Ο πρώτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε μόλις το 1992, πριν από 26 χρόνια. Μέχρι τώρα, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει 3.728 επιβεβαιωμένους πλανήτες σε 2.794 συστήματα, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν κατάλληλες συνθήκες για να στηρίξουν τη ζωή. Ήταν μια απίστευτα γόνιμη αναζήτηση, αλλά μέχρι στιγμής, όλοι έχουν βρεθεί μέσα στον γαλαξία μας – μέχρι στιγμής.
Εικόνα με τη βοήθεια του βαρυτικού φακού RX J1131-1231 με τον γαλαξία – φακό στο κέντρο και τα τέσσερα κβάζαρ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανητών στον κεντρικό ελλειπτικό γαλαξία σε αυτήν την εικόνα.
Τώρα, για πρώτη φορά, αμερικανοί αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι έχουν τις πρώτες ενδείξεις για εξωπλανήτες σε έναν άλλο γαλαξία και μάλιστα μακρινό. Αν και προς το παρόν δεν είναι δυνατό να μιλά κανείς για πραγματική ανακάλυψη – έστω και έμμεση- του πρώτου συγκεκριμένου εξωγαλαξιακού εξωπλανήτη, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σινίου Ντάι (Xinyu Dai,) του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Astrophysical Journal Letters, χρησιμοποίησαν την τεχνική του «μικροφακού κβάζαρ» για αναλύσουν με τη βοήθεια υπερυπολογιστή στοιχεία που έχει συλλέξει το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA.
Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουν ότι ανίχνευσαν ανάμεσα στα άστρα ενός γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,8 δισεκατομμυρίων ετών, την «υπογραφή» τουλάχιστον 2.200 πλανητών ή άλλων ουρανίων αντικειμένων. Οι πλανήτες αυτοί εκτιμάται ότι έχουν μέγεθος από αυτό της Σελήνης έως εκείνο του Δία.
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο ισχυρές είναι οι τεχνικές ανάλυσης του εξωγαλαξιακού μικροφακού» δήλωσε ο ερευνητής Εδουάρδο Γκουέρας. «Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να παρατηρηθούν αυτοί οι εξωπλανήτες απευθείας, ακόμη και με το καλύτερο τηλεσκόπιο που μπορεί να φανταστεί κανείς σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Παρόλα αυτά, είμαστε σε θέση να μελετήσουμε αυτούς τους πλανήτες, να αποκαλύψουμε την παρουσία τους, ακόμη και να πάρουμε μια ιδέα για τις μάζες τους. Αυτή είναι μια πολύ “κουλ” επιστήμη», πρόσθεσε.
ΑΠΕ και πηγή