Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Ο κανόνας των τρίτων στη φωτογραφία

Written by Δ.Μ.

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας συνθετικός κανόνας της φωτογραφίας, που ορίζει ότι μια εικόνα πρέπει να την φανταστούμε σαν να χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη με δύο ισαπέχουσες οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες γραμμές. Όποια σημαντικά για την εικόνα στοιχεία, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους. Τοποθετούμε συνήθως τα θέματά μας σε ένα από τα τέσσερα μπλε σημεία. Παρόλο που δεν είναι λάθος να βάζουμε το θέμα μας στη μέση, δεν αποτελεί μια δυνατή σύνθεση.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένας συνθετικός κανόνας της φωτογραφίας, που  ορίζει ότι μια εικόνα πρέπει να την φανταστούμε σαν να  χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη με δύο ισαπέχουσες οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες γραμμές. Όποια σημαντικά για την εικόνα στοιχεία, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους.  Τοποθετούμε συνήθως τα θέματά μας σε ένα από τα τέσσερα μπλε σημεία. Παρόλο που δεν είναι λάθος να βάζουμε το θέμα μας στη μέση, δεν αποτελεί μια δυνατή σύνθεση.

rule-of-thirds-grid

 

Οι υποστηρικτές της τεχνικής πιστεύουν ότι η ευθυγράμμιση ενός θέματος με αυτά τα σημεία δημιουργεί περισσότερη ένταση, δίνει περισσότερη ενέργεια και ενδιαφέρον στην εικόνα που συνθέτουμε από το απλό κεντράρισμα του θέματος.

Ποτέ δεν βάζουμε τον ορίζοντα στη μέση του κάδρου αλλά στο 1/3 (ο ουρανός δηλαδή καταλαμβάνει τα 2/3 εκτός αν δεν έχει κάτι ενδιαφέρον να μας δείξει, οπότε τον τοποθετούμε στο 1/3).

Η φωτογραφία δείχνει την εφαρμογή του κανόνα των τρίτων. Ο ορίζοντας βρίσκεται πάνω στην οριζόντια γραμμή που χωρίζει το κάτω τρίτο της φωτογραφίας από το άνω του μεσαίο τρίτο. Το δέντρο βρίσκεται στο σημείο τομής των δύο γραμμών, που συχνά ονομάζεται δυναμικό σημείο. Τα σημεία ενδιαφέροντος για τη φωτογραφία, δεν χρειάζεται να αγγίζουν οπωσδήποτε μία από αυτές τις γραμμές για να επωφεληθείτε από τον κανόνα των τρίτων. Για παράδειγμα, το λαμπρότερο τμήμα του ουρανού κοντά στον ορίζοντα όπου ο ήλιος δύει δεν εμπίπτει άμεσα σε μια από τις γραμμές, αλλά είναι κοντά στο σημείο τομής τους, αρκετά κοντά για να επωφεληθούμε από τον κανόνα.

Ο κύριος λόγος για την τήρηση του κανόνα των τρίτων είναι να αποθαρρύνει την τοποθέτηση του θέματος μας στο κέντρο ή να εμποδίσει έναν ορίζοντα να χωρίζει την εικόνα στο μισό της.

Χρησιμοποίηση

RuleOfThirds-SideBySide

Μια εικόνα έχει περικοπεί χωρίς τον κανόνα των τρίτων και με τον κανόνα των τρίτων

Ο κανόνας των τρίτων εφαρμόζεται με την ευθυγράμμιση ενός θέματος με τις γραμμές οδηγούς και τα σημεία τομής τους. Για παράδειγμα τοποθετώντας τον ορίζοντα σε μια από τις οριζόντιες γραμμές ή επιτρέποντας σε γραμμικά χαρακτηριστικά τις εικόνας να τοποθετηθούν από σημείο  σε σημείο σε ευθεία. Ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε των κανόνα των τρίτων είναι για να αποφύγετε την τοποθέτηση του θέματος στο κέντρο, ή να μην χωρίσει ο ορίζοντας της λήψεις σας στη μέση.

 

face-3Κατά τη φωτογράφηση των ανθρώπων είναι καλό να τοποθετήσετε το σώμα σε μια κάθετη γραμμή και τα μάτια του ατόμου σε μια οριζόντια γραμμή. Ομοίως, όταν φωτογραφίζετε ένα θεματικό αντικείμενο που δεν βρίσκεται απέναντι στην κάμερα, το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον χώρου θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το θέμα, με την κάθετη γραμμή να τρέχει μέσω του αντιληπτού κέντρου μάζας.

face-girl-3

Rule of thirds in photography - pic2

Όταν υπάρχει υγρό στοιχείο προσέχουμε πάντα να είναι ίσιος ο ορίζοντας, εκτός αν θέλουμε  να δώσουμε ένταση, οπότε το κάνουμε λίγο διαγώνιο (παράδειγμα φωτογραφίες από τον Τιτανικό που βυθίζεται).

titanic

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share