Το πρώτο λέιζερ ακτίνων-Χ, το οποίο παράγεται από μία επιτραπέζια συσκευή και όχι από μια τεράστια εγκατάσταση, όπως γινόταν μέχρι τώρα λόγω των μεγάλων ενεργειακών αναγκών αυτού του είδους των λέιζερ, δημιούργησε μια διεθνής επιστημονική ομάδα.
Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία απεικονιστικών συσκευών υπερ-υψηλής ανάλυσης, που θα διεισδύουν σε βάθος στα μυστικά ενός κυττάρου ή μιας χημικής αντίδρασης, παρακολουθώντας π.χ. τον «χορό» των ηλεκτρονίων και των ιόντων μέσα σε ένα μόριο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και την Ισπανία, με επικεφαλής τους καθηγητές Φυσικής Margaret Murnane και Henry Kapteyn του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι, επειδή τα μήκη κύματος της ακτινοβολίας-Χ είναι 1.000 φορές πιο μικρά από αυτά του ορατού φωτός και επίσης μπορούν να διαπερνούν τα υλικά, οι νέες ακτίνες υπόσχονται μία σειρά από επαναστατικές δυνατότητες στην ιατρική και σε άλλα επιστημονικά πεδία.
Η ενέργεια για τις νέες ακτίνες-Χ παρέχεται από βραχείς υπέρυθρους παλμούς λέιζερ. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι για πρώτη φορά η ακτίνα φωτός που παρήχθη με αυτό τον τρόπο, καλύπτει ένα ευρύ ενεργειακό φάσμα, καθώς περιλαμβάνει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ακτίνες-Χ, υπεριώδεις και όλα τα ενδιάμεσα μήκη κύματος).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την ευρύτερου φάσματος πηγή φωτός που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Αυτό το είδος ακτινοβολίας έως τώρα ήταν εφικτό μόνο σε πανάκριβους και ογκώδεις επιταχυντές, στα λεγόμενα «σύγχροτρα». Ένα μεγάλο σύγχροτρο εκπέμπει περισσότερα φωτόνια (σωματίδια του φωτός) ανά δευτερόλεπτο σε σχέση με το νέο επιτραπέζιο λέιζερ ακτίνων-Χ, ωστόσο το τελευταίο, επειδή είναι πιο φθηνό και εύχρηστο, αναμένεται να έχει περισσότερες πρακτικές εφαρμογές.
Leave a Comment