Αστροφυσική, Διάστημα

Ακόμα 10 εξωπλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με της Γης ενώ βρίσκονται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους για την παρουσία υγρού νερού

Written by Δ.Μ.

Ενώ ο πρώτος εξωπλανήτης, που περιστρεφόταν σε τετραήμερη τροχιά γύρω από το κοντινό άστρο 51 Pegasi, είχε ανακαλυφθεί τo 199, σήμερα οι αστρονόμοι έχουν ταυτοποιήσει 3.610 τέτοιους εξωπλανήτες. (σε 2.704 πλανητικά συστήματα και 610 με πολλούς εξωπλανήτες).

Share

Ενώ ο πρώτος εξωπλανήτης, που περιστρεφόταν σε τετραήμερη τροχιά  γύρω από το κοντινό άστρο  51 Pegasi, είχε ανακαλυφθεί τo 199, σήμερα οι αστρονόμοι έχουν ταυτοποιήσει 3.610 τέτοιους εξωπλανήτες. (σε 2.704 πλανητικά συστήματα και 610 με πολλούς εξωπλανήτες).

kepler_1-2Η ομάδα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler της NASA έχει εντοπίσει 219 νέους υποψήφιους πλανήτες, 10 από τους οποίους είναι σχεδόν κοντά στη Γη και στην κατοικήσιμη ζώνη

Ακόμα 219 υποψήφιοι εξωπλανήτες, από τους οποίους οι δέκα έχουν μέγεθος παρόμοιο με της Γης και βρίσκονται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους για την παρουσία υγρού νερού, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

Στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου

Όπως ανακοίνωσε η NASA οι νέοι εξωπλανήτες εντοπίστηκαν στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Πρόκειται για τον όγδοο κατάλογο πιθανών εξωπλανητών που προκύπτει από την ανάλυση των παρατηρήσεων του Kepler από το 2009 έως σήμερα.

Παρά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αποστολή, το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα 4.034 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους έχει επιβεβαιωθεί με άλλα τηλεσκόπια η ύπαρξη των 2.335. Από τους περίπου 50 «γήινους» εξωπλανήτες του Kepler έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 30.

Οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η φύση δημιουργεί συχνά βραχώδεις εξωπλανήτες με μέγεθος έως 75% μεγαλύτερο από εκείνο της Γης (σε αυτές τις περιπτώσεις ο εξωπλανήτης ονομάζεται υπερ-Γαία) καθώς και αέριους πλανήτες με μέγεθος δύο έως 3,5 φορές μεγαλύτερο του δικού μας πλανήτη (μίνι-Ποσειδώνες). Σχεδόν κάθε άστρο του γαλαξία μας διαθέτει έναν εξωπλανήτη που είναι μεγαλύτερος από τη Γη και μικρότερος από τον Ποσειδώνα.

About the author

Δ.Μ.

Share