Περιβάλλον Ζωή και Γη

Μίνι εποχή των παγετώνων κυρίευσε την Ευρώπη σε λίγους μήνες

Λίγους μόλις μήνες μόνο χρειάστηκε η Ευρώπη για να καταληφθεί πλήρως από τους παγετώνες, πριν από 12.800 χρόνια, όταν έγινε μία μίνι εποχή παγετώνων – η Νεώτερη Δρυάς ή Big Freeze όπως λέγεται χαρακτηριστικά – στο βόρειο ημισφαίριο.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Λίγους μόλις μήνες μόνο χρειάστηκε η Ευρώπη για να καταληφθεί πλήρως από τους παγετώνες, πριν από 12.800 χρόνια, όταν έγινε μία μίνι εποχή παγετώνων – η Νεώτερη Δρυάς ή Big Freeze όπως λέγεται χαρακτηριστικά – στο βόρειο ημισφαίριο. Το γεγονός αυτό πυροδοτήθηκε από την επιβράδυνση του ρεύματος του Κόλπου, και οδήγησε στην παρακμή του πολιτισμού του πληθυσμού των Clovis στη Βόρεια Αμερική, ενώ διήρκεσε περίπου 1300 χρόνια

Big_Freeze
Η μίνι εποχή των παγετώνων Big Freeze έγινε πολύ γρήγορα

Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι η επικράτηση της μίνι εποχής των παγετώνων χρειάστηκε μια δεκαετία περίπου, από αποδεικτικά στοιχεία τα οποία οι επιστήμονες πήραν από πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας. Δεν είναι όμως έτσι λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Saskatchewan στον Καναδά.

Η ομάδα αυτή μελέτησε έναν πυρήνα λάσπης από μια αρχαία λίμνη, τη λίμνη Monreagh, στη Δυτική Ιρλανδία. Χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι έξυσαν στρώματα πάχους 0,5 έως 1 χιλιοστά, που το καθένα αντιπροσωπεύει έως τρεις μήνες του χρόνου. Μάλιστα δεν υπάρχουν άλλες μετρήσεις από την περίοδο εκείνη, που να έχουν προσεγγίσει αυτό το επίπεδο της λεπτομέρειας.

Τα ισότοπα του άνθρακα σε κάθε στρώμα μας αποκάλυψε πόσο παραγωγική ήταν η λίμνη, ενώ τα ισότοπα του οξυγόνου μας έδωσαν μια εικόνα της τότε θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων. Δείχνουν ότι κατά την έναρξη της Big Freeze, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και η παραγωγικότητα της λίμνης σταμάτησε μέσα σε λίγους μήνες, ή ένα χρόνο το πολύ. Ο Patterson παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας στο Rovaniemi της Φινλανδίας στις 31 Οκτωβρίου.

“Ο χρόνος αυτός είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι είχε προταθεί προηγουμένως, αλλά αυτό είναι εύλογο,” λένε. Ερευνητής για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ, αναφέρει πως πρόσφατα ευρήματα από πυρήνες πάγου της Γροιλανδίας δείχνουν ότι η Νεότερη Δρυάς μπορεί να έχει συμβεί σε 1 έως 3 χρόνια. Τα αποτελέσματα του Patterson επιβεβαιώνουν ότι αυτό το γεγονός ήταν μια πολύ απότομη αλλαγή, διευκρινίζει. .

Οι φέτες (καρότα) από τη λάσπη από το τέλος του γεγονότος Big Freeze δείχνουν ότι χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες για να ανακτήσει την ικανότητα της η λίμνη όπως και το κλίμα.

Πιστεύουν ότι οι ξαφνικές αλλαγές του κλίματος, όπως το Big Freeze είναι κάτι το ασυνήθιστο στο γεωλογικό αρχείο. Η Νεώτερη Δρυάς προκλήθηκε όταν μια παγωμένη λίμνη που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του βορειοδυτικού Καναδά έλιωσε και χύθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Αρκτικό ωκεανό. Η τεράστια πλημμύρα αραίωσε την αλατότητα των μεγάλων ρευμάτων του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένου και του ρεύματος του Κόλπου, καθώς και τα ακινητοποίησε. Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2006 δείχνουν ότι το ίδιο συνέβη και πάλι 8200 χρόνια πριν, όταν το Βόρειο ημισφαίριο πέρασε από ένα άλλο κύμα ψύχους.

Μερικοί επιστήμονες του κλίματος έχουν προτείνει ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να φέρουν  το ίδιο αποτέλεσμα, αν λιώσουν ξαφνικά λόγω της αλλαγής του κλίματος, αλλά η έκθεση του 2007 της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Αλλαγή του Κλίματος λέει ότι συμπέρασμα αυτό είναι απίθανο να συμβεί αυτό τον αιώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ταινία η Επόμενη Ημέρα είχε ακριβώς αυτό το θέμα

Η ερευνητική αυτή ομάδα θέλει να ψάξει να βρει ακόμα πιο ακριβή ιστορικά αρχεία του κλίματος. Έχουν κατασκευάσει ένα ρομπότ που μπορεί να ξύσει λωρίδες πάχους μόνο 0,05 μικρόμετρα κατά μήκος των γραμμών ανάπτυξη στα απολιθωμένα κελύφη, δίνοντας μία ανάλυση λιγότερο από μια ημέρα. “Μπορούμε να έχουμε  θερμοκρασίες του Ιουλίου από μια εποχή πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια”, λέει.

Πηγή: New Scientist

Δείτε και το σχετικό άρθρο

Μετά την επόμενη μέρα Η ταινία για την επερχόμενη παγετωνική εποχή υπερβολική μεν αλλά χρήσιμη δε
Print Friendly, PDF & Email

About the author

physics4u

Leave a Comment

Share