Επιστήμονες στην Ολλανδία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο πολυμερές, το οποίο μπορεί να «κυματίζει» και να κινείται μόνο του προς τα εμπρός όταν βρίσκεται υπό την επήρεια του φωτός. Το εν λόγω πολυμερές, παραπέμπει κάπως σε σαρανταποδαρούσα, καθώς μπορεί να «περπατά» όταν δέχεται φως.
Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Eindhoven στην Ολλανδία και είναι ένας ειδικός τύπος πλαστικού, φτιαγμένου από ένα υγρό κρυσταλλικό πολυμερές που χρησιμοποιείται ευρέως στις οθόνες LCD.
Η κίνηση προκύπτει επειδή η μια πλευρά συστέλλεται αντιδρώντας στο φως, ενώ η άλλη διαστέλλεται μέσα στο πλαστικό της πλαίσιο, όπως εξηγεί η Αν Hélène Gélébart, μια εκ των ερευνητών.
«Υπάρχουν κάποιες παράμετροι- κλειδιά. Η πρώτη είναι το να έχεις ένα μόριο το οποίο μπορεί να φτάσει σε κατάσταση ηρεμίας γρήγορα, ώστε να μπορούμε να έχουμε παραμόρφωση στη μία κατεύθυνση αλλά και επαναφορά στην αρχική θέση μόλις σβήσει το φως. Η δεύτερη παράμετρος, η οποία είναι πραγματικά κρίσιμη, είναι η αυτοσκίαση. Για να το πετύχουμε αυτό, φτιάξαμε αυτό το προ-καμπυλωμένο σχήμα, έτσι ώστε όταν το φως πέφτει στην ταινία το ένα μέρος να φωτίζεται αλλά το άλλο να μένει στη σκιά» λέει η ίδια σχετικά.
Στο ανθρώπινο μάτι το υλικό φαίνεται διαφανές, αλλά απορροφά πλήρως το υπεριώδες φως που χρησιμοποιείται, δημιουργώντας σκιά. Το πολυμερές μπορεί να κινείται σε ταχύτητα περίπου μισού εκατοστού ανά δευτερόλεπτο- ταχύτητα αντίστοιχη αυτής μιας πραγματικής σαρανταποδαρούσας.
Σύμφωνα με τον Jan Mulde, άλλον έναν εκ των ερευνητών, το υλικό αυτό μπορεί κάποια στιγμή να «δει» καθημερινή χρήση: «Αν το εφαρμόσουμε σε ηλιακά πάνελ στην έρημο, αν έχουμε αμμοθύελλα, τότε αυτά λερώνονται και είναι δύσκολο να απομακρύνουμε την άμμο- κάποιος πρέπει να πάει εκεί να τα καθαρίσει. Αυτό το υλικό, με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, είναι ικανό να δονείται και να διώχνει τη σκόνη».
Άλλες εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μικρά ρομπότ που μπαίνουν μόνα τους σε στενούς χώρους, καθοδηγούμενα από το φως, για αποστολές σε δυσπρόσιτα σημεία.
ΑΠΕ