Αστροφυσική, Διάστημα Κοσμολογία

Προσομοίωση του σύμπαντος υπόσχεται να «φωτίσει» τη σκοτεινή ενέργεια

Written by Δ.Μ.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γενεύης και της Νότιας Αφρικής δημιούργησαν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα προσομοίωση της διαστολής του σύμπαντος. Η προσομοίωση για πρώτη φορά επιτρέπει στους ερευνητές να συμπεριλάβουν την επίδραση των βαρυτικών κυμάτων, δηλαδή των διαταραχών που διαδίδονται στο χωροχρονικό συνεχές και προκαλούνται από την κίνηση ουράνιων σωμάτων μεγάλης μάζας

Share

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Γενεύης και της Νότιας Αφρικής δημιούργησαν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα προσομοίωση της διαστολής του σύμπαντος.

sumpan-skoteini-uliΗ προσομοίωση για πρώτη φορά επιτρέπει στους ερευνητές να συμπεριλάβουν την επίδραση των βαρυτικών κυμάτων, δηλαδή των διαταραχών που διαδίδονται στο χωροχρονικό συνεχές και προκαλούνται από την κίνηση ουράνιων σωμάτων μεγάλης μάζας.

Έτσι, ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κατανοήσουν τον ρόλο της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους απωστικής δύναμης η οποία έχει υπερνικήσει τη βαρύτητα σε κοσμική κλίμακα, με συνέπεια το σύμπαν να διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ενώ υπάρχουν ήδη αρκετές προσομοιώσεις της συμπαντικής εξέλιξης, κατά κανόνα βασίζονται στη νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας. Σε αυτή την περίπτωση, αντίθετα, το μοντέλο έχει δημιουργηθεί με βάση τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η ομάδα περιγράφει το μοντέλο σε άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Nature Physics. Σύμφωνα με τον δρα Ζιλιάν Ανταμέκ, μέλος της επιστημονικής ομάδας ο οποίος την εποχή συγγραφής του άρθρου εργαζόταν στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, η αξιοποίηση της Γενικής Σχετικότητας δίνει εντελώς νέες δυνατότητες. «Μπορεί κανείς να παρατηρήσει την παράσυρση χώρου λόγω της κίνησης μίας μάζας ή τον τρόπο που ένα ουράνιο σώμα δημιουργεί βαρυτικά κύματα»,

Βέβαια, σε μεγάλη κλίμακα, η εικόνα που προκύπτει από το συγκεκριμένο μοντέλο δεν διαφέρει από τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που βασίζονται στη νευτώνεια περιγραφή της βαρύτητας. Κάτι που ήταν αναμενόμενο άλλωστε, αφού έχει φανείς πως αυτές οι προσομοιώσεις είναι αρκετά ακριβείς.

Ωστόσο, το νέο εργαλείο προχωρά ακόμη μακρύτερα. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά επιτρέπει τον υπολογισμό των μικρών αποκλίσεων από τη νευτώνεια βαρύτητα.

Στο άρθρο τους, η ομάδα επισημαίνει πως το νέο μοντέλο θα επιτρέψει στους φυσικούς και τους κοσμολόγους να μελετήσουν πιο εξονυχιστικά τη σκοτεινή ενέργεια, δηλαδή την άγνωστη αιτία της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος. Ο λόγος είναι πως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δοκιμάσουν μέσω της προσομοίωσης διάφορα σενάρια για τη φύση της σκοτεινής ενέργειας.

Μάλιστα, η προσομοίωση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη, όταν σε αυτήν προστεθούν νέα αστρονομικά δεδομένα από διαστημικές αποστολές όπως ο δορυφόρος Euclid της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας διαστήματος, που θα καταγράψουν τις κοσμικές δομές του σύμπαντος με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πηγή

About the author

Δ.Μ.

Share