Περιβάλλον Ζωή και Γη

6 τρόποι να προβλέπετε τον καιρό

Τι μας μαρτυρά το σχήμα των σύννεφων και το χρώμα του ουρανού για τον αυριανό καιρό; Πότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα βρέξει και ποια συμπεριφορά των πουλιών ή των κατοικιδίων μας μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για βαρύ χειμώνα; Μάθετε να προβλέπετε τον καιρό… ακόμη και χωρίς την βοήθεια της ΕΜΥ ή των apps για τα καιρικά φαινόμενα.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Τι μας μαρτυρά το σχήμα των σύννεφων και το χρώμα του ουρανού για τον αυριανό καιρό; Πότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα βρέξει και ποια συμπεριφορά των πουλιών ή των κατοικιδίων μας μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για βαρύ χειμώνα; Μάθετε να προβλέπετε τον καιρό… ακόμη και χωρίς την βοήθεια της ΕΜΥ ή των apps για τα καιρικά φαινόμενα.

weather1

*Παρατηρήστε τα σύννεφα

Η μορφή των νεφώσεων στον ουρανό καθώς και η κατεύθυνση στην οποία κινούνται μπορούν να σας πουν πολλά σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει, αν για παράδειγμα πρόκειται να βρέξει ή όχι. Σε γενικές γραμμές, τα λευκά σύννεφα που βρίσκονται ψηλά στον ουρανό είναι σημάδια καλοκαιρίας – αντίθετα, πιο σκοτεινά και χαμηλά σύννεφα προμηνύουν βροχή ή καταιγίδα. Ακολουθούν τύποι νεφών με φωτογραφίες για να τα αναγνωρίζετε:

cloud 1

Αυτός ο τύπος σύννεφου ονομάζεται «Σωρειτομελανίας» και είναι ογκώδη, πυκνά νέφη, με τη βάση τους να ακουμπά σχεδόν στο έδαφος και στη συνέχεια να αναπτύσσονται κατακόρυφα – κάπως σαν βουνό ή πύργος. Αν τα δείτε νωρίς το πρωί στον ουρανό, και ο όγκος τους να αυξάνεται σταδιακά, να ξέρετε πως έρχονται άγρια καιρικά φαινόμενα.

cloud2

Αν δείτε τον παραπάνω τύπο νεφών, με πολλά συνεχόμενα «κυκλάκια» στη βάση τους (ονομάζονται «mammatus» επειδή μοιάζουν με γυναικείους μαστούς), μπορείτε να ποντάρετε σε καταιγίδες, που μπορεί να είναι είτε ήπιες είτε πιο άγριες.

cloud3

Οι θύσανοι εμφανίζονται ψηλά στον ουρανό, είναι λευκοί και μοιάζουν μεταξένιοι ή σαν λευκά φτερά. Η παρουσία τους υποδηλώνει πιθανή κακοκαιρία στις επόμενες 36 ώρες.

cloud4

Το ίδιο δηλώνουν και αυτά τα σύννεφα, γνωστά ως «υψισωρείτες».

cloud5

Αυτό το είδος σύννεφων ονομάζονται κοινώς… σκουμπριά, εξαιτίας της ομοιότητάς τους με ψαροκόκαλο – και όταν τα δείτε στον ουρανό, σε συνδυασμό με θυσάνους (πιο πάνω) μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι την επόμενη ημέρα θα έρθει βροχή.

cloud6

Τα πυκνά σύννεφα που τείνουν να σχηματίζουν πύργο – αλλά σε μικρότερη ένταση από τους σωρειτομελανίες – υποδεικνύουν πιθανή μίνι μπόρα αργότερα μέσα στη μέρα.

cloud7

Ονομάζεται «μελανόστρωμα», συναντάται σε χαμηλά προς μέσα ύψη στον ουρανό και είναι ιδιαίτερα πυκνό και απλωμένο σε μεγάλη έκταση, ώστε δεν φαίνεται καθόλου ο ήλιος. Το χρώμα του είναι γκρίζο και σημαίνει άμεση βροχή – ή όταν είναι πιο έντονα τα φαινόμενα, χιόνι και χαλάζι. Αν φυσούν δυνατοί άνεμοι, θα δείτε το μελανόστρωμα να κομματιάζεται και να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Αν συναντήσετε νεφοσκεπή ουρανό μια χειμωνιάτικη νύχτα, μπορείτε να περιμένετε πιο ήπιο καιρό με καλή θερμοκρασία, σε αντίθεση με τις «καθαρές» χειμωνιάτικες νύχτες που το κρύο είναι πιο τσουχτερό. Δείτε εδώ αναλυτικά τα είδη των νεφών για να αναγνωρίζετε πιο εύκολα τα σημάδια. 

