Ένα φαινόμενο που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σε κανένα πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος εντόπισε στον Άρη ο δορυφόρος MAVEN ο οποίος μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη. Όπως η αλληλεπίδραση με τον Ήλιο δημιουργεί μια ουρά από ύλη στους κομήτες έτσι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλληλεπιδράσεις των βαρυτικών δυνάμεων ενός πλανήτη ή δορυφόρου με τις διαστημικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκονται προκαλούν τον σχηματισμό μιας μαγνητικής ουράς στα σώματα αυτά. Τέτοια ουρά έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει η Γη και η Αφροδίτη. Ο δορυφόρος MAVEN ανακάλυψε ότι και ο Άρης διαθέτει μια τέτοια μαγνητο-ουρά η οποία μάλιστα διαφέρει από τις υπόλοιπες.
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαγνητικής ουράς του Αρη. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται ο ηλιακός άνεμος, με μπλε και κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το μαγνητικό πεδίο του Αρη ενώ οι οι λευκές λάμψεις αναπαριστούν το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης
Δεν μοιάζει καθόλου με την ουρά της Αφροδίτης ενός πλανήτη που δεν διαθέτει δικό του μαγνητικό πεδίο ούτε με την ουρά της Γης που διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο που παράγεται στο εσωτερικό του πλανήτη. Η μαγνητο-ουρά του Άρη είναι ένα υβρίδιο που συγχωνεύει χαρακτηριστικά των άλλων ειδών μαγνητικών ουρών.
Τα φαινόμενα
Ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν δισεκατομμύρια έτη όπως έχασε και την ατμόσφαιρα του. Στον Αρη υπάρχουν κάποια «απολιθωμένα» μαγνητικά πεδία διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της επιφάνειας του πλανήτη. Η μαγνητική ουρά του Αρη σχηματίζεται όταν το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου που φτάνει στον πλανήτη ενώνεται με τα μαγνητικά πεδία που βρίσκονται στην επιφάνεια του Αρη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μαγνητική επανασύνδεση.
Το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να επιτρέπει στο πολύ λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που εξακολουθεί να υπάρχει στον Άρη να εγκαταλείπει σιγά σιγά τον πλανήτη όπως συνέβη και την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του στο μακρινό παρελθόν. Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ως υπεύθυνο για την εκδίωξη της ατμόσφαιρας του Άρη τον ηλιακό άνεμο. Η νέα ανακάλυψη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών στον Άρη την στιγμή που προετοιμάζονται πυρετωδώς επανδρωμένες αποστολές.