Πρόσωπα - Γεγονότα

Γιάννης Ιωαννίδης: ο πιο τολμηρός επιστήμονας του κόσμου

Written by Δ.Μ.

Μία επιβράβευση για έναν επιστήμονα που τιμά κάθε ημέρα τη χώρα του: ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Ερευνας.

Share

Μία επιβράβευση για έναν επιστήμονα που τιμά κάθε ημέρα τη χώρα του: ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες στον κόσμο. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος Επιδημιολογίας και Κλινικής Ερευνας.

ioannidis

Ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί (το 2010) από το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic ως «ο πιο τολμηρός επιστήμονας – διανοούμενος, ένας από τους σύγχρονους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή»! Ο Ιωαννίδης κατατάσσεται ανάμεσα στους 20 πλέον αναφερόμενους επιστήμονες παγκοσμίως και είναι ο πλέον αναφερόμενος γιατρός ανάμεσα σε πάνω από 20 εκατομμύρια ατόμων που έχουν δημοσιεύσει στην επιστημονική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του έγκυρου Thomson Reuters. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της απήχησης αφορούν έργο που έχει γίνει από την Ελλάδα.

Η πιο διαβασμένη και τολμηρή έρευνα που δημοσίευσε το 2005 ο κ. Ιωαννίδης συνεπήρε τον κόσμο της έρευνας. Δείχνει «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή», παρουσιάζει την πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών και λανθασμένων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις σύγχρονες έρευνες και γίνεται σημείο αναφοράς στον κόσμο της έρευνας και μεθοδολογίας -με πάνω από 1,5 εκατομμύρια αναγνώστες.

Ο ίδιος, επιδιώκοντας να αναζητήσει τρόπους που θα οδηγήσουν ερευνητές σε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα και στον περιορισμό των σφαλμάτων και των μεροληψιών, άρχισε να εργάζεται στη «μετα-έρευνα» και το 2014 ίδρυσε το μοναδικό στον κόσμο εργαστήριο METRICS στο Στάνφορντ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Έκανε κάθε βήμα της σταδιοδρομίας του σημειώνοντας πρωτιές -πρώτος στο σχολείο του (Valedictorian στο Κολέγιο Αθηνών), πρώτος στην Ιατρική Σχολή (με το αστρονομικό 9,4) κι έκτοτε έχει λάβει δεκάδες βραβεία και τιμητικούς τίτλους. Ολοκλήρωσε την ιατρική εκπαίδευση στα αμερικανικά πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Ταφτς (αργότερα έγινε καθηγητής επιδημιολογίας και στα δύο), και διηύθυνε από το 1999 έως το 2010 το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου σταδιακά απέκτησε διεθνή αναγνωρισιμότητα. Αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ και από το 2010 διδάσκει στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Παρεμπιπτόντως τον περασμένο Νοέμβριο πρότεινε στο τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Στάνφορντ να διδάξει ένα μάθημα («The Cosmopolitan Introvert: Modern Greek Poetry and its Itinerants») με θέμα τη σύγκριση ελλήνων ποιητών του τελευταίου αιώνα με αμερικανούς και ευρωπαίους συγγραφείς με παράλληλους βίους και η πρότασή του έγινε δεκτή -μιλάμε για έναν λάτρη της ποίησης και λογοτεχνίας ο οποίος έχει γράψει έξι λογοτεχνικά βιβλία. 

Ο Ιωαννίδης ζει σήμερα στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του και την κόρη του. Εφυγε από την Ελλάδα για να αποφύγει τη «γεροντοκρατία, όχι την ηλικιακή, κυρίως την πνευματική», όπως έχει πει. «Φεύγει αυτός που έχει και λίγο τον δαίμονα μέσα του για να τον σπρώξει να «αποδράσει»», έχει εξηγήσει σε μία υπέροχη ομιλία του στο TedX. Ναι αλλά γιατί δεν επιστρέφουν; Γιατί αυτός ο «δαίμονας» δεν βολεύεται στο περιβάλλον όπου προβάλλεται η μετριότητα για να επικαλύψει την αριστεία.

Γιατί «στην Ελλάδα αφήνουμε να βγουν στην επιφάνεια οι συνδικαλιστές, οι ποδοσφαιριστές, οι τραγουδιστές, αλλά όχι οι πραγματικά νέοι», όπως έχει πει ο ίδιος, πάντα ωμός και προκλητικός στις τοποθετήσεις του για την ελληνική επικαιρότητα. «Υπάρχουν πανεπιστημιακοί που θεωρούνται στην Ελλάδα φωστήρες. Ομως διεθνώς δεν έχουν επιστημονική επιρροή, είναι παντελώς άγνωστοι. Ζουν μέσα στη “φούσκα” της ελληνικής πραγματικότητας, που ανακυκλώνει τους μέτριους», τονίζει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία. Αλλά «υπάρχουν πολλοί ήρωες γύρω μας που ποδοπατούνται από τους μέτριους και καταφέρνουν ακόμη να σηκωθούν», λέει προβάλλοντας, επίσης σε κάθε ευκαιρία, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, ερευνητές που εκτιμά.

Στην αίθουσα του πανεπιστημίου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει αμέτρητους αξιολογότατους επιστήμονες και ερευνητές. «Αν η χώρα μπορούσε να αξιοποιήσει στοιχειωδώς το επιστημονικό της δυναμικό θα ήταν μια από τις 4-5 υπερδυνάμεις του πλανήτη». Αλλά η γνώση δεν έχει εθνικιστικό χαρακτήρα. «Η επιστήμη δεν είναι τοπικό κειμήλιο, αλλά παγκόσμια υπόθεση. Κάθε χώρα πάει μπροστά στο μέτρο που έλκει τα καλύτερα μυαλά», τόνισε. Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει τους άριστους των 7 δισεκατομμυρίων; «Είναι μια ωραιότατη χώρα, με υπέροχους, εγκάρδιους ανθρώπους, ιδανικό κλίμα, πυκνή αναφορικότητα πολιτισμού. Αλλά ποτέ δεν επενδύσαμε σε ό,τι αξίζει», υπογράμμισε. «Μόνο μνήμες επιστρέφουν, ασυνόδευτες από σώμα. Μόνο επιθυμίες επιστρέφουν, ασυνόδευτες από θυμικό».

Πηγή

About the author

Δ.Μ.

Share