Τις «Βασικές 8» τεχνολογίες που οφείλουν να λάβουν άμεσα υπόψη τους οι επιχειρήσεις εντοπίζει η PricewaterhouseCoopers (PwC) στην πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Tech breakthroughs megatrend».
Σημειώνεται ότι η PwC αξιολόγησε πάνω από 150 τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέπτυξε μια μεθοδολογία που έχει στόχο την αναγνώριση εκείνων των τεχνολογιών που αφορούν μεμονωμένες επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρους κλάδους.
Αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας είναι ένας οδηγός με τις «Βασικές 8» τεχνολογίες που η PwC πιστεύει ότι θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πολύ κοντινό μέλλον: τεχνητή νοημοσύνη, ίντερνετ των πραγμάτων, επαυξημένη πραγματικότητα, ρομποτική, blockchain, εικονική πραγματικότητα, drones και τρισδιάστατη εκτύπωση.
Οι τεχνολογίες που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο, όμως η PwC πιστεύει ότι η λίστα των 8 περιλαμβάνει τις τεχνολογίες που θα έχουν αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους και σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Vicki Huff Eckert, επικεφαλής του τομέα New Business στο παγκόσμιο δίκτυο της PwC: «Οι περισσότερες εταιρείες έχουν θέσει τα θεμέλια για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, επενδύοντας σε τομείς όπως τα κοινωνικά δίκτυα, οι φορητές συσκευές, η ανάλυση δεδομένων και το cloud. Είναι καιρός τα στελέχη να στρέψουν το βλέμμα τους σε πιο προηγμένες τεχνολογίες που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις».
Για να καταλήξει στις «Βασικές 8», η PwC «φίλτραρε» τις τεχνολογίες με βάση τον επιχειρηματικό τους αντίκτυπο και την εμπορική τους βιωσιμότητα για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια (μόλις 3 έως 5 χρόνια για τις ανεπτυγμένες οικονομίες). Στα συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριλήφθηκαν ο βαθμός επιρροής της τεχνολογίας στις εταιρείες και τους κλάδους, η παγκόσμια διάδοσή της, η τεχνική της βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της να μετατραπεί σε κυρίαρχη τάση, το μέγεθος της αγοράς και οι προοπτικές ανάπτυξης και ο ρυθμός της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταιρείες διαρκώς περιμένουν την επόμενη μεγάλη καινοτομία, πιστεύοντας ότι μια μεμονωμένη τεχνολογική τάση είτε δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο είτε ότι θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επηρεάσει τον κλάδο δραστηριότητάς τους. Όμως, σήμερα η ανατροπή πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ. Ιστορικά, οι καινοτομίες διαταράσσουν την ισορροπία υπέρ των καινοτόμων. Με αυτή την έννοια, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν εκ των πραγμάτων κυρίαρχη τάση. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με αυξημένη προσβασιμότητα, επιρροή, βάθος και αντίκτυπο θα επιταχύνουν την εφαρμογή των «Βασικών 8» τεχνολογιών.
Η PwC πιστεύει ότι οι «Βασικές 8» τεχνολογίες θα μεταβάλουν τα επιχειρηματικά μοντέλα που εφαρμόζουν οι εταιρείες δημιουργώντας οφέλη αλλά και δυσκολίες. Η κυρίαρχη τάση των αναδυόμενων τεχνολογιών θα επηρεάσει τη στρατηγική, την αφοσίωση των πελατών, τις επιχειρησιακές λειτουργίες και τη συμμόρφωση, ανεξαρτήτως κλάδου και γεωγραφικής περιοχής.
Επομένως, οι ηγετικές ομάδες των επιχειρήσεων οφείλουν να απαντήσουν αποτελεσματικά σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα:
– Διαθέτουμε βιώσιμη στρατηγική και διαδικασία παραγωγής καινοτομιών;
– Έχουμε ποσοτικοποιήσει τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών;
– Διαθέτουμε «οδικό χάρτη» για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τον ανανεώνουμε με βάση τις νέες εξελίξεις;
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, τα στελέχη δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τις «Βασικές 8» τεχνολογίες σαν μια λίστα εργασιών την οποία αναθέτουν στον Επικεφαλής Πληροφοριών (CIO) ή τον Επικεφαλής Τεχνολογίας (CTO). Αντιθέτως, η εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών –και ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους– πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της εταιρικής στρατηγικής των επιχειρήσεων.
Πριν την ανάπτυξη στρατηγικής για την καινοτομία και την εξερεύνηση και ποσοτικοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, τα στελέχη οφείλουν να εκπαιδεύονται (ή να ανανεώνουν τις γνώσεις τους) σε αυτές τις τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν