Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από ηλιακό φως και νερό

Written by Δ.Μ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, σε συνεργασία με μία νεοσύστατη εταιρεία από την Καλιφόρνια, συνεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με τρόπο που αντλεί έμπνευση από τα φυτά.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, σε συνεργασία με μία νεοσύστατη εταιρεία από την Καλιφόρνια, συνεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με τρόπο που αντλεί έμπνευση από τα φυτά.

paragogi-ananeosimou-udrogonou-apo-iliako-fos-kai-neroΌταν το ηλιακό φως φτάνει στη συσκευή, μετατρέπει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο μετά μπορεί να αποθηκευτεί σαν μια μπαταρία.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας το νερό και το φως του ήλιου, οι ερευνητές είναι σε θέση να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο.

Η τεχνολογία για τη δημιουργία καθαρής ενέργειας υδρογόνου, βασίζεται σε μία διαδικασία παρόμοια με τη φωτοσύνθεση. Η νέα τεχνολογία είναι σημαντική, διότι η βιώσιμη μέθοδος για την παραγωγή ενέργειας υδρογόνου από τη διάσπαση των μορίων του νερού είναι πολύ ακριβή. Η καινοτόμος μέθοδος μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύ πιο αποδοτική.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι ερευνητές κατασκεύασαν μια ηλεκτροχημική συσκευή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η συσκευή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τύπο νερού, συμπεριλαμβανομένων των λυμάτων ή του θαλασσινού νερού.

Όταν το ηλιακό φως φτάνει στη συσκευή, μετατρέπει το νερό σε υδρογόνο, το οποίο μετά μπορεί να αποθηκευτεί σαν μια μπαταρία. Όταν το υδρογόνο μετατρέπεται πάλι σε νερό, τότε οι ερευνητές μπορούν να συλλέξουν ηλεκτρική ενέργεια.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τη διαδικασία και να μειώσουν περισσότερο το κόστος ώστε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υδρογονοκίνητα αυτοκίνητα ή ως πηγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ανάπτυξη καθαρών ενεργειακών συστημάτων είναι ένας παγκόσμιος στόχος. Η πραγματική πρόκληση για το μέλλον είναι να αναπτύξουμε φθηνά συστήματα καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με τα συστήματα ορυκτών καυσίμων, και με τη δυνατότητα να υιοθετηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Σαΐντ Μουμπίν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας HyperSolar.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share