Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, το Juno (Ήρα), κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη.
Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.
Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει.
Η Google αφιέρωσε το σημερινό της Doodle στο διαστημόπλοιο Juno (Ήρα), το οποίο κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο πλανήτη Δία έπειτα από πέντε χρόνια.
Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι’ αυτό οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε το στόχο του.
Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία τον βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία.
Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί αν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.
Παράλληλα, το Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή του ατμόσφαιρα.
ΑΠΕ