Αστροφυσική, Διάστημα

Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

Written by Δ.Μ.

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γαλαξία με z=6 με τη βοήθεια ισχυρού βαρυτικού φακού σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στο χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο Σύμπαν, το οποίο έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών. Είναι ένα γαλαξίας με σκόνη στον οποίο σχηματίζονται νέα άστρα.

Share

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γαλαξία με z=6 με τη βοήθεια ισχυρού βαρυτικού φακού σε απόσταση 12,8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο στο χώρο και στο χρόνο που έχει ποτέ βρεθεί στο Σύμπαν, και ο οποίος έχει ηλικία περίπου 13,7 δισ. ετών.  Είναι ένα γαλαξίας με σκόνη στον οποίο σχηματίζονται νέα άστρα.

bigbangcosmos

Αν και εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το Big Bang, που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος, ο εν λόγω γαλαξίας G09 83808, πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν- μπορούσε κιόλας να γεννά πολλά άστρα.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις -χάρη στη μέθοδο του βαρυτικού φακού- με το μεγάλο αμερικανο-μεξικανικό τηλεσκόπιο LMT, διαμέτρου 50 μέτρων, στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού.

Gravitational-lensing-galaxyΟι ερευνητές με επικεφαλής τον Jorge Zavala έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy.

About the author

Δ.Μ.

Share