Οι αστρονόμοι έχουν βρει στοιχεία για την παρουσία χιλιάδων μαύρων οπών που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Παρατηρητήριο ακτίνων X της Chandra
Αυτή η πληθώρα των μαύρων οπών αποτελείται από μαύρες οπές με μάζες που τυπικά ζυγίζουν μεταξύ 5 και 30 φορές τη μάζα του Ήλιου μας. Αυτές οι πρόσφατα αναγνωρισμένες μαύρες τρύπες βρέθηκαν σε απόσταση τρία έτη φωτός – μια σχετικά μικρή απόσταση σε κοσμικές κλίμακες – από την υπερβαρέα μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης A * (Sgr A *).
Η θέση της μαύρης τρύπας Sgr A* στο κέντρο του Γαλαξία μας που βρίσκεται σε απόσταση 26.000 έτη φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα Sgr A* δεν μπορεί να παρατηρηθεί σε οπτικά μήκη κύματος επειδή είναι κρυμμένη από τα μεγάλα νέφη της σκόνης στους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία
Οι θεωρητικές μελέτες της δυναμικής των αστεριών στους γαλαξίες έδειξαν ότι ένας μεγάλος πληθυσμός αστρικών μαύρων οπών – έως και 20.000 – θα μπορούσε να παρασύρεται προς το εσωτερικό των γαλαξιών για μεγάλες χρονικές περιόδους και να συγκεντρώνονται γύρω από την υπερβαρέα μαύρη τρύπα Sgr A*. Αυτή η πρόσφατη ανάλυση που χρησιμοποιεί τα δεδομένα της Chandra είναι η πρώτη παρατήρηση για μια τέτοια πληθώρα μαύρων οπών.
Μια μαύρη τρύπα από μόνη της είναι αόρατη. Ωστόσο, μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων κλειδωμένο σε στενή τροχιά με ένα αστέρι, θα ρουφήξει αέριο από το συνοδό αστέρι της (οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτά τα συστήματα ως “δυαδικά συστήματα ακτίνων Χ”). Αυτό το υλικό πέφτει σε ένα δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα και θερμαίνεται μέχρι εκατομμύρια βαθμούς, ενώ συγχρόνως παράγει ακτίνες Χ πριν εξαφανιστεί μέσα στη μαύρη τρύπα. Ορισμένα από αυτά τα δυαδικά συστήματα εμφανίζονται ως σημειακές πηγές στην εικόνα του Chandra.