Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Πιο φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα χάρις στα παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία (βίντεο)

Written by Δ.Μ.

Μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στην επεξεργασία τροφίμων με παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία θα φέρνει στο τραπέζι μας αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ πιο φρέσκους χυμούς φρούτων, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο. Οι ηλεκτρικοί παλμοί διαπερνούν τα φρούτα, με αποτέλεσμα να απλοποιείται το στύψιμο. Μια τροποποίηση της ίδιας τεχνολογίας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των χυμών στο ράφι.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια νέα τεχνολογία που βασίζεται στην επεξεργασία τροφίμων με παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία θα φέρνει στο τραπέζι μας αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ πιο φρέσκους χυμούς φρούτων, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο. Οι ηλεκτρικοί παλμοί διαπερνούν τα φρούτα, με αποτέλεσμα να απλοποιείται το στύψιμο. Μια τροποποίηση της ίδιας τεχνολογίας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των χυμών στο ράφι.

viaprism

Είμαστε σε ένα αγρόκτημα με μηλιές στην Ιρλανδία. Η οικογένεια του Κορνίλιους Τράας έχει στην ιδιοκτησία της αυτό το αγρόκτημα που παράγει 600 τόνους μήλα κάθε χρόνο. Το 1/4 της σοδειάς γίνεται χυμός, μηλίτης και ξύδι. Το αγρόκτημα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ fieldfood. Έχει να κάνει με τη βελτίωση της επεξεργασίας τροφίμων με παλλόμενα ηλεκτρικά πεδία: το φορτίο υψηλής τάσης βοηθά να εξάγουμε περισσότερο χυμό από μερικά φρούτα. Ο Τράας μας εξηγεί:

«Οι ιδανικές συνθήκες για να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή, είναι όταν έχουμε σκληρά μήλα. Μήλα που δεν έχουν μαζευτεί καιρό πριν. Στις πρώτες εβδομάδες της συγκομιδής. Όταν τα περνάμε από αυτή τη διαδικασία, έχουμε μια αύξηση της απόδοσης παραγωγής κατά 3-4%».

Οι ηλεκτρικοί παλμοί διαπερνούν τα φρούτα, με αποτέλεσμα να απλοποιείται το στύψιμο. Μια τροποποίηση της ίδιας τεχνολογίας μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των χυμών στο ράφι.

«Περιμένουμε να έρθει ένα μικρότερο καζάνι, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη τάση σε μικρότερη επιφάνεια. Όταν το κάνουμε αυτό, ελπίζουμε ότι δεν θα ανοίξουμε μόνο της κυτταρικές μεμβράνες του φρούτου, αλλά και πολύ μικρότερα κύτταρα, όπως για παράδειγμα τα βακτήρια» εξηγεί ο Τράας.

Στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα, στην Ισπανία, ο Μάρκος Μάζα παίρνει δείγματα του κρασιού από τα βαρέλια. Το συγκεκριμένο εργαστήριο παράγει κόκκινο κρασί από σταφύλια, μέσα από τη διαδικασία των παλλόμενων ηλεκτρικών πεδίων.

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση του κρασιού σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο.

«Υπάρχει μια αλλαγή στις πολυφαινόλες. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείτε να αισθανθείτε, να δείτε ότι το κρασί που έχει προκύψει με αυτή τη μέθοδο έχει βαθύτερο χρώμα, έχει περισσότερες πολυφαινόλες, από αυτό που έχει υποστεί επεξεργασία» αναφέρει ο Μάζα.

Οι ερευνητές επιδιώκουν να δείξουν τα πλεονεκτήματα που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Η αρχική επένδυση που χρειάζεται να κάνουν μπορεί να είναι πολύ πιο μικρή με αυτές τις γεννήτριες, ενώ και το κόστος όσον αφορά στην ενέργεια είναι εντυπωσιακά μικρότερο.

«Η διαδικασία απαιτεί υψηλή τάση, αλλά εφαρμόζει πολύ μικρούς παλμούς σε κλίμακα microsecond. Αυτό είναι ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Άρα η συνολική ενεργειακή ανάγκη ήταν πολύ μικρή. Το να επεξεργαστούμε ένα κιλό ντομάτες απαιτεί λιγότερη ενέργεια από το να ζεστάνουμε κατά 1 βαθμό ένα λίτρο νερό» υπογραμμίζει η Ελίζα Λουένγκο, ερευνήτρια στο τμήμα επεξεργασίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

Η φλούδα της ντομάτας βγαίνει εύκολα με αυτή τη διαδικασία, χωρίς τη χρήση καυτού νερού. Έτσι εξοικονομούμε ενέργεια, ενώ παράλληλα διατηρείται η θρεπτική αξία των λαχανικών. Αυτό συνεπάγεται ότι τα βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο γευστικά και πιο υγιεινά.

Σε ερώτηση του Euronews, αν αυτά τα αποτελέσματα θα είναι πειστικά για τη βιομηχανία για να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε ευρύτερη κλίμακα, ο Χαβιέ Ράσο, Καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Σαργόσα και συντονιστής του πρότζεκτ Filedfood επισημαίνει:

«Είναι μια τεχνολογία που δεν χρησιμοποιεί τη θερμότητα. Άρα αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες της θερμότητας στην ποιότητα των τροφίμων. Άρα ο καταναλωτής θα αγοράσει προϊόντα με καλύτερες ιδιότητες, πιο θρεπτικά προϊόντα. Επιπλέον, η μέθοδος μας επιτρέπει να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος της επεξεργασίας».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η τεχνολογία των παλλόμενων ηλεκτρικών πεδίων ταιριάζει απόλυτα σε μικρές και μεσαίες εταιρίες επεξεργασίας τροφίμων. Αυτή η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

FieldfoodΠηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share