Τεχνολογία-Νέες Εφαρμογές

Ένας γρήγορος οδηγός για τη κατανόηση της φωτογραφικής μηχανής Canon DSLR

Written by Δ.Μ.

Μια σύντομη εισαγωγή για το τι κάνουν και πώς επηρεάζουν τις φωτογραφίες σας που φαίνονται πολύ φωτεινές, πολύ σκούρες, πολύ θολή ή απλά σωστή. Και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φωτογραφική μηχανή SLR για να την βγάλετε από την αυτόματη λειτουργία σε χρόνο μηδέν.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Μια σύντομη εισαγωγή για το τι κάνουν και πώς επηρεάζουν τις φωτογραφίες σας που φαίνονται πολύ φωτεινές, πολύ σκούρες, πολύ θολή ή απλά σωστή.  Και πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φωτογραφική μηχανή SLR για να την βγάλετε από την αυτόματη λειτουργία σε χρόνο μηδέν.

photography-tutorial-1 
Canon Rebel T2i

1. Αυτόματη λειτουργία

Για να ξεκινήσουμε βάλτε τη φωτογραφική μηχανή σας σε αυτόματη λειτουργία Α, με τη βοήθεια του περιστρεφόμενου δίσκου.  Σε αυτόματη λειτουργία, η κάμερά σας θα ρυθμίσει αυτόματα το κλείστρο (ταχύτητα), το διάφραγμα (άνοιγμα), το ISO, την ισορροπία λευκού και ακόμα και το αναδυόμενο φλας για εσάς.

Choosing-modes-autoΠλεονεκτήματα: Αυτή είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή – αλλά μην εξαρτάστε από αυτό.  Χρησιμοποιήστε το στην αρχή μόνο μέχρι να μάθετε να παίρνετε τον έλεγχο της φωτογραφικής σας μηχανής.

Μειονεκτήματα: Σε ορισμένες συνθήκες φωτισμού, οι αυτόματες ρυθμίσεις ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες εικόνες. Για παράδειγμα, ένα πορτρέτο που είναι πολύ φωτισμένο από πίσω μπορεί να παράγει απλώς μια σιλουέτα. Σε χαμηλό φωτισμό, μπορεί να καταλήξετε σε θολές και κοκκώδεις εικόνες. επίσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ή η κάμερα μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει το φλας για να δώσει περισσότερη φωτεινότητα και πολλά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών δεν παρέχουν τρόπο να απενεργοποιήσετε το φλας αν δεν το θέλετε.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή σας άμεσα, αυτή είναι η λειτουργία του.

2. Πρόγραμμα (P)

Σε λειτουργία προγράμματος, η κάμερά σας θα ρυθμίσει αυτόματα την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα, αλλά θα σας επιτρέψει να επιλέξετε ISO, ισορροπία λευκού, αντιστάθμιση έκθεσης και επιλογές φλας.

Πλεονεκτήματα: Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επόμενο βήμα για έναν αρχάριο που θέλει να πάρει λίγο περισσότερο έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής τους και να βελτιώσει τις εικόνες του.

Μειονεκτήματα: Όπως και στην αυτόματη λειτουργία, ορισμένες συνθήκες φωτισμού μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα, εξαιτίας των μερικών αυτόματων ρυθμίσεων που αφήνουν κάποια αποτελέσματα στην τύχη.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία εάν θέλετε να κάνετε ένα καλό πρώτο βήμα για να έχετε τελικά πλήρη έλεγχο των επιλογών της φωτογραφικής σας μηχανής.

3. Προτεραιότητα διαφράγματος (AV ή Aperture Priority Mode)

 

photography-tutorial-2

 

Ας μιλήσουμε λίγο για το Άνοιγμα (Aperture) που εδώ στη μηχανή έχει οριστεί στο 5.6.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με χαμηλό άνοιγμα έδωσαν περισσότερη φωτεινότητα, επιτρέποντάς σας να τραβήξετε φωτογραφίες σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει πολύ φως (όπως σε εσωτερικούς χώρους και τη νύχτα). 

Ένα χαμηλό άνοιγμα θα σας δώσει επίσης ένα μικρό βάθος πεδίου (Depth Of Field) . Ξέρετε, οι φωτογραφίες όπου ένα αντικείμενο είναι εστιασμένο και το φόντο (background) είναι θολό.

photography-tutorial-3 
Φακός Canon 50mm f/1,8 –  f / 1.8  – 1/200 sec  – ISO 800

Στην παραπάνω φωτογραφία, το άνοιγμα f ρυθμίστηκε στο 1.8, δηλαδή πολύ χαμηλό.  Ένα σκουλαρίκι είναι στο επίκεντρο, τα υπόλοιπα στην εικόνα είναι θολά γιατί με χαμηλό άνοιγμα (1.8) το βάθος πεδίου είναι μικρό.

top-of-the-rock-nyc-1 Canon 24-70mm f/2,8- f/16   –  1/60 sec   – ISO 100

Σε αυτήν την εικόνα, το άνοιγμα f ρυθμίστηκε στο 16, ένα υψηλό άνοιγμα , επιτρέποντας σε όλα τα αντικείμενα να είναι στο καθαρά και στο επίκεντρο. Ωστόσο, όταν τραβάτε φωτογραφίες με υψηλό άνοιγμα, πρέπει να έχετε πολύ φως , όπως και έξω στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πλεονεκτήματα: Εκτός από τη χειροκίνητη λειτουργία (δείτε παρακάτω), η προτεραιότητα Ανοίγματος είναι η πιο δημοφιλής χρήση φωτογραφικών μηχανών λήψης, κυρίως επειδή ελέγχει αυτό που εστιάζει στην εικόνα σας. Και στις περισσότερες περιπτώσεις το αντικείμενο που εστιάζετε είναι το στοιχείο που θα κάνει ή θα χαλάσει την επιτυχία της εικόνας σας.

