Δισεκατομμύρια πλανήτες, σε τροχιά γύρω από άστρα, που βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», ικανή να φιλοξενήσει ζωή, διαθέτει ο γαλαξίας μας, σύμφωνα με νέα έρευνα, την οποία παρουσίασαν χθες επιστήμονες στο Ινστιτούτο ιλς Μπορ της Καπεγχάγης.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο εκτόξευσε η NASA το 2009 για να ερευνήσει «εξωπλανήτες», εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχει ήδη εντοπίσει χιλιάδες τέτοιους, σε συστήματα παραπλήσια του δικού μας, με πλανήτες σε τροχιά γύρω από άστρο.
Αξιοποιώντας τα δεδομένα του Κέπλερ, οι επιστήμονες του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ αποπειράθηκαν να υπολογίσουν πόσα άστρα του γαλαξία μας μπορεί να διαθέτουν πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες τους, ικανά να συντηρήσουν νερό σε υγρή μορφή.
«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία διαθέτουν έναν με τρεις πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Iνστιτούτου.
Για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα, η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε νέα εκδοχή του νόμου Τίτιους-Μπόουντ, με τον οποίο αστρονόμοι του 18ου αιώνα υπολόγισαν με σχετική ακρίβεια τη θέση του πλανήτη Ουρανού, προτού καν αυτός ανακαλυφθεί. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, αν γνωρίζεις την ταχύτητα τροχιάς ορισμένων πλανητών, μπορείς να υπολογίσεις την τροχιά άλλων, να εντοπίσεις τη θέση τους και να ανακαλύψεις ακόμη και «κρυφούς» πλανήτες.