Θεωρίες φυσικής

Νετρίνα πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός; Όχι και τόσο λένε επιστήμονες

Ιταλοί επιστήμονες που είχαν φαινομενικά βρει κι άλλη απόδειξη ότι τα νετρίνα στην πραγματικότητα ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, με βάση κάποια πειράματα στο Gran Sasso, δέχθηκαν ένα σημαντικό πλήγμα από μια άλλη ομάδα. Η τελευταία εργάζεται στο ίδιο εργαστήριο και ισχυρίζεται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να είναι ατελή.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ιταλοί επιστήμονες που είχαν φαινομενικά βρει κι άλλη απόδειξη ότι τα νετρίνα στην πραγματικότητα ταξιδεύουν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, με βάση κάποια πειράματα στο Gran Sasso, δέχθηκαν ένα σημαντικό πλήγμα από μια άλλη ομάδα. Η τελευταία εργάζεται στο ίδιο εργαστήριο και ισχυρίζεται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να είναι ατελή.

Η σχετική ανακοίνωση το Σεπτέμβριο από μια ομάδα επιστημόνων, που εργάζονται για το πρότζεκτ OPERA, ότι τα νετρίνα ταξίδευαν από το CERN στα εργαστήρια του Gran Sasso, με υπερφωτεινές ταχύτητες, συντάραξε τους φυσικούς και άλλους θεωρητικούς σε όλο τον κόσμο που είδαν να μην ισχύει η θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν της σχετικότητας.

Και ο σάλος σε όλο τον επιστημονικό κόσμο εντάθηκε όταν, μόλις την περασμένη εβδομάδα, νέες μελέτες από το Gran Sasso φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι τα νετρίνα στην πραγματικότητα ταξιδεύουν 60 nanosecond γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός.

Όμως το ICARUS, ένα άλλο πείραμα στο Gran Sasso, υποστηρίζει ότι τα δύο προηγούμενα πειράματα ήταν ατελή και οι μετρήσεις των χρόνων άφιξης των νετρίνων είναι αντιφατικά.

Η ομάδα ICARUS δημοσίευσε τη μελέτη της το Σάββατο στο arxiv.org/abs/1110.3763v2 που «αντικρούει μια ανώτερη ταχύτερα από το φως.

Υποστηρίζουν, με βάση πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες από δύο κορυφαίους φυσικούς των ΗΠΑ, ότι τα νετρίνα που ταξιδεύουν από το CERN στο Gran Sasso, θα πρέπει να έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους, ακόμα και αν είχαν ταξιδέψει κι ένα κλάσμα της ταχύτητας του φωτός γρηγορότερα από την ταχύτητα του.

Μετά τα δεύτερα αποτελέσματα των δοκιμών του πειράματος Opera, ένας Ιταλός φυσικός ανέφερε σε μια δήλωση του, ότι οι νέες δοκιμές έγιναν για να αποκλείσουν μια πιθανή συστηματική επίδραση, που μπορεί να έχει επηρεάσει τη μέτρηση του αρχικού πειράματος.

Ο Dario Autiero, του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις αυτές χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο προτού μπορέσουν να είναι οριστικά επαληθευμένα ή διαψευσμένα.

Και στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες του ICARUS δήλωσαν ότι η δέσμη των νετρίνων, όπως ελέγχθηκε στον δικό τους εξοπλισμό, έχει καταχωρηθεί ένα φάσμα ενέργειας σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που θα έπρεπε να είναι για τα σωματίδια που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός και όχι με περισσότερη.

Η δημοσίευση της ομάδας ICARUS ήταν "πολύ απλή και οριστική”, δήλωσε ο φυσικός Tomasso Dorigo, ο οποίος εργάζεται τόσο στο CERN όσο και στο Fermilab, στο Scientific Blogging.

Σε αυτή τη δημοσίευση,  λέει ο Dorigo, η διαφορά μεταξύ της ταχύτητας των νετρίνων και της ταχύτητας του φωτός δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, όσο εκείνη που παρατηρήθηκε από το πείραμα Opera, και είναι σίγουρα μικρότερο από αυτήν κατά τρεις τάξεις μεγέθους, ή και συμβατό με τη μηδενική διαφορά.

Σύμφωνα με τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας, τίποτε στο σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδεύει ταχύτερα από το φως. Αυτή η θεωρία έχει παραμείνει ο θεμέλιος λίθος στον επιστημονικό κόσμο για περισσότερο από έναν αιώνα.

Όταν αποκαλύφθηκαν τα ευρήματα OPERA για πρώτη φορά, υπήρξε ένας ευρύτατος σκεπτικισμός σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται στο ίδιο το πείραμα επέμεναν να μην ανακοινωθεί σαν μια νέα ανακάλυψη, αλλά απλώς να καταγράψουν τις μετρήσεις που είχαν γίνει και να πουν ότι εξετάζονται με προσοχή.

Ωστόσο, αυτοί δήλωσαν ότι τα νέα πειράματα, που αποκαλύφθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έδωσαν τα ίδια αποτελέσματα με τα αρχικά συμπεράσματα του Σεπτεμβρίου. Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες όμως είπαν πως αυτά δεν ήταν πειστικά.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα αποδεικτικά στοιχεία, άλλοι επιστήμονες, ιδίως εκείνων που εργάζονται στο Fermilab και το εργαστήριο KEK στην Ιαπωνία, ετοιμάζουν παρόμοια πειράματα. Η επιβεβαίωση σε ένα από αυτά τα εργαστήρια, θα ανοίξει την πόρτα για την θεωρία, ότι η χετικότητα πραγματικά δεν είναι ειδική.

Πηγή: redOrbit

Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share