Αστροφυσική, Διάστημα

Η Αφροδίτη ίσως ήταν ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος

Written by Δ.Μ.

Την αποκαλούν «κακή δίδυμη αδελφή» της Γης. Ο λόγος για την Αφροδίτη, τον πιο «καυτό» πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που οι επιστήμονες λένε πως κάποτε ίσως και να είχε ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ζωής. Σήμερα, η επιφάνειά της είναι τόσο θερμή που μπορεί να λιώσει μόλυβδο. Οι ουρανοί της είναι καλυμμένοι από πυκνά, τοξικά σύννεφα θειικού οξέως και το τοπίο θυμίζει μεσσαιωνική απεικόνιση της κολάσεως. Μόνο που έρευνα του Ινστιτούτου Goddard της Nasa στην Νέα Υόρκη έρχεται να καταρρίψει όλα όσα πιστεύαμε για την Αφροδίτη. Ο πλανήτης φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης της ηλιακής «γειτονιάς» μας.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Την αποκαλούν «κακή δίδυμη αδελφή» της Γης. Ο λόγος για την Αφροδίτη, τον πιο «καυτό» πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος που οι επιστήμονες λένε πως κάποτε ίσως και να είχε ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ζωής.

venusΚαλλιτεχνική απεικόνιση κεραυνού στην Αφροδίτη. Η Ιαπωνική αποστολή στην Αφροδίτη παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες του πλανήτη με πρωτοφανείς λεπτομέρειες

Σήμερα, η επιφάνειά της είναι τόσο θερμή που μπορεί να λιώσει μόλυβδο. Οι ουρανοί της είναι καλυμμένοι από πυκνά, τοξικά σύννεφα θειικού οξέως και το τοπίο θυμίζει μεσσαιωνική απεικόνιση της κολάσεως. Μόνο που έρευνα του Ινστιτούτου Goddard της Nasa στην Νέα Υόρκη έρχεται να καταρρίψει όλα όσα πιστεύαμε για την Αφροδίτη. Ο πλανήτης φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης της ηλιακής «γειτονιάς» μας.

venus2Η έρευνα, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στην επικείμενη συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, όσο στην Γη αναπτύσσονταν ακόμα μικροοργανισμοί, η Αφροδίτη πρέπει να διέθετε κλίμα παρόμοιο με εκείνο στις τροπικές ζώνες του πλανήτη μας. Ακόμα, διέθετε ωκεανούς βάθους 2.000 μέτρων.

Ο πλανήτης βέβαια δεν θα «έβλεπε» συχνά καθαρούς, καταγάλανους ουρανούς. Ο καιρός θα ήταν βροχερός και ο ουρανός μονίμως συννεφιασμένος, όμως θα μπορούσε να χαρεί κανείς την θέα του ηλιοβασιλέματος, το οποίο θα ήταν μάλλον πιο εντυπωσιακό από εκείνο της Γης. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο πλανήτης διέθετε ωκεανούς έως και πριν από 715 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες εξηγούν αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα στο περιοδικό «Geophysical Research Letters».

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share