Αστροφυσική, Διάστημα Θεωρίες φυσικής

Η επόμενη μέρα μετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων

Written by Δ.Μ.

Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από το παρατηρητήριο Ligo στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει, όπως αντιλαμβανόμαστε ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία

Share

Η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από το παρατηρητήριο Ligo στις Ηνωμένες Πολιτείες ανοίγει, όπως αντιλαμβανόμαστε ένα νέο κεφάλαιο στην αστρονομία.

gravity-wave-space

Τα βαρυτικά κύματα είναι ρυτιδώσεις στο χώρο και τον χρόνο, οι οποίες προκαλούνται από μερικές πολύ βίαιες διαδικασίες στο Σύμπαν, όπως είχε περιγράψει πριν από έναν αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Τζιανπέτρο Κανιόλι είναι διευθυντής του Εργαστηρίου στη Λυών που συμμετείχε στην κατασκευή της συσκευής που ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα:

«Ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν. Έχουμε τη δυνατότητα πλέον να μελετήσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο φαινόμενα, που ήταν μέχρι τώρα ασαφή για μας. Αναλύοντας την κυματοειδή μορφή του σήματος, είναι δυνατόν να μετρήσουμε τις μάζες που παράγουν αυτά τα βαρυτικά κύματα και την απόσταση. Καθώς αυτές οι παράμετροι είναι μοναδικές για κάθε αστέρα νετρονίων. Οι αστέρες νετρονίων είναι τα πιο πυκνά και τα πιο μικρά αστέρια, ή οι μαύρες τρύπες. Το σήμα που συλλάβαμε είναι μοναδικό. Είναι σαν το αποτύπωμα ενός γεγονότος, που συμβαίνει».

Τώρα μπορούμε να ακούσουμε το σύμπαν. Τα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι να ανιχνεύσουμε τον ήχο από ένα Big Bang. Η τεχνολογία, για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να κάνει ακόμη αρκετά βήματα. Ο Κανιόλι συνεχίζει:

με ελληνικούς υπότιτλους

«Χρειάζεται να περιμένουμε χρόνια για να έχουμε τον εξοπλισμό με έναν τέτοιο χαμηλό, ασθενικό ήχο για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε βαρυτικά κύματα, που παράγονται, κατά τη διάρκεια ενός Big Bang».

Το μέλλον αυτής της αποστολής είναι η αύξηση της ευαισθησίας που έχει το σύστημα LIGO, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε διαφορετικής κλίμακας βαρυτικά κύματα, που προέρχονται από ακόμη πιο μακριά, μέσα στο σύμπαν.

Πηγή

About the author

Δ.Μ.

Share