Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Αστροφυσική, Διάστημα

Μυστήριες και επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ραδιοσημάτων από το βαθύ διάστημα για δεύτερη φορά

Written by Δ.Μ.

Ένα νέο καναδικό τηλεσκόπιο το CHIME, το οποίο δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό, έχει εντοπίσει πάνω από μια δεκάδα από μυστηριώδεις σύντομες εκρήξεις από το βαθύ διάστημα, οι οποίες είναι γνωστές ως Fast Radio Bursts «FRBs» (σύντομες ραδιόεκρήξεις). Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ποιά είναι η πηγή των FRB, οι οποίες διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά θεωρούν πιθανότερο ότι πηγάζουν από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που οι ειδικοί λαμβάνουν παρόμοια επαναλαμβανόμενα εξωγήινα ραδιοσήματα από τόσο μακριά.

Share

Ένα νέο καναδικό τηλεσκόπιο το CHIME, το οποίο δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικό,  έχει εντοπίσει πάνω από μια δεκάδα από μυστηριώδεις σύντομες εκρήξεις από το βαθύ διάστημα,  οι οποίες είναι γνωστές ως Fast Radio Bursts «FRBs» (σύντομες ραδιόεκρήξεις). Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ποιά είναι η πηγή των FRB, οι οποίες διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, αλλά θεωρούν πιθανότερο ότι πηγάζουν από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.  Είναι μόλις η δεύτερη φορά που οι ειδικοί λαμβάνουν παρόμοια επαναλαμβανόμενα εξωγήινα ραδιοσήματα από τόσο μακριά.

ChimeΤο ραδιοτηλεσκόπιο Chime στον Καναδά που ανίχνευσε 13 από τις ριπές του ραδιοφώνου και αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι τα νέα αυτά σήματα έχουν επαναληφθεί έξι ολόκληρες φορές και προέρχονται ίσως από την ίδια πηγή

Το καναδικό τηλεσκόπιο στην Βρετανική Κολομβία, το οποίο αποτελείται από τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες μήκους 100 μέτρων η κάθε μία, εντόπισε την επαναλαμβανόμενη FRB αρχικά το καλοκαίρι του 2018, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ακολούθησαν πρόσθετες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων, συνολικά 13 σε αριθμό, προερχόμενα από γαλαξία 1,5 δισ. έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας. Από αυτά, τουλάχιστον επτά καταγράφηκαν στα 400 MHz, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα, πολύ χαμηλά για να τα καταγράψει τα όργανα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 60 πηγές FRB (η πρώτη παρατήρησή τους έγινε το 2007), αλλά επαναλαμβανόμενες από την ίδια πηγή μόνο άλλη μια φορά, το 2012, από το μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Η πηγή προέλευσης της ήταν μάλλον ένας γαλαξίας σε απόσταση 2,5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Συνήθως, ανάλογες ηχητικές λήψεις θεωρούνται αποτέλεσμα αστρικών εκρήξεων, που διαρκούν μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, αλλά εκτοξεύονται με την ίδια ποσότητα ενέργειας που ο ήλιος χρειάζεται για να παράγει 12 μήνες.

Το 2017 ο Loeb και ο συνάδελφός του του Χάρβαρντ Manasvi Lingam πρότειναν ότι τα FRB θα μπορούσαν να διαρρεύσουν από ξένους πομπούς μεγέθους πλανήτη. Αντί να σχεδιαστούν για επικοινωνία, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για να προωθήσουν γιγαντιαία διαστημόπλοια που κινούνται με ελαφρά ιστία χάρις στο φως, ή σε αυτήν την περίπτωση από ραδιόφωνα, από ένα τεράστιο ανακλαστικό φύλλο για να δώσουν ώθηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα επαναλαμβανόμενα σήματα πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχει – και ότι η ανθρωπότητα πιθανότατα θα βρει – ένα “ουσιαστικό πληθυσμό” επαναλαμβανόμενων σημάτων, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Επίσης, θα μπορούσε, επίσης, να επιτρέψει στους επιστήμονες να καταλάβουν τις διαφορές μεταξύ διαστημικών εκρήξεων, βοηθώντας τους να κατανοήσουν περισσότερα για την πηγή τους και να παρακολουθήσουν μελλοντικά φαινόμενα.

Όλα αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες αποδείξεις για το ακραίο ή ασυνήθιστο περιβάλλον από το οποίο προέρχονται – ή για τη μυστηριώδη τεχνολογία που κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να τους εκτοξεύσουν στο απώτατο διάστημα.

“Όποια και αν είναι η πηγή αυτών των ραδιοκυμάτων, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ευρύ φάσμα συχνοτήτων μπορεί να παράγει. Υπάρχουν μερικά μοντέλα όπου η πηγή δεν μπορεί να παράγει τίποτα κάτω από μια ορισμένη συχνότητα”, λέει ο Arun Naidu του Πανεπιστημίου McGill στο Κεμπέκ του Καναδά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα ραδιοσήματα ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια πειραματικής χαρτογράφησης εντάσεως υδρογόνου.

Η νέα καναδική ανακάλυψη παρουσιάστηκε με δύο δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Nature», ενώ σχετική ανακοίνωση έγινε και στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ. Όπως είπαν οι αστρονόμοι, η ανακάλυψη μιας δεύτερης επαναλαμβανόμενης FRB δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι τελικά τόσο σπάνιο στο σύμπαν, συνεπώς και άλλες τέτοιες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων πιθανώς θα ανιχνευθούν στο μέλλον.

Πηγή και ΑΠΕ

About the author

Δ.Μ.

Share