Ο Ερμής είναι ένα περίεργος μικρός πλανήτης, μικρός μεν αλλά απίστευτα πυκνός, σχετικά κοντά μας αλλά δύσκολο να μελετηθεί μέσω των τηλεσκοπίων. Τα πρόσφατα ευρήματα του σκάφους MESSENGER που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο, φέρνουν στο φως νέες παραξενιές του πιο κοντινού πλανήτη προς τον Ήλιο.
Λεπτομέρεια από το έδαφος του Ερμή. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Ερμής πρέπει να έχει υποστεί μια έντονη γεωφυσική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του. Οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα βοηθήσουν στο να απαντηθούν μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχηματίστηκε αυτό το υλικό.
Το διαστημόπλοιο Messenger της NASA τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή πριν από ένα χρόνο και έχει δουλέψει όλο αυτό τον χρόνο. Έχει τραβήξει περίπου 100.000 εικόνες, έχει χαρτογραφήσει το πεδίο βαρύτητας του και έκανε ευαίσθητες μετρήσεις υψομετρίας, ρίχνοντας φως σε χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη όπως ποτέ άλλοτε έγινε πριν.
Οι νέες αποκαλύψεις για τον πυρήνα του Ερμή δείχνουν ότι ο φλοιός του πλανήτη είναι παχύτερος σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και λεπτότερος στους πόλους, μια κατανομή που δείχνει ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει ένα ρευστό εξωτερικό πυρήνα. Πάντα δε γνωρίζαμε ότι ο Ερμής είχε αναλογικά μεγαλύτερο πυρήνα από τη Γη. Οι γεωλόγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτελεί ακόμα το 42% του όγκου του πλανήτη, σε σύγκριση με το 17% που καταλαμβάνει ο πυρήνας της Γης.
Η νεότερη όμως εκτίμηση δίνει ότι ο πυρήνας αποτελεί το 85% του πλανήτη. Φαίνεται δε να υπάρχει ένα εξαιρετικά πυκνό στρώμα με πάχος κάπου 170 χιλιόμετρα, που περισφίγγει τον πυρήνα, που ίσως να είναι ένα κέλυφος από θειούχο σίδηρο.
Έτσι ο μανδύας και ο φλοιός μοιάζει σαν μια απλή φλούδα πορτοκαλιού σε ένα γιγαντιαίο σιδερένιο πορτοκάλι.
Μια άλλη αξιοσημείωτη διαπίστωση είναι ότι ο μεγαλύτερος κρατήρας στον Ερμή, Caloris Basin, δεν είναι στην πραγματικότητα λεκανοπέδιο. Φαίνεται ότι το κέντρο του κρατήρα σταδιακά ανυψώθηκε όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν μέχρι να γίνει υψηλότερο από τις άκρες του. Η εικόνα αυτή έκανε τους γεωλόγους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ότι ο Ερμής σταμάτησε να είναι γεωλογικά ενεργός πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά ήταν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
Leave a Comment