Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

20 κορυφαίες συμβουλές και κόλπα για σωστές φωτογραφίες

Written by Δ.Μ.

1. Άμεση επαφή με τα μάτια
Τα μάτια είναι ένα μεγάλο σημείο της προσοχής όταν πρόκειται για λήψη πορτρέτων. Η άμεση επαφή με τα μάτια εμπλέκει τον θεατή και βοηθάει να ζούμε τις φωτογραφίες. Κατά τη λήψη της εικόνας ενός ατόμου, συνιστάται η τοποθέτηση της φωτογραφικής μηχανής στο επίπεδο των ματιών του αντικειμένου για να επισημανθεί η έκφραση του προσώπου. Μην φοβηθείτε να λερώσετε τα γόνατά σας καθώς θα τραβάτε μια τέτοια φωτογραφία.

Print Friendly, PDF & Email
Share

1. Άμεση επαφή με τα μάτια

Τα μάτια είναι ένα μεγάλο σημείο της προσοχής όταν πρόκειται για λήψη πορτρέτων. Η άμεση επαφή με τα μάτια εμπλέκει τον θεατή και βοηθάει να ζούμε τις φωτογραφίες. Κατά τη λήψη της εικόνας ενός ατόμου, συνιστάται η τοποθέτηση της φωτογραφικής μηχανής στο επίπεδο των ματιών του αντικειμένου για να επισημανθεί η έκφραση του προσώπου. Μην φοβηθείτε να λερώσετε τα γόνατά σας καθώς θα τραβάτε μια τέτοια φωτογραφία. 

young-photography

2. Η σωστή διαχείριση του φωτισμού

Ο φωτισμός βρίσκεται στην καρδιά της καλής φωτογραφίας . Εάν ο φωτισμός είναι σωστός, είναι δυνατό να κάνετε θαύματα. Όταν φωτογραφίζετε με φυσικό φωτισμό σε εξωτερικούς χώρους, το έμμεσο φως είναι πιο ήπιο και μπορεί να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για τα περισσότερα θέματα. Το άμεσο ηλιακό φως συνήθως δημιουργεί υπερβολικά φωτισμένες φωτογραφίες ή ανεπιθύμητες σκιές. Γι αυτό είναι σκόπιμο να σχεδιάσετε υπαίθριες λήψεις ανάλογα με τη θέση του ήλιου και τις καιρικές συνθήκες για να μεγιστοποιήσετε το φως. Κατά τη λήψη σε εσωτερικούς χώρους, εξετάστε το φως που περνά από τα παράθυρα. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστεί τεχνητός φωτισμός.

3. Θόλωμα

Δεν δικαιολογείται η δημιουργία θολών εικόνων για αυτό αν μια φωτογραφία απαιτεί σταθερή ή ελάχιστη κίνηση, μπορεί ένα τρίποδο να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να κρατάτε τις λήψεις σας σταθερές. Ο χρονοδιακόπτης της κάμερας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο μέτρο σταθεροποίησης για να διασφαλιστεί ότι οι λήψεις δεν θα υποστούν ζημιά από την απότομη κίνηση του χεριού σας όταν τραβάτε.

4. Βάθος πεδίου

Είναι εύκολο να μετατρέψετε ένα στιγμιότυπο προσθέτοντας του στοιχεία βάθους χρησιμοποιώντας πρόσθετη εστίαση, γεγονός που κάνει τα θέματα να φαίνονται πολύ πιο έντονα. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό βάθος πεδίου εξασφαλίζει ότι το κεντρικό θέμα σας ξεχωρίζει από το φόντο. Για τη φωτογραφία τοπίου, οι ευρυγώνιοι φακοί λειτουργούν καλύτερα, καθώς παρέχουν μεγάλη πανοραμική θέα.

5. Ισορροπία λευκού

Αντιμετωπίστε τις αμήχανες κίτρινες και μπλε αποχρώσεις που εμφανίζονται στις φωτογραφίες. Συνήθως, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ρυθμίζοντας σωστά την ισορροπία του λευκού στη φωτογραφική σας μηχανή, ανάλογα με το είδος φωτισμού που έχετε. Σχετίζεται με τη θερμοκρασία του χρώματος και συνιστάται η προσαρμογή των ρυθμίσεων τότε όπου τραβάτε τις εικόνες.

