Αστροφυσική, Διάστημα

Ο κρατήρας Κορόλεφ στον Άρη έχει το όνομα του «πατέρα» των σοβιετικών διαστημικών επιτευγμάτων

Written by Δ.Μ.

Ο κρατήρας Κορόλεφ (Korolev) βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη και στο εσωτερικό του, έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τον μεγάλο βαθύ κρατήρα Κορόλεφ, διαμέτρου 82 χιλιομέτρων, που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Ο κρατήρας Κορόλεφ (Korolev) βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη και στο εσωτερικό του, έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τον μεγάλο βαθύ κρατήρα Καραλιόφ, διαμέτρου 82 χιλιομέτρων, που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του κόκκινου πλανήτη.

KorolevΜια εντυπωσιακή φωτογραφία κρατήρα του πλανήτη Άρη, με πάγο στο εσωτερικό του, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και στη διάρκεια του εξάμηνης διάρκειας καλοκαιριού.

Η φωτογραφία του κρατήρα τραβήχτηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γειτονικό πλανήτη από το 2003. Στην πραγματικότητα αποτελεί σύνθεση πέντε διαφορετικών φωτογραφιών. Το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Ο κρατήρας, φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορόλεφ.

Ο Σεργκέι Κορόλεφ (1907-1966)  ήταν ο άνθρωπος πίσω από τα βασικά διαστημικά επιτεύγματα των Σοβιετικών στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Συμμετείχε στην ομάδα που κατασκεύασε και προετοίμασε για εκτόξευση τον Σπούτνικ 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, που σηματοδότησε την έναρξη της διαστημικής εποχής. Ήταν υπεύθυνος για τις προετοιμασίες της εκτόξευσης του Γιούρι Γκαγκάριν του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, και για το πρόγραμμα Βοσχόντ, που χάρισε στη Σοβιετική Ένωση την πρωτιά και στον διαστημικό περίπατο από τον Αλεξέι Λεόνοφ, όπως και τις πρωτιές για διμελές και τριμελές πλήρωμα στο διάστημα. Ανέπτυξε επίσης τον πύραυλο Ν1, για τις αποστολές των Σοβιετικών στη Σελήνη.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share