Για να είμαστε δίκαιοι, ακόμη και οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν το πείραμα είχαν τις αμφιβολίες τους. Όταν ανέφεραν το Σεπτέμβριο ότι είχαν βρεθεί νετρίνα να ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως, είχαν χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανωμαλία».
Ο ανιχνευτής νετρίνων OPERA στην Ιταλία, που έλαβε μια δέσμη νετρίνων από το CERN
Η ανωμαλία αυτή, που τώρα παραδέχονται, μπορεί να οφείλονταν στο δικό τους εξοπλισμό – ίσως μια κακή σύνδεση μεταξύ του δέκτη GPS (διόρθωνε τον χρονισμό της πτήσης των νετρίνων) με μια ηλεκτρονική κάρτα ενός υπολογιστή, όταν εκτόξευσαν δέσμες νετρίνων από το εργαστήριο CERN προς έναν ανιχνευτή 730 χιλιόμετρα μακριά, κοντά στο Gran Sasso της Ιταλίας. Το πείραμα της περασμένης χρονιάς, ονομάζεται OPERA, έδειξε πως τα νετρίνα έκαναν το ταξίδι αυτό 60 νανοδευτερόλεπτα γρηγορότερα από ότι θα έκανε μια φωτεινή ακτίνα.
Το εύρημα των υπερφωτεινών νετρίνων καταγράφηκε όταν 15.000 δέσμες νετρίνων λήφθηκαν σε ένα διάστημα τριών ετών στο Gran Sasso από το CERN.
Φυσικά το γεγονός αυτό θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τη θεωρία της σχετικότητας, η οποία λέει πως η ταχύτητα των 300.000 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο είναι ένα είδος κοσμικού ορίου ταχύτητας. Η δουλειά του Αϊνστάιν έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική εδώ και 107 χρόνια, κι αυτός ήταν ο λόγος που το πείραμα των νετρίνων έκανε τον κόσμο να μιλάει για τη φυσική.
Αρχικά πριν λίγες μέρες το CERN παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες βρήκαν ότι μια υποδοχή της οπτικής ίνας, που φέρνει το εξωτερικό σήμα GPS στο ρολόι του OPERA, δεν λειτουργούσε σωστά, όταν ελήφθησαν οι μετρήσεις. Εάν όντως αυτό συμβαίνει, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποεκτίμηση του χρόνου της κίνησης των νετρίνων. "
Νέα πειράματα δήλωσε το CERN ότι έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο
Εν συνέχεια η ίδια η ομάδα του OPERA ανακοίνωσε ότι βρήκε δύο πιθανά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη επίδραση πάνω στις μετρήσεις του χρόνου άφιξης των νετρίνων.
Το πρώτο πιθανό σφάλμα έχει να κάνει με έναν ταλαντωτή που χρησιμεύει στον συχρονισμό με το GPS και έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υπερεκτίμηση του χρόνου κίνησης των νετρίνων.
Το δεύτερο πιθανό σφάλμα αφορά τη σύνδεση της οπτικής ίνας που μεταφέρει το εξωτερικό σήμα του διαστημικού συστήματος GPS στο βασικό ρολόι του OPERA , και το οποίο δεν ήταν σωστή, όταν ελήφθησαν οι μετρήσεις. Στην περίπτωση αυτή οδηγούμαστε σε υποεκτίμηση του χρόνου κίνησης των νετρίνων.
Μια σύνοψη των μετρήσεων των υπερφωτεινών νετρίνων και των πιθανών σφαλμάτων
Όπως βλέπουμε έχουμε δύο πιθανές επιπτώσεις που η μία αναιρεί την άλλη, και για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκαν για το Μάιο του 2012 νέες μετρήσεις με σύντομους παλμούς δέσμης νετρίνων.
Πηγή: Reuters
Leave a Comment