6. Προσεγγίστε το θέμα σας

Προσπαθήστε να προσεγγίσετε το θέμα σας όταν φωτογραφίζετε. Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την προβολή μιας φωτογραφίας ενός θέματος που είναι πολύ μακριά για να δείτε κάποιες σαφείς λεπτομέρειες του ή χρώματα. Να το βλέπουν οι θεατές σας το θέμα σας έντονα και καθαρά.

7. Κρατήστε την αναπνοή σας

Κρατήστε την αναπνοή σας ενώ φωτογραφίζετε για να πάρετε την τέλεια λήψη. Ακόμη και η παραμικρή κίνηση μπορεί να βλάψει μια λήψη. Η γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, η υψηλότερη ρύθμιση ISO και το άνοιγμα του φακού για περισσότερο φωτισμό είναι όλα αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της θολότητας σε χειροκίνητες λήψεις.

8. Αποφύγετε τη συννεφιά

Αποφύγετε τη λήψη φωτογραφιών κάτω από συννεφιά, συννεφιασμένο ουρανό, αν είναι φυσικά δυνατόν. Η εμφάνιση πολύ γκρίζου ουρανού στις φωτογραφίες θα κάνει τις εικόνες να εμφανίζονται σκούρες. Αν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, ίσως πρέπει να τραβήξετε τη φωτογραφία ασπρόμαυρη. Αν είναι μια φωτεινή μέρα, ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε τον ουρανό πιο εύκολα.

9. Δοκιμάστε νέες γωνίες λήψης

Μοναδικές εικόνες είναι συχνά το αποτέλεσμα της δοκιμής νέων ιδεών και πειραματισμού. Ένας καλός φωτογράφος πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρει μια αίσθηση στυλ με τις εικόνες του και να τις παρουσιάζει κάτω από μία σημαντική οπτική γωνία. Μην τραβάτε με τον ίδιο τρόπο που έχουν γίνει αρκετές φορές πριν. Να είστε δημιουργικοί και να σκοπεύετε  από ασυνήθιστες γωνίες.

10. Τοποθετήσετε το θέμα της φωτογραφίας λίγο έξω από το κέντρο

Συνήθως στη ζωή έχουμε μάθει να βλέπουμε πράγματα που είναι κεντραρισμένα. Παρόλο που η τελειότητα θεωρείται κάτι θετικό, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η κεντράρισμα του κύριου θέματος στην φωτογραφία δεν είναι απαραιτήτως τέλεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το θέμα της φωτογραφίας λίγο έξω από το κέντρο. Κανόνας του 1/3.

rule-of-thirds-photography-article

11. Σε ένα πλάνο τοπίου, το προσκήνιο είναι εξίσου σημαντικό με το φόντο

Προσθέστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία ή χρώματα στο προσκήνιο σας για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο πλαίσιο για το τοπίο σας.

12. Τραβήξτε πράγματα που αργότερα θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον σας

Οι εικόνες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες όταν φωτογραφίζετε, αλλά οι εικόνες θα χρησιμεύσουν ως μνήμη για το ταξίδι σας στο μέλλον. Σκεφθείτε να τραβήξετε φωτογραφίες από καταστήματα, νομίσματα, εισιτήρια λεωφορείων ή πινακίδες δρόμου για παράδειγμα.

