Μετά τη χαρτογράφηση χιλιάδων γονιδιωμάτων, οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον το 95% των γενετικών παραλλαγών όλου του πληθυσμού της Γης. Η νέα γνώση μπορεί ν’ αποκαλύψει τις ασθένειες κάθε ανθρώπου, βοηθώντας μας να αντιληφθούμε την εξέλιξή μας και τι μας καθιστά μοναδικούς ως είδος.
Mία μόλις δεκαετία μετά την αποκωδικοποίηση του γενετικού «εγχειριδίου οδηγιών» του ανθρώπινου είδους, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο ανανεώνουν συνεχώςτις σχετικές χαρτογραφήσεις τους. Από την αλλαγή του χρόνου ερευνήθηκαν συστηματικά περισσότερα από 2.700γονιδιώματα, ενώ, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, εντός του τρέχοντος έτους ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 30.000, εξέλιξη που σηματοδοτεί την εκρηκτική ανάπτυξη των τεχνολογιών της Γονιδιωματικής.
Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η μείωση του κόστους της σχετικής διαδικασίας, που επιτεύχθηκε την τελευταία δεκαετία (περίπου 100.000 φορές φθηνότερη). Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η ταχύτητα με την οποία διενεργείται πλέον η χαρτογράφηση, καθώς αρκούν μόλις λίγες μέρες για ένα ολόκληρο γονιδίωμα.
Μια νέα εποχή ανατέλλει, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταγραφεί το σύνολο των γονιδίων, εντοπίζοντας τις μικρές καθοριστικές γενετικές παραλλαγές που ενοχοποιούνται για σοβαρές ασθένειες, όπως διάφορες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης. Η αποκρυπτογράφηση της ποικιλομορφίας του γονιδιώματος θα μας επιτρέψει να παρακολουθήσουμε την αλληλεπίδραση των γονιδίων και τον τρόπο που επιδρά στις ασθένειες.
Πηγή: Science Illustrated
Leave a Comment