Αστροφυσική, Διάστημα

Ο Ερμής ανάμεσα σε Γη και Ήλιο

Written by Δ.Μ.
Share

Τη διάβαση του Ερμή ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Δευτέρα, 9 Μαΐου – μέσω τηλεσκοπίων με ειδικά φίλτρα, οι λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Transit_of_Mercury_Closeup

Ο Ερμής ήταν ορατός ως μια μαύρη τελεία, με τη διάβασή του ανάμεσα σε Γη και Ήλιο να διαρκεί περίπου επτά ώρες.

Ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα, έρχεται σε συμμετρία με τη Γη και τον Ήλιο περίπου 13 φορές κάθε αιών. Η τελευταία φορά που ο Ερμής ευθυγραμμίστηκε με τη Γη και τον Ήλιο ήταν πριν από 10 χρόνια, το 2006, ενώ το αστρονομικό γεγονός αναμένεται να επαναληφθεί στις 11 Νοεμβρίου 2019 και εν συνεχεία το 2032.. Η πρώτη φορά που έγινε αντιληπτή ήταν από τον γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.

Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.

Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Μάρινερ 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Μέσεντζερ» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share