Αστροφυσική, Διάστημα

Via Lactea: Ένα πρόγραμμα της ΕΕ για να κατανοήσουμε καλύτερα τον Γαλαξία μας

Written by Δ.Μ.

O Γαλαξίας μας όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Στοιχεία που έρχονται στο φως και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του. Πρόκειται για το έργο Via Lactea.

Print Friendly, PDF & Email
Share

O Γαλαξίας μας όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Στοιχεία που έρχονται στο φως και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσουμε την εξέλιξη του. Πρόκειται για το έργο Via Lactea.

milkyway

Φανταστείτε τον γαλαξία μας σαν ένα μεγάλο ζωντανό οργανισμό, με τον δικό του σκελετό και την δική του ανάπτυξη. Το έργο Via Lactea, μετά από τρία χρόνια μελέτης, κατάφερε να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, σχετικά με το κομμάτι του διαστήματος που φιλοξενεί το γαλαξία μας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάστηκαν στη Ρώμη και ανοίγουν διάπλατα τους ορίζοντες μας, για τον δικό μας Γαλαξία.

Το έργο Via Lactea θα δώσει στους αστροφυσικούς περισσότερες και βαθύτερες γνώσεις για τον Γαλαξία μας. Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι σαν μία γιγαντιαία βιβλιοθήκη από χάρτες που θα δίνουν μία πλήρη απογραφή των αστρικών φυτωρίων στο εσωτερικό του Γαλαξία.

Είναι σαν μία συλλογή βιβλίων, μία συλλογή γνώσεων με την συμβολή όλων μας. Όλοι έγραψαν ένα κεφάλαιο, σε αυτό το βιβλίο και αυτή την εγκυκλοπαίδεια. Ο καθένας από εμάς, έχει καλύψει ένα άλλο θέμα και μετά προσπαθούμε να τα συνδέσουμε όλα. Σκοπός είναι να συνδέσουμε τα πάντα γιατί έτσι λειτουργεί το Σύμπαν.

To μέλος της ομάδας Via Lactea, Νταβίντ Έλια εξήγησε:
«Αυτό που κάναμε είναι μία μεγάλη ανάλυση του Γαλαξία μας. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε μία μεγαλύτερη έρευνα που θα μας δώσει περισσότερα στατιστικά στοιχεία, ώστε να συνθέσουμε τις λεπτομέρειες του παρελθόντος. Το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον για να έχουμε εικόνα της μελλοντικής εξέλιξης του γαλαξία μας.»

Το έργο Via Lactea το οποίοι χρηματοδοτείται απο την ΕΕ, ήταν μέρος της έρευνας HI-GAL. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρατήρησης που έγινε από τον δορυφόρο Herschel. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε εικόνα για τον Γαλαξία μας, ως μία μηχανή σχηματισμού αστεριών.

Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share