Μία πιθανή πηγή νερού για τους αστροναύτες που θα επισκεφθούν τον Άρη ενδεχομένως να εντόπισε το Mars Express, καθώς νέες εικόνες της οροσειράς Phlegra Montes υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων όγκων πάγου στο υπέδαφος του, ίσως και 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Νέες εικόνες από το Mars Express υποδεικνύουν την ύπαρξη μεγάλων όγκων νερού στην οροσειρά Phlegra Montes
Τα βουνά της οροσειράς δεν είναι ηφαιστειακής προέλευσης, αλλά δημιουργήθηκαν από αρχαίες τεκτονικές διεργασίες οι οποίες συμπίεσαν τμήματα της επιφάνειας, οδηγώντας στη διαμόρφωση των βουνών.
Οι νέες εικόνες από την υψηλής ευκρίνειας στέρεο κάμερας από το Mars Express της ESA επέτρεψαν στους επιστήμονες να κάνουν μια πιο προσεκτική εξέταση του Άρη και να δείξουν ότι σχεδόν κάθε βουνό περιβάλλεται από καμπύλα χαρακτηριστικά που συνήθως παρατηρούνται γύρω από οροπέδια και βουνά, σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το υλικό αυτό φαίνεται να έχει μετακινηθεί προς τα κάτω στις πλαγιές των βουνών με την πάροδο του χρόνου, και μοιάζει με τα συντρίμμια που βρίσκουμε στους παγετώνες που τους καλύπτουν εδώ στη Γη.
Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι μόλις κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στην περιοχή αυτή να βρίσκονται τεράστιοι όγκοι πάγων.
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί ξανά στοιχεία που να υποδεικνύουν την ύπαρξη πάγου στον Άρη, σε κρατήρες που έχουν προκύψει όμως από την πτώση μετεωριτών.
Η εξήγηση που δόθηκε τότε είναι ότι μπορεί να υπάρχουν θαμμένοι παγετώνες ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αυτής της περιοχής. Την εν λόγω υπόθεση υποστηρίζουν και τα δεδομένα από το ραντάρ του διαστημικού οχήματος Mars Reconnaissance Orbiter.
Οι σειρές των κορυφογραμμών,όπως της Phlegra Montes,πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί όταν οι αρχαίοι κρατήρες γέμισαν με χιόνι. Με την πάροδο του χρόνου, το χιόνι συμπυκνώθηκε στη μορφή των παγετώνων, που τότε σμίλεψαν τους πυθμένες του κρατήρα.
Υπάρχουν ακόμα περισσότερο παγετώνων πρότυπα ροής ορατά στην πεδιάδα στο κέντρο της εικόνας.
Πιστεύεται ότι στα μέσα γεωγραφικά πλάτη του Άρη οι παγετώνες αναπτύχθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όταν ο πολικός άξονας του Άρη ήταν σημαντικά διαφορετικός από τον σημερινό, γεγονός που έφερε εντελώς διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.
Όλα αυτά τα σημεία με άφθονο υδάτινο πάγο βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια στην οροσειρά Phlegra Montes με τα ήπια ύψη. Αν αυτό αποδειχθεί σωστό, τότε τέτοιες περιοχές με πάγο θα μπορούσαν να παρέχουν στους μελλοντικούς αστροναύτες μια πολύτιμη πηγή νερού στον κόκκινο πλανήτη.
Πηγή: ANI
Leave a Comment