Αστροφυσική, Διάστημα

Η πλανητική σύγκρουση που έφτιαξε το φεγγάρι έκανε δυνατή και τη ζωή πάνω στη Γη

Written by Δ.Μ.

Στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη ζωή, πιθανόν συμπεριλαμβανομένου όλου του άνθρακα και του αζώτου στο σώμα μας που εισήχθησαν στον πλανήτη μας πριν από 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό μας λένε πετρολόγοι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση των πετρωμάτων πιστεύουν ότι τα ουσιώδη πτητικά στοιχεία πάνω στη Γη, εισήχθησαν μετά από σύγκρουση με έναν άλλο πλανήτη που δημιούργησε το φεγγάρι. Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των στοιχείων στη Γη θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για την παρουσία της ζωής πέρα ​​από τα σύνορα του δικού μας ηλιακού συστήματος. πλανήτη που δημιούργησε το φεγγάρι. Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των στοιχείων στη Γη θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για την παρουσία της ζωής πέρα ​​από τα σύνορα του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη ζωή, πιθανόν συμπεριλαμβανομένου όλου του άνθρακα και του αζώτου στο σώμα μας που εισήχθησαν στον πλανήτη μας πριν από 4.4 δισεκατομμύρια χρόνια.  Αυτό μας λένε πετρολόγοι επιστήμονες που μελετούν την προέλευση των πετρωμάτων πιστεύουν ότι τα ουσιώδη πτητικά στοιχεία πάνω στη Γη, εισήχθησαν μετά από σύγκρουση με έναν άλλο πλανήτη που δημιούργησε το φεγγάρι.  Η κατανόηση της προέλευσης αυτών των στοιχείων στη Γη θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για την παρουσία της ζωής πέρα ​​από τα σύνορα του δικού μας ηλιακού συστήματος.

asteroid-earth-collision

Η σύγκρουση που έφτιαξε το φεγγάρι μπορεί να έχει κάνει τη ζωή δυνατή στη Γη μεταφέροντας τα πτητικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή

«Από τη μελέτη πρωτόγονων μετεωριτών, οι επιστήμονες έχουν από καιρό καταλάβει ότι η Γη και άλλοι βραχώδεις πλανήτες στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα έχουν λίγες πτητικές ουσίες. Αλλά ο χρόνος και ο μηχανισμός που έφτασαν οι πτητικές ουσίες εδώ δεν ήταν γνωστός. Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που μπορεί να εξηγήσει το χρονοδιάγραμμα και την παράδοση τους εδώ στη Γη με τρόπο που να είναι συνεπής με όλα τα γεωχημικά στοιχεία”, λέει ο Rajdeep Dasgupta ένας από τους συγγραφείς της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Ράις του Τέξας, που ειδικεύεται στη μελέτη γεωχημικών αντιδράσεων βαθιά μέσα στους πλανήτες υπό έντονη θερμότητα και πίεση.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα πτητικά στοιχεία της Γης έφθασαν μετά από σύγκρουση με έναν εμβρυϊκό πλανήτη που είχε πυρήνα πλούσιο σε θείο. Ο εμβρυϊκός αυτός πλανήτης πρέπει να είχε πυρήνα πλούσιο σε θείο, διότι αυτό απαιτούν οι συνθήκες της Γης.

Η Γη ξέρουμε ότι έχει πολλά πτητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ενώσεων του άνθρακα, του αζώτου και του θείου, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της – εκτός από τον πυρήνα.

“Ο πυρήνας δεν αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη Γη, αλλά όλα πάνω από αυτόν, ο μανδύας, ο φλοιός, η υδρόσφαιρα και η ατμόσφαιρα είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους”, ανέφερε ο Rajdeep Dasgupta.

Μέσω της μέτρησης της ισορροπίας μεταξύ των διαφορετικών πτητικών ουσιών μέσα στον φλοιό της Γης, και όχι του πυρήνα της, η ομάδα του Dasgupta ήταν σε θέση να καθορίσει ποιά ποσότητα θείου θα χρειαζόταν στον εμβρυϊκό πλανήτη με τον οποίο η Γη συγκρούστηκε.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ένας βραχώδης πλανήτης που μοιάζει με τη Γη έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει βασικά στοιχεία της ζωής αν σχηματίζεται και αναπτύσσεται μετά από γιγαντιαίες συγκρούσεις με πλανήτες που έχουν διαφορετικά καταχωρημένα δομικά στοιχεία, ίσως από διαφορετικά μέρη ενός πρωτοπλανητικού δίσκου. Αυτό καταργεί κάποιες οριακές συνθήκες.  Δείχνει ότι τα πτητικά συστατικά της ζωής μπορούν να φτάσουν στα επιφανειακά στρώματα ενός πλανήτη, ακόμα κι αν παράγονται σε πλανητικά σώματα που έχουν υποβληθεί στο σχηματισμό του πυρήνα τους κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες”, προσθέτει ο Dasgupta.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Rice δεν πιστεύει ότι το στερεό πυριτικό υλικό του φλοιού της Γης, θα μπορούσε από μόνο του να διατηρήσει αρκετά από τα βασικά στοιχεία για να παράγει τη βιόσφαιρα, την ατμόσφαιρα και την υδροσφαιρία του πλανήτη μας.

“Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διευρύνουμε την αναζήτησή μας για δρόμους που να οδηγούν σε ασταθή στοιχεία, και που συναντώνται σε έναν πλανήτη για να υποστηρίξουν τη ζωή όπως την γνωρίζουμε”, πρόσθεσε ο Δρ Dasgupta.

  Πηγή

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share