Πρόσωπα - Γεγονότα

Grace Murray Hopper: η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια

Written by Δ.Μ.

Η Dr Grace Murray Hopper έδειξε από πολύ νωρίς την περιέργειά και την αγάπη της για την τεχνολογία, καθώς σε ηλικία 7 ετών αποσυναρμολόγησε το ξυπνητήρι της, προκειμένου να ανακαλύψει πως λειτουργούσε. Μέχρι να αντιληφθεί η μητέρα της τί ήταν αυτό που την απασχολούσε η μελλοντική εφευρέτρια είχε αποσυναρμολογήσει και τα 8 ρολόγια που υπήρχαν στο σπίτι τους.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Η Grace Murray Hopper που γεννήθηκε 9 Δεκεμβρίου του 1906, ήταν Αμερικανίδα καθηγήτρια Μαθηματικών και αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των – τότε πρωτοεμφανιζόμενων – υπολογιστών και κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρης της ζωής της υπήρξε ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, από τις «πρωτόγονες» τεχνικές προγραμματισμού στη χρήση και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών.έδειξε από πολύ νωρίς την περιέργειά και την αγάπη της για την τεχνολογία, καθώς σε ηλικία 7 ετών αποσυναρμολόγησε το ξυπνητήρι της, προκειμένου να ανακαλύψει πως λειτουργούσε. Μέχρι να αντιληφθεί η μητέρα της τί ήταν αυτό που την απασχολούσε η μελλοντική εφευρέτρια είχε αποσυναρμολογήσει και τα 8 ρολόγια που υπήρχαν στο σπίτι τους.

Grace Murray Hopper

Οι γονείς της ήταν εκείνοι που την στήριξαν και της έδωσαν την ώθηση, όχι μόνο να συνεχίσει τις σπουδές της, αλλά και να επικεντρωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε, την τεχνολογία.

Σπούδασε στο Yale και έκανε το μεταπτυχιακό της στα Μαθηματικά και την φυσική, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ, λαμβάνοντας το αξίωμα της υποναυάρχου. Ήταν το 1943 όταν διορίστηκε ως υπεύθυνη ενός ερευνητικού έργου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα να γίνει το τρίτο πρόσωπο του λογισμικού προγράμματος “Harvard Mark Ι computer”.

Έτσι, όπως συνέβαινε με τα ρολόγια της, η Hopper συνέχισε να αποσυναρμολογεί και να παρατηρεί τη λειτουργία των τεχνολογιών της εποχής.

Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία της στον στρατό έγινε η πρώτη ανώτερη προγραμματίστρια στο πλευρό του Remington Rand, ενώ εργάστηκε στην πρώτη εμπορική εταιρία υπολογιστών μεγάλης κλίμακας, την UNIVAC.

Το 1952 έγινε διευθύντρια του αυτόματου προγραμματισμού και στη συνέχεια ξεκίνησε τις προσπάθειες της για την εφεύρεση μια κοινής γλώσσας στη χρήση υπολογιστών. Το διάστημα 1959- 1961 ήταν επικεφαλής της ομάδας που εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών των επιχειρήσεων. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την όρο “σφάλμα” για να περιγράψει ένα πρόβλημα στο σύστημα των υπολογιστών, αφού βρήκε έναν πραγματικό σκόρο, που δημιουργούσε προβλήματα στον υπολογιστή.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share