Μαθηματικά Πρόσωπα - Γεγονότα

Στον Βρετανό μαθηματικό Άντριου Γουάιλς που έλυσε το θεώρημα του Φερμά θα δοθεί το βραβείο Άμπελ

Written by Δ.Μ.

Στον 62χρονο Βρετανό μαθηματικό Άντριου Γουάιλς θα δοθεί φέτος το γνωστό ως Νόμπελ των Μαθηματικών, Βραβείο Άμπελ. Ο 62χρονος μαθηματικός, καθηγητής του Μαθηματικού Ινστιτούτου της Οξφόρδης, κατάφερε μετά από 4 αιώνες να λύσει το μυστήριο του τελευταίου θεωρήματος του Πιερ ντε Φερμά.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Στον 62χρονο Βρετανό μαθηματικό Άντριου Γουάιλς (Andrew Wiles) θα δοθεί φέτος το γνωστό ως Νόμπελ των Μαθηματικών, Βραβείο Άμπελ. Ο 62χρονος μαθηματικός, καθηγητής του Μαθηματικού Ινστιτούτου της Οξφόρδης, κατάφερε μετά από 4 αιώνες να λύσει το μυστήριο του τελευταίου θεωρήματος του Πιερ ντε Φερμά.

fermat_b2

Το θεώρημα του Γάλλου μαθηματικού του17ου αιώνα παρέμενε αναπόδεικτο από τότε που ο Φερμά το διατύπωσε. Ο ίδιος ο Φερμά είχε γράψει το 1637, στο περιθώριο ενός βιβλίου, ότι γνωρίζει την απόδειξη, αλλά ποτέ δεν την παρουσίασε. Έβαλε έτσι σε μεγάλους πονοκεφάλους γενιές μαθηματικών σε όλο τον κόσμο, ώσπου ο Γουάιλς το απέδειξε, επίτευγμα που θεωρείται από τα πιο σημαντικά στα σύγχρονα μαθηματικά.

Ο Γουάιλς, όταν τότε δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, «δούλεψε» κρυφά και τελείως μόνος του την απόδειξή του επί επτά χρόνια (μόνο η γυναίκα του ήξερε τι έκανε!) και την παρουσίασε ξαφνικά το 1993. Έπειτα από μερικές αναγκαίες διορθώσεις, παρουσίασε μια βελτιωμένη εκδοχή της το 1994 και τελικά τη δημοσίευσε επίσημα το 1995 στο περιοδικό μαθηματικών «Annals of Mathematics».

Για πολλούς, ο μάλλον ντροπαλός Γουάιλς θεωρείται ο πιο διάσημος μαθηματικός σήμερα και μερικοί νεότεροι τον αντιμετωπίζουν λίγο σαν…ροκ σταρ.

Το βραβείο απονέμεται από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων και συνοδεύεται από το ποσό των έξι εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (περίπου 630.000 ευρώ).

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share