Αστροφυσική, Διάστημα

Τα πάλσαρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, φαίνεται ότι τα παράξενα κοσμικά αντικείμενα γνωστά ως πάλσαρ, θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των κυμάτων βαρύτητας που παράγονται από υπερβαρέες μαύρες τρύπες.

Share

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, φαίνεται ότι τα παράξενα κοσμικά αντικείμενα γνωστά ως πάλσαρ, θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των κυμάτων βαρύτητας που παράγονται από υπερβαρέες μαύρες τρύπες.

Pulsars-Can-Be-Used-to-Study-Gravitational-Waves-2 Υπερβαρέες μαύρες τρύπες, όπως αυτή στην εικόνα, μπορεί εύκολα να παράγει βαρυτικά κύματα, σύμφωνα με την θεωρία του Αϊνστάιν

Αυτή η μελέτη ωστόσο βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι μελέτες που αφορούν τα πάλσαρ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν τελικά μιας μεγάλης κλίμακας μελέτες των βαρυτικών δυνάμεων στο Σύμπαν.

Τα βαρυτικά κύματα για πρώτη φορά προτάθηκαν από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν στην περίφημη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας. Ο μεγάλος φυσικός υποστήριξε ότι ορισμένα από τα πιο βίαια γεγονότα στον Κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των συγχωνεύσεων μαύρων οπών και των εκρήξεων των σουπερνόβα, προκαλούν κυματισμούς στον ίδιο τον ιστό του χωροχρόνου.

Αυτές οι διακυμάνσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να ανιχνευθούν, πρόσθεσε ο Αϊνστάιν, αλλά μόνο κάτω από ένα πολύ ακριβές σύνολο προϋποθέσεων. Από τότε, οι αστροφυσικοί έχουν επινόηση πειράματα για τον έλεγχο αυτής της πρόβλεψης, αλλά μέχρι στιγμής με περιορισμένη επιτυχία, λόγω των τεχνολογικών εμποδίων.

Ωστόσο, οι αστροφυσικοί είχαν μια επιτυχία το 1967 όταν βρέθηκε το πρώτο πάλσαρ. Τα αντικείμενα αυτά είναι στην πραγματικότητα πολύ γρήγορα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων, των οποίων οι πίδακες της ακτινοβολίας που εκπέμπουν φθάσουν στη Γη μόνο αν είναι κατάλληλα προσανατολισμένοι προς την πλευρά μας. Το θέμα με τα πάλσαρ είναι ότι είναι αντικείμενα με εξαιρετική ακρίβεια.

Για δεκαετίες, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τα ‘φώτα’ τους ως πρότυπο πλαίσιο αναφοράς για τη μέτρηση μεγάλων αποστάσεων στο Σύμπαν. Αλλά πρόσφατα ακριβείς μετρήσεις καθόρισαν ότι τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζουν μικρές ανωμαλίες στους ρυθμούς περιστροφής τους.

Οι διακυμάνσεις αυτές μειώνουν φυσικά τη σημασία τους για τις αστρονομικές μελέτες, έως ότου οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Lyne στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι τα αντικείμενα στην πραγματικότητα εμφανίζουν δύο διαφορετικούς ρυθμούς της μεταβολής του σπιν τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι αστροφυσικοί τώρα ξέρουν πώς να διορθώσουν τις προαναφερθείσες ελαφρές μεταβολές, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο τα πάλσαρ ένα βιώσιμο μέσο για την επιστημονική έρευνα για άλλη μια φορά.

"Ακόμα και τα καλύτερα ρολόγια της ανθρωπότητας έχουν ανάγκη για διορθώσεις, για παράδειγμα λόγω των επιπτώσεων στις μεταβολές της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης, της υγρασίας ή του τοπικού μαγνητικού πεδίου. Εδώ, έχουμε βρει ένα δυνητικό μέσον διόρθωσης σε ένα αστροφυσικό ρολόι," εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας.

Τώρα που η αστρονομική κοινότητα μπορεί και πάλι να επικαλεστεί τα πάλσαρ για τις, σε βάθος, κοσμικές παρατηρήσεις, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αντικείμενα σαν σταθερά ρολόγια, που βρίσκονται παντού μέσα στο Σύμπαν. Με τη χρήση τους μπορούν να αρχίσουν τώρα μια αναζήτηση για τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων.

“Πολλά παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα πάλσαρ με σκοπό τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων, που αναμένεται ότι δημιουργούνται από δυαδικά συστήματα υπερ-βαρέων μαύρων οπών στο σύμπαν," αποκαλύπτει η αστρονόμος Ingrid Stairs.

«Με τη νέα τεχνική μας μπορεί να είμαστε σε θέση να αποκαλύψουμε σήματα από βαρυτικά κύματα, που κρύβονται λόγω των ανωμαλιών στην περιστροφή των πάλσαρ," καταλήγει.

Πηγή: Daily Galaxy

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share