Αστροφυσική, Διάστημα

Νέες ανακαλύψεις για εξωπλανήτες θα ανακοινώσει η NASA

Written by Δ.Μ.

Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει καινούρια ευρήματα για εξωπλανήτες, δηλαδή για ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από άλλους αστέρες, θα πραγματοποιήσει αύριο η NASA. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Share

Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιάσει καινούρια ευρήματα για εξωπλανήτες, δηλαδή για ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από άλλους αστέρες, θα πραγματοποιήσει αύριο η NASA. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ.

nasa-tileskopio-kepler

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται πως οι ανακαλύψεις περιγράφονται σε άρθρο που έχει γίνει δεκτό από το περιοδικό Nature και το οποίο θα αναρτηθεί με την έναρξη της συνέντευξης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία άλλη λεπτομέρεια για τις ανακαλύψεις οι οποίες θα παρουσιαστούν, γεγονός που έχει «φουντώσει» τη φημολογία στο ίντερνετ για τα νέα στοιχεία που θα έρθουν αύριο στο φως της δημοσιότητας.

exoplanets

Αυτά τα αντικείμενα έχουν πολύ διαφορετικές τροχιακές περιόδους, από 40 χρόνια έως περισσότερο από 400 χρόνια. Αλλά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρίσκονται σε συντονισμό μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τροχιακές περίοδοι είναι σχεδόν σε ακριβή αναλογία η μία με την άλλη.

Ερευνητές πρόσφατα έδωσαν μια απίστευτη γεύση από ένα κοντινό σύστημα με ένα μαγευτικό νέο animation, που αποκαλύπτει τέσσερις εξωγήινους κόσμους σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι 129 έτη φωτός μακριά  μας. Οι πλανήτες, που ο καθένα τους έχει μεγαλύτερη μάζα από τον Δία, περιστρέφονται γύρω από ένα φωτεινό νέο άστρο, που βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου. Η παρατήρηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα επτά ετών παρατηρήσεων στο Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη, παρέχοντας έτσι μια συναρπαστική ματιά σε τέσσερις πλανήτες των οποίων οι τροχιακές περίοδοι είναι σχεδόν σε ακριβή αναλογία η μία με την άλλη.

exoplanets-missions

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική ιστοσελίδα CNET ισχυρίζεται πως έχει ήδη δει τα ευρήματα. «Ας πούμε μόνο πως θα μπορούσαν να παράσχουν πολύ νέο υλικό σε μελλοντικά έργα επιστημονικής φαντασίας», ήταν το σχόλιο της ιστοσελίδας.

Πάντως, με βάση τους επιστήμονες που θα πάρουν μέρος τη συνέντευξη, φαίνεται πως η είδηση θα είναι σημαντική. Κι αυτό γιατί στο πάνελ περιλαμβάνεται ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Διαστημικών Αποστολών της NASA, ο επικεφαλής του Επιστημονικού Κέντρου Spitzer της NASA στο Caltech, και μία καθηγήτρια πλανητικών επιστημών από το ΜΙΤ.

Χάρις στο τηλεσκόπιο Kepler, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αναζητήσει εξωπλανήτες σε περισσότερα από 150.000 άστρα τα τελευταία χρόνια. Έτσι, έχει ανακαλύψει πως, γύρω από κάθε αστέρα, περιφέρεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον ένας εξωπλανήτης.

Τον περασμένο Μάιο, η υπηρεσία ανακοίνωσε πως εντόπισε άλλους 1284 εξωπλανήτες, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των γνωστών εξωπλανητών. Μάλιστα, από αυτούς, σε 9 φαίνεται πως επικρατούν συνθήκες που θα ευνοούσαν την ανάπτυξη ζωής.

Η συνέντευξη θα αναμεταδοθεί απευθείας από την ιστοσελίδα της NASA. Μετά την ολοκλήρωσή της, το κοινό θα μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις μέσω του Twitter, χρησιμοποιώντας το hashtag #askNASA, ενώ οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε μία διαδικασία AMA (Ask Me Anything) στο Reddit.

Πηγή και εδώ

About the author

Δ.Μ.

Share