Ο Χρήστος Μαντζώρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι ο πρώτος επιστήμονας που αποσαφήνισε το ρόλο της ορμόνης λεπτίνη στη ρύθμιση της όρεξης στον άνθρωπο, και έλαβε από την Εταιρία Παχυσαρκίας το TOPS Research Achievement Award το 2017. Το περίβλεπτο βραβείο απονέμεται από την Εταιρεία Παχυσαρκίας αναγνωρίζοντας μία προσωπικότητα για μοναδικό επιστημονικό επίτευγμα ή μέγιστη συνεισφορά στην έρευνα στον τομέα της παχυσαρκίας.
Το πρώτο βραβείο που πήρε είναι λοιπόν το TOPS Research Achievement Award, το οποίο αναγνωρίζει μια προσωπικότητα κάθε έτος για επιστημονικό επίτευγμα, ή τη μέγιστη συνεισφορά στην έρευνα στον τομέα της παχυσαρκίας. Αυτό το βραβείο είναι το πιο σημαντικό της Εταιρείας Παχυσαρκίας (The Obesity Society), ενός οργανισμού που αντιπροσωπεύει τους διαμορφωτές πολιτικής δημόσιας υγείας, τους επιστήμονες της βασικής και κλινικής έρευνας, τους ιατρούς (στην χειρουργική, την παθολογία και τις υποειδικότητές τους), καθώς και τα συναφή ιατρικά επαγγέλματα (φαρμακοποιούς, διατροφολόγους κλπ), οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της παχυσαρκίας. Η βράβευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια ημερίδας, την Εβδομάδα Παχυσαρκίας 2017, που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Παχυσαρκίας και η Αμερικάνικη Εταιρεία για την Χειρουργική του Μεταβολισμού και την Βαριατρική Χειρουργική (χειρουργική της παχυσαρκίας), στην Ουάσινγκτον, στις 29 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Dr. Μαντζώρος θα παρουσιάσει, μετά τη βράβευση, διάλεξη, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μελέτη, την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Δεύτερον, θα βραβευθεί από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία (The Endocrine Society) για το έτος 2018, ως ο εξέχων κλινικός ερευνητής. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητή για την τεράστια συμβολή του στην κλινική έρευνα, που συνδέεται με την παθογένεια, την παθοφυσιολογία και τη θεραπεία των ενδοκρινολογικών ασθενειών. Θα λάβει το βραβείο σε μια ειδική διάλεξη κατά την διάρκεια της ημερίδας της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο, στις 17-20 Μαρτίου 2018.
Το τρίτο βραβείο είναι το βραβείο Geoffrey Harris της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας. Η τελετή θα λάβει χώρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 19 Μαίου 2018. Αυτό το σημαντικό βραβείο, με την υψηλότερη αξία μεταξύ όλων των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διακεκριμένο ερευνητή, ο οποίος έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της νευροενδοκρινολογίας. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας είναι μια συλλογική εταιρεία 58 Εθνικών Εταιρειών από την Ευρώπη, την πρώην ΕΣΣΔ, τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, για την Ενδοκρινολογία, το Διαβήτη και το Μεταβολισμό. Ο Δρ. Μαντζώρος είναι ο πρώτος επιστήμονας, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και λαμβάνει αυτό το βραβείο.
Σε πρόσφατες μελέτες ο ίδιος και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (functional MRI, fMRI), προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επιδρά στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. «Από στρατηγική άποψη, έχουμε τώρα ένα καλό εργαλείο για να εξετάσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο – και έχουμε ένα μέσο βιολογικής ανάγνωσης», δήλωσε ο Χρήστος Μαντζώρος. «Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνική, ώστε να κατανοήσουμε το γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά, και τελικά να αναπτύξουμε νέες θεραπείες, ώστε να κάνουμε ευκολότερη τη μείωση του σωματικού βάρους» κατέληξε.
Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Διευθυντής της Μονάδας Διατροφής στον Τομέα της Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess καθώς και του Διαβητολογικού Κέντρου Joslin, τα οποία ανήκουν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Υπό την ηγεσία του, το εργαστήριο του Δρ Μαντζώρου επιδιώκει να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τις συνέπειές τους, στις οποίες περιλαμβάνονται ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι ενδοκρινολογικώς συσχετιζόμενες κακοήθειες.
«Οι μεταβολικές παθήσεις – η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι σχετιζόμενες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και κάποιες μορφές καρκίνου – είναι οι επιδημίες του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Χρήστος Μαντζώρος, που είναι και αρχισυντάκτης του ιατρικού περιοδικού Metabolism. «Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά, για να κατανοήσει τους μηχανισμούς, που αποτελούν τη βάση αυτών των διαταραχών, για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενειών, αναπτύσσοντας νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία για αυτές τις διαταραχές».
«Είναι πραγματικός καινοτόμος και ηγέτης στον χώρο του μεταβολισμού, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα ευρήματα που έχει δημοσιεύσει, αλλά και τις νέες ενώσεις που εισήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες», σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ανακάλυψη της ορμόνης λεπτίνη αύξησε τις ελπίδες των ερευνητών για την εύρεση θεραπείας κατά της παχυσαρκίας. Με το όνομά της να βασίζεται στην ελληνική λέξη «λεπτός» (αδύνατος), η λεπτίνη, η οποία εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα, φαίνεται να «σβήνει» το αίσθημα της πείνας σε προκλινικές μελέτες που έγιναν σε ζώα. Ενώ αυτά τα ευρήματα δεν μεταφράστηκαν σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι μεταγενέστερες εργασίες του Dr Μαντζώρου και των συναδέλφων του στον τομέα αυτό οδήγησαν στην ανακάλυψη πως ο λιπώδης ιστός δεν είναι απλά ένα όργανο αποθήκευσης ενέργειας, αλλά αποτελεί ένα ενεργό ενδοκρινικό όργανο – μια ιδέα που έφερε την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ενδοκρινολόγοι αντιλαμβάνονται τις μεταβολικές διαταραχές. Μεταξύ των πολλών προσπαθειών του, ο Dr Μαντζώρος συνεχίζει να ερευνά και να μελετάει το ρόλο της λεπτίνης στην παχυσαρκία και σε άλλες μεταβολικές διαταραχές.
Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία