Αστροφυσική, Διάστημα Περιβάλλον Ζωή και Γη

Οι κομήτες «γέννησαν» τη ζωή; Πείραμα δείχνει ότι και μόνο η πρόσκρουσή τους σε έναν πλανήτη μπορεί να παράγει βασικά δομικά συστατικά της

Share

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η ζωή δεν γεννήθηκε στη Γη αλλά έφθασε εδώ από το Διάστημα με «όχημα» κάποιον κομήτη. Τώρα ένα πείραμα που διεξήγαγαν ιάπωνες ερευνητές έρχεται να δείξει ότι οι κομήτες δεν μπορούν μόνο να μεταφέρουν από κάπου αλλού τη ζωή σε έναν πλανήτη αλλά και να παραγάγουν βασικά δομικά συστατικά της απλώς και μόνο συγκρουόμενοι με αυτόν. Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια ακόμη ένδειξη υπέρ του ότι ο πλανήτης μας ενδεχομένως δεν είναι ο μοναδικός «ζωντανός» πλανήτης στο Σύμπαν.meteo

Ζωτική χημεία

Κάνοντας στο εργαστήριο προσομοιώσεις των συγκρούσεων κομητών που συντελέστηκαν κατά τα πρώτα στάδια της Γης οι γεωεπιστήμονες Χαρούμα Σουγκαχάρα, από την Υπηρεσία Θαλάσσιων-Γεωλογικών Επιστημών της Ιαπωνίας, και Κοΐτσι Μιμούρα, από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια, είδαν ότι η χημεία που δημιουργεί τη λεγόμενη «αρχέγονη σούπα της ζωής» μπορεί να προκύψει οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή στο Σύμπαν. Όπως ανέφεραν παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο Συνέδριο Γεωχημικών Γκόλντσμιτ στην Πράγα, όταν τα μείγματα πάγου, πετρωμάτων και αμινοξέων που δημιούργησαν δέχονταν τις προσκρούσεις μιας βολίδας αντιδρούσαν παράγοντας πεπτίδια, σύνθετα οργανικά μόρια που αποτελούν βασικά δομικά συστατικά της βιοχημείας.

Κάτι τέτοιο, όπως τόνισαν, σημαίνει ότι αντιδράσεις που παράγουν πεπτίδια ενδέχεται να λαμβάνουν χώρα ευρέως σε σώματα που περιφέρονται τόσο στο ηλιακό μας σύστημα όσο και γύρω από άστρα σε άλλες περιοχές του Διαστήματος. «Το εύρημα αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι συγκρούσεις κομητών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσφορά των “σπόρων της ζωής” στη νεαρή Γη» τόνισε ο κ. Σουγκαχάρα. «Ανοίγει επίσης το ενδεχόμενο ότι ίσως έχει υπάρξει παρόμοια χημική εξέλιξη και σε άλλα εξωγήινα σώματα, ξεκινώντας από πεπτίδια που προήλθαν από κομήτες».

Αρχικές προϋποθέσεις

Βεβαίως η όλη συζήτηση δεν αφορά αυτή καθαυτή τη γέννηση της ζωής αλλά τις προϋποθέσεις που μπορούν να τη δημιουργήσουν. Οι προϋποθέσεις που εντόπισαν οι ιάπωνες επιστήμονες είναι ωστόσο αρκετά διαδεδομένες στο Σύμπαν αφού πλέον γνωρίζουμε ότι, εκτός από τον πάγο και τα πετρώματα, τα αμινοξέα καθώς και άλλα σύνθετα οργανικά μόρια είναι συχνά παρόντα στους κομήτες (αυτό έχουν δείξει τα δεδομένα από σχετικές διαστημικές αποστολές, όπως η Stardust της NASA το 2006 και, πρόσφατα, η Rosetta της ESA που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη).

«Η νέα μελέτη δείχνει ότι αν ένας κομήτης που διαθέτει αυτά τα υλικά προσκρούσει σε έναν πλανήτη η ενέργεια από την πρόσκρουση θα προωθήσει περαιτέρω χημεία η οποία βοηθά στην ανάπτυξη πεπτιδίων, αλυσίδων αμινοξέων που χρησιμεύουν για τη δημιουργία πρωτεϊνών» εξήγησε στο BBC ο Μαρκ Μπέρτσελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Βρετανίας ο οποίος δεν συμμετείχε στην ιαπωνική έρευνα. «Το Διάστημα μπορεί να υπήρξε η πηγή που πρόσφερε στη Γη κάποια συστατικά της ζωής, αλλά βεβαίως δεν μιλάμε παρά για προβιοτική χημεία. Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε πώς ή πού η χημεία έγινε ζωή».

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share