Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Λέιζερ ακτίνων-Χ θερμαίνει ένα υλικό σε θερμοκρασία ρεκόρ: 2 εκατομμύρια βαθμούς

Το πιο ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ στον κόσμο, πρόσφατα κατάφερε να κάνει ένα ρεκόρ, όταν θέρμανε ένα κομμάτι υλικού – στόχου στους 2 εκατομμύρια βαθμούς. Το επίτευγμα αυτό αναφέρεται στο περιοδικό Nature.

Share

Το πιο ισχυρό λέιζερ ακτίνων-Χ στον κόσμο, πρόσφατα κατάφερε να κάνει ένα ρεκόρ, όταν θέρμανε ένα κομμάτι υλικού – στόχου στους 2 εκατομμύρια βαθμούς. Το επίτευγμα αυτό αναφέρεται στο περιοδικό Nature.

Οι φυσικοί του SLAC όχι μόνο κατάφεραν την υπερ-θέρμανση του δείγματος, αλλά κατάφεραν να εξετάσουν και να το αναλύσουν με ελεγχόμενο τρόπο.

Είναι η πρώτη φορά, που φαίνεται ότι αυτό είναι εφικτό και στην πράξη. Τούτη η έρευνα είναι πολύ σημαντική, διότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να ρίξουν νέο φως σε μερικά από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα στο Σύμπαν, όπως για παράδειγμα τι συμβαίνει στην καρδιά των άστρων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που μπορεί να υπάρχει και στους πυρήνες των πλανητών. Η κατανόηση του πώς συμπεριφέρεται η ύλη, και γιατί, θα μπορούσε να οδηγήσει τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο έχει ρυθμιστεί το Σύμπαν. Επιπλέον, τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα προκαταρκτικά πειράματα στις τεχνολογίες για την πυρηνική σύντηξη.

Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, η ομάδα των φυσικών ζήτησε και απέκτησε πρόσβαση στο Linac Coherent Light Source (LCLS) του  SLAC, μια εγκατάσταση που μπορεί να παράγει παλμούς λέιζερ σε μήκη κύματος που αντιστοιχούν στις ακτίνες Χ, δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινούς από οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

Το λέιζερ είχε εκπαιδευτεί πάνω σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια βομβαρδίστηκε με σύντομους παλμούς έντονου φωτός ακτίνων-Χ. Οι 2 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου έφεραν την ύλη σε μια κατάσταση γνωστή ως "καυτή πυκνή ύλη", που είναι παρόμοια με ένα στερεό πλάσμα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με αυτό το πείραμα είναι ότι η διαδικασία χρειάστηκε περίπου ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μόνο για να ολοκληρωθεί.

"Η δημιουργία μιας εξαιρετικά καυτής και πυκνής ύλης είναι επιστημονικά σημαντική, αν θέλουμε τελικά να κατανοήσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των άστρων καθώς και στο κέντρο των γιγάντιων πλανητών στο ηλιακό σύστημα αλλά και πέρα ​​από μας”, λέει ο Sam  Vinko, ο επικεφαλής της δημοσίευσης, και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγή: SoftPedia

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share