Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο, δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Μια startup εταιρεία που ονομάζεται Zero Mass Water, στοχεύει να καταστήσει το καθαρό νερό εύκολα προσβάσιμο σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2015, η εταιρεία λάνσαρε το πρώτο της προϊόν, με την ονομασία Source – ένα ηλιακό πάνελ που συλλέγει και φιλτράρει το νερό από τους υδρατμούς στον αέρα.
Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει τις συσκευές της σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών: Χιλή, Ιορδανία, Περού και ΗΠΑ, όπου κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017. Πλέον, σύμφωνα με τις Digital Trends, η Source προσθέτει και την Αυστραλία στον κατάλογο των χωρών.
Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( Australian Renewable Energy Agency – ARENA ) χρηματοδότησε την Zero Mass με 420.000 δολάρια για να εγκαταστήσει 150 ηλιακά πάνελ Source σε αρκετές πόλεις, όπως το Σίδνεϊ, το Περθ και η Αδελαΐδα. Κάθε πάνελ κοστίζει 2.000 δολάρια (συν 500 δολάρια κόστος εγκατάστασης) και παράγει κατά μέσο όρο 2 με 5 λίτρα νερό ημερησίως – αναλόγως με τα επίπεδα υγρασίας και το ηλιακό φως.
Το Source μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε και πολλές συστοιχίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ερήμους όπου το νερό είναι σπάνιο, σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο Cody Friesen, επιστήμονα υλικών. Τα πάνελ χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν θερμότητα, που τους επιτρέπει να συλλέγουν υδρατμούς από τον αέρα. Ο Friesen δεν αποκάλυψε λεπτομερώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πάνελ, όμως ανέφερε ότι διαθέτουν την ιδανική ενέργεια για την δέσμευση της υγρασίας.
Οι υδρατμοί που συλλέγονται αποστειρώνονται και μετατρέπονται σε υγρό. Η συσκευή προσθέτει μέταλλα για να αυξήσει τα επίπεδα pH του νερού (για να το κάνει πιο γευστικό όπως το εμφιαλωμένο νερό) και αποθηκεύει το νερό κάτω από τα πάνελ σε μια δεξαμενή που μπορεί να χωρέσει 30 λίτρα. Τέλος, το νερό μεταφέρεται από τη δεξαμενή σε μια βρύση μέσω ενός σωλήνα.
Τα πάνελ προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, δήλωσε ο Friesen. Ένα τυπικό Source για κάποιο σπίτι διαθέτει δύο πάνελ, ενώ ένα Source σχεδιασμένο για κάποιο σχολείο με 50 μαθητές στην πόλη του Μεξικού διαθέτει 10 πάνελ. Αν μια συστοιχία των δύο πάνελ συγκέντρωνε 5 λίτρα νερού ημερησίως, αυτό θα αρκούσε για μια αμερικανική τριμελή οικογένεια (αν όλοι ακολουθούσαν τη σύσταση κατανάλωσης του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ).
Για να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν σωστά, η Zero Mass Water παρακολουθεί τις εξόδους του συστήματος Source χρησιμοποιώντας αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στις συστοιχίες. Η ομάδα μελετά δεδομένα όπως τα επίπεδα pH, τη θερμοκρασία και την υγρασία ώστε να μεγιστοποιήσει την ποσότητα νερού που παράγει κάθε συστοιχία και να βελτιώσει τις μελλοντικές αποδόσεις του Source.
Ο Friesen δήλωσε ότι ιδανικός πελάτης της εταιρείας είναι ο καθένας. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει τις συσκευές της παντού: από αρχοντικά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια, μέχρι σε ένα ορφανοτροφείο στο Λίβανο. Η Duke Energy έχει επίσης εγκαταστήσει πάνελ στο Εκουαδόρ και η Zero Mass έλαβε επιχορήγηση από το USAID για την εγκατάσταση πάνελ σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία και το Λίβανο, το 2015. Ακόμη, η εταιρεία εγκατέστησε πρόσφατα ένα σύστημα σε μια έρημο της Αριζόνα, το οποίο αντλεί νερό για τα άγρια ζώα το βράδυ.
Όταν συγκρίνετε την τιμή του συστήματος Source με το κόστος αγοράς εμφιαλωμένου νερού, το πρώτο είναι πιο προσιτό σε βάθος χρόνου. Από την άλλη πλευρά, το βράσιμο νερού κακής ποιότητας για να αποστειρωθεί, είναι μακράν η φθηνότερη επιλογή.
Ο Friesen πρόσθεσε ότι η συντήρηση της συσκευής είναι μια διαδικασία χαμηλού κόστους. Τα φίλτρα αέρα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο και τα πετρώματα ορυκτών πρέπει να αντικαθίστανται κάθε πέντε χρόνια. Το κόστος και των δυο αντικαταστάσεων ανέρχεται σε μόλις μερικά δολάρια.
«Θέλουμε να παρέχουμε καθαρό και πόσιμο νερό σε κάθε άνθρωπο και κάθε τόπο», δήλωσε ο Friesen.«Ο τελικός στόχος είναι οι άνθρωποι να έχουν μια θεμελιώδη αλλαγή στη σχέση τους με το νερό και να έχουν πλήρη ανεξαρτησία οπουδήποτε στον πλανήτη».