Αστροφυσική, Διάστημα

Harvest Moon: Η πανσέληνος της φθινοπωρινής ισημερίας

Written by Δ.Μ.

Το βράδυ της Πέμπτης, η νύχτα θα είναι γεμάτη φως με την πανσέληνο να κάνει την εμφάνισή της και να στρέφει πολλά μάτια προς τον ουρανό. Το φεγγάρι, που βλέπουμε σήμερα, δεν είναι μια οποιαδήποτε πανσέληνος. Είναι αυτή που συμβαίνει πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα φεγγάρια. Το Harvest Moon θα φωτίσει τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Συνήθως πραγματοποιείται γύρω στις 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, κάθε τρία χρόνια σημειώνεται τον Οκτώβριο.

Share

Το βράδυ της Πέμπτης, η νύχτα θα είναι γεμάτη φως με την πανσέληνο να κάνει την εμφάνισή της και να στρέφει πολλά μάτια προς τον ουρανό. Το φεγγάρι, που βλέπουμε  σήμερα, δεν είναι μια οποιαδήποτε πανσέληνος. Είναι αυτή που συμβαίνει πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία και θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα φεγγάρια. Το Harvest Moon θα φωτίσει τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.  Συνήθως πραγματοποιείται γύρω στις 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, κάθε τρία χρόνια σημειώνεται τον Οκτώβριο.

harvest-moon-708

Το Harvest Moon είναι ιδιαίτερο διότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη, καθώς δεν είναι πιο μεγάλο από τα υπόλοιπα. Λόγω της μικρής γωνίας που σχηματίζει γύρω από τη Γη μοιάζει να έχουμε πανσέληνο για πολλές ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών το φεγγάρι ανατέλλει σχεδόν αμέσως μόλις δύσει ο ήλιος και εμφανίζεται γεμάτο και πορτοκαλί.

Γιατί ονομάζεται Harvest Moon

Το γεγονός πως εμφανίζεται λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα έχει ως αποτέλεσμα να την αφθονία φωτός, κάτι που βοηθά τους αγρότες να μαζέψουν τις καλοκαιρινές τους καλλιέργειες. Γι’΄αυτό και έλαβε αυτό το όνομα που σημαίνει θερισμός και συγκομιδή καρπών.

Το φεγγάρι του νότιου ημισφαιρίου

Για το νότιο ημισφαίριο η φθινοπωρινή ισημερία πέφτει συνήθως τον Μάρτιο και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Κάθε πανσέληνος έχει το δικό της όνομα και τα ονόματα αλλάζουν σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο.   Ενα δημοφιλές φεγγάρι σαν το Harvest Moon είναι το Hunter Moon, που είναι μετέπειτα πανσέληνος.

National Geographic & earthsky.org

Πηγή

About the author

Δ.Μ.

Share