Χαρακτηριζόταν ως το «ιερό δισκοπότηρο» της Φυσικής και η προσπάθεια εντοπισμού του από τους επιστήμονες είχε λάβει μυθιστορηματικές διαστάσεις. Το μποζόνιο του Higgs, που είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Higgs και το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη, θα μπορούσε κάποια μέρα να οδηγήσει στην καταστροφή του σύμπαντος, αποκάλυψαν οι φυσικοί. Λένε λοιπόν ότι ο Κόσμος μας μπορεί να τελειώσει τόσο απότομα όσο ξεκίνησε, από μία φυσαλίδα αρνητικής ενέργειας φτιαγμένη από μια σύγκρουση μιας μελανής οπής με ένα μποζόνιο Higgs.
Σύμφωνα με την νέα θεωρία ίσως έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται στο Σύμπαν μια φυσαλίδα αρνητικής ενέργειας που θα το καταπιεί ολόκληρο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπως ο Anders Andreassen, πραγματοποίησαν την εντυπωσιακή ανακάλυψη μελετώντας αυτό που ήδη γνωρίζουμε για τις μάζες των σωματιδίων και πώς αλληλεπιδρούν. Θεωρούν λοιπόν ότι η μάζα του μποζονίου Higgs μπορεί κάποια μέρα να μεταβληθεί και αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αλλάξει τις διαδικασίες που κάνουν τη ζωή δυνατή. Εν συνεχεία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη φυσαλίδα αρνητικής ενέργειας στην οποία οι νόμοι της φυσικής, όπως τις ξέρουμε, είναι εντελώς απαγορευμένοι.
Ο αργός θάνατος του συνεχώς διαστελλόμενου σύμπαντος προβλέπεται στο Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής των σωματιδίων, που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να εξηγήσει τα βασικά δομικά στοιχεία της ύλης. Στο μοντέλο αυτό μια δύναμη, που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια, προκαλεί την επιτάχυνση της επέκτασης του σύμπαντος, η οποία θα συνεχιστεί έως ότου τα πάντα εξαφανιστούν σε μια ψυχρή, άχαρη άβυσσο.
Οι υπερβαρέες μαύρες τρύπες είναι απίστευτα πυκνές περιοχές στο κέντρο των γαλαξιών με μάζες που μπορεί να είναι δισεκατομμύρια φορές εκείνες του ήλιου. Προκαλούν βυθίσεις στο χώρο-χρόνο που ακόμη και το φως δεν μπορεί να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη τους
Αλλά μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το τέλος θα έρθει με ένα bang (όπως ακριβώς ξεκίνησε) σε περίπου 10139 χρόνια. Και ακόμα χειρότερα, οι διεργασίες πίσω από αυτό το δραματικό φινάλε σε όλο το σύμπαν, όπως το γνωρίζουμε, μπορεί να έχουν ήδη ξεκινήσει, ξεκινώντας από την αλληλεπίδραση μιας φυσαλίδας αρνητικής ενέργειας, που δημιουργήθηκε από ένα μποζόνιο Higgs με μια μαύρη τρύπα.
Το μποζόνιο Χιγκς δημιουργήθηκε στις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας που προέκυψαν την στιγμή της γέννησης του Σύμπαντος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χωρίς το μποζόνιο Χίγκς το Σύμπαν θα ήταν πολύ ελαφρύ, χωρίς καθόλου μάζα και επομένως χωρίς βαρύτητα. Και χωρίς βαρύτητα δεν θα υπήρχαν άστρα, πλανήτες, άνθρωποι.
Αυτό το γραφικό δείχνει πώς ένα μποζόνιο Higgs θα μπορούσε να αρχίσει να καταρρέει
Σύμφωνα με την θεωρία που ανέπτυξαν οι ερευνητές είναι πιθανό η αλληλεπίδραση του σωματιδίου με μια μελανή οπή μπορεί να προκαλέσει δομικές αλλαγές στις ιδιότητες του. Αλλαγές τέτοιες που να αλλάξουν στην ουσία την φύση του σωματιδίου και να δημιουργήσουν ένα κοσμικό φαινόμενο που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του Σύμπαντος.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν το μποζόνιο Χιγκς που δίνει όλη τη μάζα στα σωματίδια, έχανε τη δική του μάζα, θα μπορούσε να διαλύσει όλες τις διαδικασίες που κάνουν τη ζωή στο σύμπαν μας εφικτή. Κι αυτό όταν έρθει σε επαφή με μια μαύρη τρύπα που είναι πιθανό να οδηγήσει στην δημιουργία μιας φυσαλίδας αρνητικής ενέργειας. Τελικά αυτή θα αρχίσει να απορροφά στο εσωτερικό της τις δομές και τα αντικείμενα του Σύμπαντος (την ύλη, τους γαλαξίες κλπ) και να διογκώνεται μέχρις ότου να απορροφήσει στο εσωτερικό της όλο το Σύμπαν.
Μέσα στην φυσαλίδα κανένας νόμος της φυσικής δεν θα λειτουργεί με αποτέλεσμα το Σύμπαν να πάψει να υπάρχει. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή να έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποια μακρινή γωνιά του Σύμπαντος.
Η Ruth Gregory στο Πανεπιστήμιο Durham, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, έχει δείξει ότι η καμπυλότητα του χωροχρόνου που περιβάλλει μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα θα μπορούσε να προκαλέσει την έναρξη της κατάρρευσης του μποζονίου Higgs. Εάν αυτό συμβεί, είναι πιθανό να το μάθουμε πολύ αργά.
Τα πλήρη ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Physical Review D