Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των Νεάντερνταλ φαίνεται να απαιτούσε περισσότερο χρόνο από αυτήν του δικού μας είδους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι αυτό το εξαφανισμένο πλέον ανθρώπινο είδος δεν ήταν πιο πρωτόγονο από το δικό μας, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια ανάπτυξης σηματοδοτεί έναν πιο ώριμο και καλύτερα αναπτυγμένο εγκέφαλο.
Έπειτα από τον εύρεση ενός παιδικού σκελετού, διεξήχθη ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι ο εγκέφαλός του βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης τη στιγμή που σε αντίστοιχη φάση, ο εγκέφαλος των σύγχρονων παιδιών έχει φτάσει στο τέλος της ανάπτυξής του.
Μέχρι στιγμής, επικρατούσε η αντίληψη ότι είμαστε το μοναδικό είδος με αργή ανάπτυξη εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τους πιθήκους και άλλους πρωτόγονους ανθρώπους, η περίοδος της παιδικής – αναπτυξιακής ηλικίας του Homo Sapiens διαρκεί αρκετά χρόνια.
Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται χρόνος και ενέργεια ώστε να αναπτυχθεί ένας μεγάλος εγκέφαλος. Παλαιότερες μελέτες των σκελετών των Νεάντερνταλ είχαν υποδείξει ότι αναπτύσσονταν γρηγορότερα από τους σύγχρονους ανθρώπους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός τους ήταν λιγότερο εξελιγμένος.
Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης που έγινε από ομάδα στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης, έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας μέχρι και τον επικεφαλής της έρευνας να δηλώσει ότι επρόκειτο για έκπληξη.
Ο λόγος που τους έχει οδηγήσει να πιστεύουν ότι τα σωστά ευρήματα είναι αυτά της δικής τους μελέτης και όχι των παλιότερων, είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν έναν σχεδόν πλήρως αναπτυγμένο παιδικό σκελετό.
Πρόκειται για τον σκελετό ενός παιδιού σχεδόν 7μιση ετών, που βρέθηκε στην τοποθεσία El Sidrón της Ισπανίας. Έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που βοήθησε την ερευνητική ομάδα να προσδιορίσει την ηλικία του με ακρίβεια.
Βρέθηκε, επίσης, ότι μερικά από τα οστά που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη δεν είχαν ενωθεί ακόμα, τη στιγμή που στο είδος μας, αυτά τα οστά τείνουν να ενώνονται όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των έξι ετών.
Συνολικά, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι Νεάντερνταλ ήταν αρκετά όμοιοι με εμάς. Αν και τα ευρήματα οδηγούν στην πιθανότητα να είχαν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο από τον δικό μας, ο επικεφαλής της έρευνας προτιμά μία πιο πεζή εξήγηση. «Καθώς οι Νεάντερνταλ είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο και σώμα, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για ανάπτυξη, ώστε να φτάσουν σε ενήλικη μορφή», εξήγησε.
Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν το πιο αργά αναπτυσσόμενο είδος. Όμως, τώρα γνωρίζουμε ότι οι Νεάντερνταλ είχαν εξίσου αργή ανάπτυξη, κάτι που υποδεικνύει ότι και τα δύο είδη κληρονόμησαν αυτό το αναπτυξιακό μοτίβο από κάποιον –εξαφανισμένο πλέον- κοινό πρόγονο.