13. Τονώστε το βάθος στις φωτογραφίες

Όταν φωτογραφίζετε εικόνες τοπίου, καλλιεργήστε το βάθος στις λήψεις σας. Βάλτε ένα πρόσωπο στο προσκήνιο για να πάρετε την αίσθηση της κλίμακας του περιβάλλοντος. Ρυθμίστε ένα μικρό διάφραγμα, δοκιμάστε ένα όχι μεγαλύτερο από f / 8 εάν είναι ψηφιακή ή f / 16 με SLR, έτσι ώστε το προσκήνιο και το φόντο σας να είναι και τα δύο έντονα.

golden-hour-photography-portrait14. Κάντε λήψεις με πρωινό φως ή αργά το απόγευμα σε εξωτερικούς χώρους

Όταν ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, θα σας δώσει σκιές που δεν θέλετε στα τοπία ή στους ανθρώπους γιατί στα πλάνα σας συχνά κλείνουν τα μάτια τους. Χρησιμοποιήστε το φως του ήλιου τοποθετώντας τον εαυτό σας έτσι ώστε το θέμα να χτυπηθεί από τον ήλιο από το πλάι. Χρησιμοποιείστε φλας για την εξουδετέρωση της σκιάς και  για να «γεμίσετε» σκοτεινές περιοχές της εικόνας. Είναι ιδανικό για περιβάλλοντα με οπίσθιο φωτισμό. Το φόντο είναι συνήθως πολύ πιο φωτεινό από ότι το θέμα.

backlight-countre-jour-photography1

15. Εφέ contre-jour

Το Contre-jour είναι ένα δημοφιλές εφέ φωτογραφίας. Είναι γαλλική ορολογία που σημαίνει «ενάντια στο φως» και η κάμερα δείχνει προς την πηγή του φωτός. Είναι βασικά φωτογραφία σιλουέτας. Η πηγή φωτός βρίσκεται ακριβώς πίσω από το θέμα.

backlighting-contre-jour-photography

silhouette-photography-contre-jour

16. Μακρά Έκθεση

Η μακρά έκθεση είναι ένα ενδιαφέρον εφέ φωτογραφίας που χρησιμοποιείτε  με ένα στενό διάφραγμα και μια ταχύτητα κλείστρου μεγάλης διάρκειας. Αυτό γίνεται προκειμένου να δημιουργήσουμε ονειρικά τοπία, συλλαμβάνοντας τα σταθερά στοιχεία, θολώνοντας ταυτόχρονα τα κινητά στοιχεία της εικόνας.

Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να είναι δύσκολη. Θα πρέπει να ληφθεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς σε ηλιόλουστες μέρες οι φωτογραφίες θα έχουν πρόβλημα υπερέκθεσης εξαιτίας του γεγονότος ότι πάρα πολύ φως θα μπει στον φακό.

night-photography-long-exposure

Αναφέρεται συχνά και ως «φωτογραφία νύχτας». Ενδιαφέροντα θέματα για φωτογράφιση είναι τα αστέρια, τα κινούμενα αυτοκίνητα και τα φώτα.

long-exposure

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές όμορφες φωτογραφίες μακράς έκθεσης που έχουν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με χαμηλό φως. Η λήψη ομίχλης και νερού με μακρά έκθεση είναι αρκετά δημοφιλής στην φωτογραφία.

17. Συμπεριλάβετε κάτι που ζείτε στη φωτογραφία σας

Θυμηθείτε : Ανθρώπους, Ζώα & Φυτά όταν παίρνετε την επόμενη φωτογραφία σας.

Pool-Party-Dessert-TableElf-on-the-shelf-Cookie

18. Δείτε άλλες φωτογραφίες

Παρατηρείστε άλλες πετυχημένες φωτογραφίες για να δείτε πως είναι τραβηγμένες. Θα μάθετε πολλά αν παρακολουθείτε άλλους φωτογράφους. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας υπενθυμίσει όλους τους τρόπους για να τραβήξετε μια εικόνα.

19. Read The Manual.

Από όλες τις συμβουλές η ανάγνωση του εγχειριδίου είναι η πιο σημαντική για να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φωτογραφική σας μηχανή. Γνωρίζοντας τη φωτογραφική μηχανή σας, τα μενού, τις προσαρμοσμένες λειτουργίες και τον τρόπο αλλαγής τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, βρίσκονται όλα στο μικρό βιβλίο που συνοδεύει το κουτί. 

20. Ζωντανή προβολή

Δείτε την εικόνα που τραβάτε στην μικρή οθόνη της κάμερας. Ενεργοποιείστε επίσης το πλέγμα στην οθόνη όπως και την εμφάνιση του ιστογράμματος.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share