Αστροφυσική, Διάστημα

Πώς να ξεχωρίσεις τα βασικά στον νυχτερινό ουρανό

Written by Δ.Μ.

Πού είναι η Μεγάλη Άρκτος; Πώς βρίσκουμε τον Ωρίωνα; Τα βασικά της αστρο-παρατήρησης, η γνώση πέντε-έξι βασικών αστερισμών.. Ιδού, με πολύ απλά λόγια, μερικοί βασικοί αστερισμοί που μπορείτε να διακρίνετε με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Πού είναι η Μεγάλη Άρκτος; Πώς βρίσκουμε τον Ωρίωνα; Τα βασικά της αστρο-παρατήρησης, η γνώση πέντε-έξι βασικών αστερισμών.. Ιδού, με πολύ απλά λόγια, μερικοί βασικοί αστερισμοί που μπορείτε να διακρίνετε με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό.

Cassiopeia-midAug-nightfallS

Ο Ωρίωνας

orion1Ξεχωρίζει εύκολα, ακόμα και στον ουρανό της Αθήνας, από τα τρία πολύ λαμπερά αστεράκια που είναι στην ευθεία και πολύ κοντά μεταξύ τους. Αν κοιτάξεις προσεκτικότερα, θα δεις ότι έχουν από δύο αστέρια σε κάθε τους πλευρά. Στην φωτογραφία παρακάτω, ο Ωρίωνας φαίνεται στην άκρη δεξιά.

orion2

Σημαντική σημείωση: Ο Ωρίωνας είναι αμφιφανής αστερισμός, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα τον εντοπίσετε στον ελληνικό ουρανό το καλοκαίρι –είναι ορατός έξι μήνες τον χρόνο, περίπου από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η Μικρή Άρκτος

Ursa Minor

Είναι ένας από τους πρώτους αστερισμούς που μαθαίνουμε να βρίσκουμε ως αρχάριοι αστρο-παρατηρητές, ακριβώς επειδή είναι και ένας από τους ευκολότερους να εντοπιστεί. Είναι αυτός που έχει σχήμα μικρής κατσαρόλας, με τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο, και μετά άλλα τρία διαγώνια και προς τα επάνω, που σχηματίζουν το «χερούλι» της κατσαρόλας.

Η Μεγάλη Άρκτος

Ursa_Major_-_Ursa_Minor_-_Polaris

Επίσης «κατσαρολάκι», αλλά μεγαλύτερο (δηλαδή με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των αστεριών) και ανάποδο –με το «χερούλι» προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνο της Μικρής Άρκτου. Στην πραγματικότητα, η «κατσαρόλα» δεν είναι ολόκληρη η Μεγάλη Άρκτος, αλλά τα επτά πιο λαμπερά αστέρια της, αυτά που συνήθως φαίνονται με γυμνό μάτι. Ολόκληρος ο αστερισμός είναι αυτός:

megali arktos

Ο Κύκνος

Cygnus-NASA

Επίσης εύκολα εντοπίσιμος, ο Κύκνος αποτελείται από δέκα (τα ορατά με γυμνό μάτι –στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δέκα, είναι 262) αστέρια που σχηματίζουν μεταξύ τους ένα ασύμμετρο κεφαλαίο Χ.

Cygnus

Αμφιφανής όπως και ο Ωρίωνας, ο Κύκνος φαίνεται στον ουρανό της Ελλάδας μόνο το καλοκαίρι.

Η Κασσιόπη

Cassiopeia

Ορατή όλο τον χρόνο στον ελληνικό ουρανό, και εύκολα αναγνωρίσιμη, η Κασσιόπη είναι το W ή πολύ ανοιχτό κεφαλαίο Μ που σχηματίζουν τα πέντε φωτεινότερα αστέρια της. Θα την εντοπίσετε, ακόμα και τις νύχτες με Πανσέληνο, κοντά στην Μικρή Άρκτο και τον Πολικό Αστέρα.

Cassiopeia-midAug-nightfallS

Για Android πρόγραμμα για τον ουρανό

Google Sky Map: Με μια μόνο κίνηση προς τον ουρανό, το Google Sky Map αναγνωρίζει τους πλανήτες και τους αστερισμούς από πάνω σας, και σας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για καθέναν από αυτούς. Διαθέτει, επίσης, λειτουργία zoom και εξαιρετικά εύχρηστη αναζήτηση, ενώ οι χάρτες του είναι διαθέσιμοι σε δύο βερσιόν, πρωινή και βραδινή. Κατεβάστε το δωρεάν από εδώ.

Για το iPhone…

Sky Gazer: Ιδανικό για τους αρχάριους της αστρονομίας, το Sky Gazer, υπόσχεται όχι μόνο να σας «συστήσει» τους κυριότερους αστερισμούς, αλλά και να σας βοηθήσει να τους αναγνωρίσετε, χρησιμοποιώντας το compass feature του 3G για να «βλέπει» τους αστερισμούς που βλέπετε ανάλογα με το σημείο που βρίσκεστε κάθε φορά. Κατεβάστε το, στην τιμή των 2,99 δολαρίων, από εδώ.

Moon Globe: Όσα θέλατε (και όσα δεν είχατε ποτέ φανταστεί ότι θέλατε) να μάθετε για την σελήνη, από το όνομα του κάθε κρατήρα μέχρι τις τελευταίες φωτογραφίες που τράβηξε η NASA. Κατεβάστε το δωρεάν από εδώ.

Go SkyWatch Planetarium: Παρόμοιο με το Sky Gazer, αλλά με ωραιότερα γραφικά, το Sky Watch αναγνωρίζει τους πλανήτες, τους αστερισμούς, τους δορυφόρους και όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα που βρίσκονται από πάνω σας, και σας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για καθένα εξ αυτών. Θα το βρείτε στην τιμή των 3,99 δολαρίων, εδώ.

APOD Viewer: Από τα κοντινά… στα μακρινά. Το APOD Viewer (τα αρχικά σημαίνουν Astronomy Picture of the Day) φέρνει καθημερινά στην οθόνη του iPhone εντυπωσιακές φωτογραφίες τραβηγμένες από το Hubble και άλλα τηλεσκόπια, μαζί με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για (πολύ) μακρινούς γαλαξίες. Κατεβάστε το, στην τιμή των 1,99 δολαρίων από εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share