Η επιφάνεια του νάνου πλανήτη Δήμητρα είναι πλούσια σε οργανική ύλη από άνθρακα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος Dawn της NASA. Η ανάλυση των στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Δήμητρα διαθέτει στην επιφάνειά της συγκεντρώσεις άνθρακα αρκετές φορές μεγαλύτερες από αυτήν που υπάρχει στους μετεωρίτες με άνθρακα που έχουν βρεθεί στη Γη.
Ο ερευνητής Simone Marchi του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Κολοράντο δήλωσε : “Κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί για το πώς αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει οδηγήσει τις οδούς της οργανικής χημείας και πώς αυτές οι διαδικασίες μπορεί να έχουν επηρεάσει τη σύνθεση των μεγαλύτερων πλανητών όπως η Γη. Η Δήμητρα φαίνεται να είναι σαν ένα χημικό εργοστάσιο. Από όλα τα σώματα του εσώτερου ηλιακού συστήματος, έχει μια μοναδική σύνθεση ορυκτών, καθώς ο άνθρακας κοντά στην επιφάνειά της φαίνεται να αποτελεί έως το 20% της συνολικής μάζας της. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι πλούσιες σε άνθρακα ενώσεις αναμειγνύονται στενά με προϊόντα αλληλεπιδράσεων πετρώματος-ύδατος, όπως οι άργιλοι. “.
Η Δήμητρα, που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στην αυγή του ηλιακού μας συστήματος. Στο παρελθόν το σκάφος Dawn είχε βρει στον μικρό πλανήτη ενδείξεις νερού και άλλων οργανικών πτητικών ουσιών, όπως το αμμώνιο που προέρχεται από αμμωνία ενώ τώρα ανιχνεύει μεγάλες ποσότητες άνθρακα.
Αυτή η χημεία υποδηλώνει ότι η Δήμητρα σχηματίστηκε σε ψυχρό περιβάλλον, ίσως έξω από την τροχιά του Δία. Ένα επακόλουθο “σκούντημα” στις τροχιές των μεγάλων πλανητών θα έσπρωξε την Δήμητρα στην τρέχουσα θέση της στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Τα γεωφυσικά, συνθετικά και συγκρουόμενα μοντέλα που βασίζονται στα δεδομένα της Αυγής αποκάλυψαν ότι το μερικώς διαφοροποιημένο εσωτερικό της Δήμητρας έχει τροποποιηθεί με διαδικασίες υγρών. Δεδομένα έχουν δείξει ότι η συνολική χαμηλή ανακλαστικότητα της επιφάνειας της Δήμητρας οφείλεται σε ένα συνδυασμό των προϊόντων αλληλεπίδρασης νερού και βράχου, όπως είναι τα φυλλοπυριτικά και ανθρακικά άλατα, καθώς και το οξείδιο του σιδήρου (μαγνητίτης).
Η νέα μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι το 50-60% της ανώτερης κρούστας (φλοιού) του νάνου πλανήτη μπορεί να έχει σύνθεση παρόμοια με αυτή των πρωτόγονων μετεωριτών, μεθανιτών ανθρακούχων χονδριτών.