Μετά τις αρχικές κατηγορίες ότι η συντριβή του σκάφους Phobos-Grunt οφείλεται σε θανατηφόρες ακτίνες των Αμερικανών, η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για την καταστροφή του υπεύθυνη ήταν η κοσμική ακτινοβολία.
Το διαστημικό σκάφος άλλαξε πορεία λίγο μετά την εκτόξευση του το Νοέμβριο, κατεβαίνοντας στη Γη τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι πρότειναν αρχικά ότι ένας σταθμός ραντάρ των ΗΠΑ θα μπορούσε κατά λάθος να ρίξει το Phobos-Grunt, ενώ κάποιοι άλλοι με πιο πλούσια φαντασία ισχυρίζονταν δεν υπήρχε τίποτα ακούσιο σε αυτή την ενέργεια.
Τώρα, όμως, ο επικεφαλής της Roscosmos Vladimir Popovkin εξήγησε ότι η διαστημοσυσκευή πιθανόν να κτυπήθηκε από την κοσμική ακτινοβολία, η οποία, όπως είπε, επηρέασε μερικά χαμηλής ποιότητας ηλεκτρονικά – τα οποία αντιπροσώπευαν το 60 τοις εκατό του συστήματος. Τούτα τα ελαττωματικά μικροτσίπ εισάγονται παράνομα από το εξωτερικό, σύμφωνα με του Ρώσους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ακτινοβολία ανάγκασε δύο μονάδες του υπολογιστή σε ταυτόχρονη επανεκκίνηση και έτσι ήρθε στην κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας.
Αν αυτό αληθεύει, λένε οι Ρώσοι, τότε είναι ντροπή για τη Ρωσία η καταστροφή του σκάφους. Εκατοντάδες τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι επιβιώνουν από την κοσμική ακτινοβολία κάθε μέρα.
Είχε αναφερθεί και μια άλλη εκδοχή πριν λίγες μέρες: θα μπορούσε για την καταστροφή υπεύθυνη να είναι η ηλιακή έκλαμψη της 4ης Νοεμβρίου, μερικές μέρες πριν την εκτόξευση του Phobos-Grunt από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Δέκα ημέρες ύστερα από την έκλαμψη η ηλιακή δραστηριότητα ήταν ανώμαλη και μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του Σταθμού.
Ο Phobos-Grunt, όπως είναι γνωστό, δεν βγήκε στην καθορισμένη τροχιά πτήσης προς τον δορυφόρο του Άρη Φόβο. Η σύνδεση μαζί του διακόπηκε και στις 16 Ιανουαρίου το σκάφος, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, χάθηκε. Το Phobos-Grunt θα ταξίδευε μέχρι τον Άρη και τον δορυφόρο του Φόβο, για να φέρει πίσω δείγματα εδάφους, αλλά και με «επιβάτη» ένα κινεζικό όχημα.
Σημειώνεται ότι ο Φόβος, το ένα από τα δύο φεγγάρια του Άρη (το άλλο είναι ο Δείμος), παραμένει «στοιχειωμένος» προορισμός για το διαστημικό πρόγραμμα των Ρώσων, ήδη από την εποχή της ΕΣΣΔ.
Λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης δύο διαστημόπλοια ρωσικής κατασκευής και με διεθνή συνεργασία (ακόμη και των ΗΠΑ), προσέγγισαν τον Φόβο. Και τα δύο παρουσίασαν απροσδόκητα σημαντικά προβλήματα και «χάθηκαν», με το Phobos-2 μάλιστα να στέλνει πίσω στη Γη μία αμφιλεγόμενη τελευταία φωτογραφία, στην οποία πολλοί «είδαν» τη σκιά ενός τεράστιου διαστημοπλοίου.
Οι επιστήμονες δεν αμφιβάλλουν ότι το σχέδιο εξερεύνησης του Φόβου μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι νέο σκάφος μπορεί να κατασκευαστεί και να εκτοξευτεί το 2018, όταν οι συνθήκες πτήσεις προς τον Άρη θα είναι ευνοϊκές από αστρονομική άποψη. Εκτός απ’ αυτό ο χρόνος για προετοιμασία θα είναι αρκετός.
Leave a Comment