Η περιοχή του διαστήματος που βρίσκεται κοντά στη Γη έγινε λίγο πιο καθαρή από τα διαστημικά σκουπίδια, χάρη στον ήλιο. Αποδεικνύεται ότι η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια έχει απομακρύνει μερικά από τα δορυφορικά συντρίμμια που γέμιζαν αυτή την περιοχή, καθιστώντας την έτσι προσωρινά πιο ασφαλή για τους δορυφόρους και αστροναύτες.
Υπάρχουν πολλά διαστημικά σκουπίδια στο διάστημα, όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα
Ο ήλιος θα φτάσει στην αιχμή του 11-ετούς κύκλου της δραστηριότητας του, – το ηλιακό μέγιστο – το 2013. Καθώς αυτή η κορύφωση πλησιάζει, η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία που συμβαίνει θερμαίνει το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, που ονομάζεται θερμόσφαιρα, και την αναγκάζει να επεκταθεί προς το διάστημα. Το γεγονός αυτό βάζει τα μόρια της ατμόσφαιρας στην περιοχή όπου βρίσκονται τα χαμηλής τροχιάς διαστημικά σκουπίδια. Έτσι, μειώνει την τροχιακή ταχύτητα τους και τα αναγκάζει να εισέλθουν εκ νέου στην ατμόσφαιρα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, όπου εκεί συνήθως καίγονται.
Για παράδειγμα η θερμόσφαιρα έχει επιταχύνει το ρυθμό καύσης των συντριμμιών από τον Κινέζικο δορυφόρο Fengyun-1C, που καταστράφηκε σε μια αντι-δορυφορική πυραυλική δοκιμή το 2007, καθώς και τα συντρίμμια που προέκυψαν από τη σύγκρουση κατά το 2009 μεταξύ της Ρωσικού Κόσμος 2251 και του Iridium 33 των ΗΠΑ. Είναι μία «ευπρόσδεκτη, αν και σύντομη, ανάπαυλα σε ένα κατά τα άλλα αυξανόμενο τροχιακό πληθυσμό σκουπιδιών», λέει η NASA.
Είναι μια σύντομη ανάπαυλα, δεδομένου ότι, μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα θερμάνει τον πλανήτη, ενώ ψύχει την θερμόσφαιρα – και γι ‘αυτό πρέπει τα σκουπίδια να διατηρηθούν ψηλά πλέον – λέει ο ειδικός στα διαστημικά συντρίμμια Hugh Lewis στο Πανεπιστήμιο του Southampton.
Πηγή: New Scientist
Leave a Comment