Δείγματα από πετρώματα που χρονολογούνται πολλά (πάρα πολλά) χρόνια πριν, την εποχή της «γέννησης» του πλανήτη μας, αποκαλύπτουν ότι η ζωή μπορεί να άνθισε στη Γη στα πρώιμα χρόνια ύπαρξής της.
Η ύπαρξη συγκεκριμένων χημικών στοιχείων καταδεικνύει ότι τα πρώιμα μικρόβια μπορεί να «βγήκαν» από τους ωκεανούς και να έζησαν στη στεριά «κλέβοντας» άζωτο από τον αέρα πριν από 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν, ότι η ικανότητα να χρήσης του ατμοσφαιρικού αζώτου για την υποστήριξη περισσότερο διαδεδομένων μορφών ζωής εμφανίστηκε πολύ αργότερα, περίπου πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια..
Κι ενώ η ζωή μπορεί να υπάρξει χωρίς οξυγόνο, το άζωτο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των γονιδίων –απαραίτητα σε ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Χωρίς το άζωτο η ύπαρξη ζωής στη Γη θα ήταν σπάνια.
«Οι έρευνές μας δείχνουν, ότι δεν υπήρχε ‘κρίση αζώτου΄ στην πρώιμη Γη και γι’ αυτό θα μπορούσε να έχει υποστηριχθεί η ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης και ποικίλης βιόσφαιρας» εξήγησε ο καθηγητής Επιστημών της Γης και του Διαστήματος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Roger Buick.
Μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε μερικά από τα αρχαιότερα και πιο καλά διατηρημένα πετρώματα που υπάρχουν στη Γη. Τα δείγματα χρονολογούνται σε μια εποχή 2,75-3,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και συλλέχθηκαν στη Νότια Αφρική και τη δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Τα πετρώματα σχηματίστηκαν από ιζήματα που κατατέθηκαν σε υφαλοπλαίσια και έτσι είναι απαλλαγμένα από χημικές παρατυπίες, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα κοντά σε κάποιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Ακόμη, σχηματίστηκαν προτού η ατμόσφαιρα αποκτήσει οξυγόνο, περίπου 2,3-2,4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν και ως εκ τούτου διατήρησαν χημικά στοιχεία που έχουν εξαφανιστεί από πιο «σύγχρονα» πετρώματα.