*Προσέξτε το χρώμα του ουρανού

Το κόκκινο χρώμα στον ουρανό είναι μια καλή ένδειξη για τον καιρό τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, αν παρατηρήσετε ότι ο ουρανός παίρνει κοκκινωπό χρώμα το απόγευμα κοιτάζοντας προς τα δυτικά (και όχι χάρη στο ηλιοβασίλεμα), αυτό σημαίνει πως υπάρχει σύστημα υψηλής πίεσης με ξηρό αέρα που απλώνει σωματίδια σκόνης στην ατμόσφαιρα – κάτι που προκαλεί την αλλαγή του χρώματος. Αυτά συνήθως κινούνται προς τα ανατολικά, επομένως… προς την κατεύθυνσή σας. Αν πάλι δείτε κόκκινο ουρανό το πρωί, κοιτάζοντας προς την ανατολή, αυτό σημαίνει πως ο αέρας με τα σωματίδια έχει ήδη περάσει από εσάς, και άρα μπορείτε να περιμένετε ένα σύστημα χαμηλής πίεσης με πολλή υγρασία.

*Το ουράνιο τόξο και οι άνεμοι

Αν συναντήσετε ιριδίζουσες αντανακλάσεις κοιτάζοντας προς τα δυτικά στον ουρανό, αυτό σημαίνει πως οι ακτίνες του ήλιου συναντούν στο διάβα τους υγρασία. Συνυπολογίζοντας πως στο βόρειο ημισφαίριο οι «καταιγίδες» ταξιδεύουν από τη δύση προς την ανατολή, τότε η βροχή είναι πιθανή στις επόμενες ώρες. Αντίθετα, αν δείτε ιριδισμούς κοιτάζοντας προς την ανατολή γύρω στο ηλιοβασίλεμα, η βροχή ταξιδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, άρα οι επόμενες ημέρες θα είναι ηλιόλουστες. Δώστε προσοχή στους ανέμους: Αν υπάρχει έντονος αέρας, αυτό σημαίνει ότι ένα «σύστημα» καιρού παλεύει να πάρει τη θέση του προηγούμενου, άρα μπορείτε να αναμένετε αλλαγή των καιρικών φαινομένων.

*Κοιτάζοντας το φεγγάρι

Κοκκινωπό φεγγάρι σημαίνει πως σωματίδια σκόνης υπάρχουν στον αέρα. Αντίθετα, φωτεινό και ευκρινές φεγγάρι δείχνει χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και καθαρή ατμόσφαιρα, αλλά και πιθανότητα βροχής. Αν βλέπετε ένα «δαχτυλίδι» γύρω από το φεγγάρι, αυτό συμβαίνει εξαιτίας του φωτός που φτάνει μέσα από τα σύννεφα, συνδυασμένο με υγρασία, και υποδεικνύει πως μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες θα υπάρξει βροχή (ίσως και χιονόπτωση).

*Η μετεωρολογία… των ζώων

Ένα άλλο σημάδι της φύσης για τον καιρό είναι η συμπεριφορά των ζωντανών οργανισμών, ιδιαίτερα των πτηνών. Αν δείτε τα πουλιά να πετούν ψηλά στον ουρανό, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, γνωρίζοντας πως η καλοκαιρία θα διαρκέσει. Αν όμως πετούν πιο χαμηλά και «επιθετικά», πιθανότατα έρχεται κακοκαιρία, ίσως και καταιγίδα. Αυτό συμβαίνει διότι οι καταιγίδες συνοδεύονται από πτώση της πίεσης, κάτι που ενοχλεί την ακοή των πουλιών, γι’ αυτό και πετούν πιο χαμηλά για να αποφύγουν την ενόχληση. Γενικότερα, αν παρατηρήσετε αποδημητικά πουλιά να φεύγουν από τα μέρη σας νωρίτερα από το κανονικό το φθινόπωρο, να αναμένετε τον χειμώνα να φτάσει νωρίς. Το ίδιο ισχύει και όταν βλέπετε τα κατοικίδιά σας να αναπτύσσουν πιο πυκνό, παχύ τρίχωμα το φθινόπωρο: Προετοιμάζονται για έναν βαρύ χειμώνα. Αν πάλι η γάτα σας τρίβει τα αυτιά της (κάτι που αποφεύγει κανονικά), αυτό σημαίνει πως νιώθει αλλαγή στην πίεση, κάτι που προμηνύει επερχόμενη κακοκαιρία. Τέλος, αν σας αρέσει το ψάρεμα, μπορείτε να βρείτε και σε αυτή την δραστηριότητα σημάδια για πιθανή κακοκαιρία: Αν τα ψάρια τσιμπούν εύκολα και άμεσα, κάθε φορά που ρίχνετε δόλωμα, είναι πιθανό πως φροντίζουν να τραφούν όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί γνωρίζουν πως έρχεται κακοκαιρία και θα χρειαστεί «να τη βγάλουν» σε βαθύτερα στρώματα του βυθού μέχρι να περάσει η μπόρα.

*Η ΕΜΥ της χλωρίδας

Η φύση έχει τον τρόπο της να προετοιμάζει τα φυτά για τη βαρυχειμωνιά, κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να εξάγουμε συμπεράσματα για το αν θα έχουμε έναν άγριο ή πιο ήπιο χειμώνα. Όσο πιο κρύα πρόκειται να είναι η εποχή, τόσο πιο χοντρές θα είναι οι φλούδες των κρεμμυδιών ή των καλαμποκιών, ενώ τα κωνοφόρα θα παράγουν πιο μεγάλα κουκουνάρια, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τους σπόρους και την πιθανότητα «απογόνων» ακόμη και σε άσχημες συνθήκες.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share