Αστροφυσική, Διάστημα

Ιστορική ημέρα! Δείτε για πρώτη φορά την καθαρότερη φωτογραφία του Πλούτωνα

Γνωρίστε επιτέλους από… «κοντά» τον πλανήτη – νάνο Πλούτωνα, τον πιο απομακρυσμένο «γείτονά» στο ηλιακό μας σύστημα.

Share

Γνωρίστε επιτέλους από… «κοντά» τον πλανήτη – νάνο Πλούτωνα, τον πιο απομακρυσμένο «γείτονά» στο ηλιακό μας σύστημα.

plouto Ολα αυτά, χάρη στο New Horizons της NASA που ύστερα από ένα συναρπαστικό ταξίδι δέκα ετών έφτασε  στον προορισμό του, χαρίζοντάς μας για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, την καθαρότερη φωτογραφία αυτού του «άγνωστου» πλανήτη – νάνου.

Το διαστημόπλοιο της NASA έφτασε στο κοντινότερο σημείο του στον Πλούτωνα σήμερα Τρίτη, σε απόσταση 7.750 μιλίων (12.472 χιλιομέτρων) από την επιφάνεια (η απόσταση από τη Νέα Υόρκη στη Βομβάη), καθιστώντας το το πρώτο διαστημόπλοιο που εξερευνά έναν κόσμο τόσο μακριά από τη Γη.

Σημειώνεται ότι το New Horizons αποτελεί κληρονόμο μιας μακράς και περήφανης παράδοσης εξερευνητικών εγχειρημάτων της ΝΑSA, από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» μέχρι το πρόγραμμα Κέπλερ για τον εντοπισμό πλανητών παρόμοιων με τη Γη σε τροχιά γύρω από άστρα σαν το δικό μας.

Καθώς το New Horizons ολοκληρώνει την πτήση του πάνω από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του και συνεχίζει το ταξίδι του στη Ζώνη του Κάιπερ «το πολύπλευρο ταξίδι εξερεύνησης της NASA συνεχίζει» δήλωσε ο Τζον Χόλντεν, σύμβουλος/ βοηθός Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας και διευθυντής του White House Office of Science and Technology Policy.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, η εξερεύνηση του Πλούτωνα και των φεγγαριών του αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα 50 χρόνων εξερεύνησης από τη NASA και τις ΗΠΑ. «Για άλλη μια φορά επιτύχαμε μια ιστορική πρωτιά. Οι ΗΠΑ είναι το πρώτο έθνος που καταφθάνει στον Πλούτωνα, και με αυτή την αποστολή ολοκλήρωσαν την αρχική τους εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να φτάσει».

Προς το παρόν, το διαστημόπλοιο βρίσκεται σε φάση συλλογής δεδομένων, χωρίς επαφή με τον έλεγχο πτήσης στο Johns Hopkins University Applied Physical Laboratory (APL). Οι επιστήμονες περιμένουν το σκάφος να «καλέσει σπίτι», μεταδίδοντας στη Γη μια σειρά από status updates σχετικά με την κατάστασή του και την πτήση.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος, που είναι και το ταχύτερο διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε ποτέ, μεταφέρει και ένα τμήμα από τις στάχτες του Κλάιντ Τόμπο, ο οποίος ανακάλυψε τον πλανήτη πριν 85 χρόνια, ψάχνοντας να βρει τον «Πλανήτη Χ», πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Η πτήση του New Horizons στον Πλούτωνα και τα πέντε γνωστά φεγγάρια του παρέχει μια πρώτη «γεύση» της Ζώνης του Κούιπερ, όπου βρίσκονται από πλανήτες- νάνοι μέχρι διαστημικά «παγόβουνα»- παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή

About the author

Δ.Μ.

Share