Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων από ένα και μόνο άτομο

Written by Δ.Μ.

Ερευνητές της εταιρείας IBM ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν μία νέα τεχνική η οποία επιτρέπει την αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων από ένα και μόνο άτομο, το μικρότερο σωματίδιο ύλης. Συγκριτικά, οι υφιστάμενοι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 άτομα για την αποθήκευση ενός «bit», ενώ οι καλύτερες ερευνητικές προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει την αποθήκευση δεδομένων σε αριθμό μεταξύ 3 και 12 ατόμων.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ερευνητές της εταιρείας IBM ισχυρίζονται ότι ανέπτυξαν μία νέα τεχνική η οποία επιτρέπει την αποθήκευση και ανάκτηση δεδομένων από ένα και μόνο άτομο, το μικρότερο σωματίδιο ύλης.  Συγκριτικά, οι υφιστάμενοι μαγνητικοί σκληροί δίσκοι χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 άτομα για την αποθήκευση ενός «bit», ενώ οι καλύτερες ερευνητικές προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει την αποθήκευση δεδομένων σε αριθμό μεταξύ 3 και 12 ατόμων.

Clipboard01Μια άποψη από ένα μόνο άτομο του Ολμίου, ένα σπάνιο στοιχείο που χρησιμοποιείται ως μαγνήτης για την αποθήκευση δεδομένων ενός bit. Οι επιστήμονες της IBM χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να αποδείξουν την τεχνολογία που θα μπορούσε κάποια μέρα να αποθηκεύει όλα τα 35 εκατομμύρια τραγούδια στην βιβλιοθήκη του iTunes, στην επιφάνεια μιας πιστωτικής κάρτας

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άτομα Ολμίου (Ho) σε μία επιφάνεια από οξείδιο του μαγνησίου.

Το Όλμιο είναι ένα σπάνιο στοιχείο της γης και μέρος της σειράς λανθανιδών των μεταλλικών χημικών στοιχείων. Το Όλμιο πάνω στο οξείδιο του μαγνησίου έχει μία ιδιότητα που ονομάζεται «μαγνητικά δισταθή ισορροπία», που σημαίνει ότι μπορεί να έχει δύο σταθερές μαγνητικές καταστάσεις.

«Η υψηλή μαγνητική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ηλεκτρική ανάγνωση και εγγραφή δείχνουν ότι είναι πράγματι δυνατή η ανάπτυξη μονο-ατομικής μνήμης».

Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι ερευνητές η νέα αυτή τεχνική βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης όμως η πρακτική εφαρμογή της πιθανόν γίνει διαθέσιμη σε μερικά χρόνια και αναμένουν ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας, αφού θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος των συσκευών.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share