Μειονεκτήματα: Σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού, η φωτογραφική μηχανή σας μπορεί να επιλέξει πολύ αργή ταχύτητα κλείστρου, η οποία θα δημιουργήσει μια θολή εικόνα, είτε λόγω κίνησης από το θέμα είτε λόγω κούνημα της μηχανής.

Aperture-ShutterΠότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όταν θέλετε να ελέγξετε το βάθος πεδίου της εικόνας σας. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα (άρα μικρό νούμερo πχ  2.6), τόσο περισσότερο φως φτάνει στον αισθητήρα της φωτογραφικής σας μηχανής και τόσο μικρότερο είναι το βάθος του πεδίου. Αντίστροφα, όσο μικρότερο είναι το διάφραγμα (άρα μεγάλο νούμερο πχ 22), τόσο λιγότερο φως φτάνει στον αισθητήρα της κάμερας σας και τόσο πιο μεγάλο είναι το βάθος πεδίου (Depth Of Field). Προσέξτε ότι η αλλαγή του ανοίγματος θα επηρεάσει επίσης την ταχύτητα κλείστρου σας. Περισσότερο φως από τα μεγάλα ανοίγματα (πχ 2.6) απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου (γρήγορο άνοιγμα ή μικρός χρόνος ανοίγματος πχ 1/800) και λιγότερο φως από τα μικρά ανοίγματα απαιτεί μικρότερη ταχύτητα κλείστρου (μεγάλος χρόνος ανοίγματος).

Σημείωση : Ανάλογα με τον φακό που διαθέτετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να ρυθμίσετε το διάφραγμα σας πολύ χαμηλότερα από 3.5. Και στο 3.5, ίσως να μην μπορείτε να επιτύχετε ένα μεγάλο βάθος πεδίου, άρα κάποιο μέρος του φόντου θα είναι θολωμένο. Εάν σας αρέσει η θολή όψη του φόντου, μπορείτε να εξετάσετε την αγορά φακού με χαμηλό άνοιγμα, όπως 1.8 ή 1.4 ή 2 .

Δοκιμή τώρα στη μηχανή σας

Γυρίστε το περιστρεφόμενο κουμπί στη φωτογραφική σας μηχανή, έτσι ώστε να φτάσετε στη λειτουργία Aperture Priority (AV). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε το διάφραγμα και η φωτογραφική μηχανή θα προσαρμόσει αυτόματα την ταχύτητα (χρόνο) του κλείστρου. Η κάμερα θα προσπαθήσει να σας δώσει μια σωστή ταχύτητα κλείστρου ώστε η φωτογραφία σας να τραβηχτεί σωστά – όχι πολύ φωτεινή, όχι πολύ σκοτεινή.

Ρυθμίστε το διάφραγμα σας . Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να αλλάξετε το διάφραγμα στρέφοντας τον μικρό μαύρο επιλογέα στην κορυφή της κάμερας, αλλά ελέγξτε το εγχειρίδιό σας αν δεν μπορείτε να το βρείτε.

Ρυθμίστε το σε χαμηλό άνοιγμα εάν θέλετε ένα θολό φόντο ή ένα υψηλό άνοιγμα εάν θέλετε τα πάντα να φαίνονται καθαρά.

photography-tutorial-4 
Canon XSi.

Κοιτάξτε στην οθόνη LCD της κάμεράς σας για ένα πλέγμα που μοιάζει με την παραπάνω εικόνα. Μέσα στο κόκκινο οβάλ είναι η αντιστάθμιση έκθεσή σας (από το –2 έως το +2 σε βήματα 1/3). Η έκθεση (exposure.) καθορίζει εάν η εικόνα σας θα είναι πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή. Συνήθως όταν έχει οριστεί στο 0, αυτή είναι σωστή. Στη λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος (AV), θα παραμείνει πάντα στο 0, εκτός αν το μετακινήσετε. (Ελέγξτε το εγχειρίδιο για τη ρύθμιση της αντιστάθμισης έκθεσης  (EV). Εάν το μετακινήσετε σε θετικό υψηλό αριθμό (στα δεξιά του 0), η εικόνα θα είναι πιο φωτεινή . Εάν το μετακινήσετε χαμηλότερα (στα αριστερά του 0), η εικόνα θα είναι πιο σκούρα .

Δοκιμάστε να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες σε λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος (AV) με την έκθεση να είναι 0. Εάν οι εικόνες πρέπει να είναι πιο φωτεινές, μετακινήστε την αντιστάθμιση έκθεσης προς τα δεξιά, μερικά κλικ, μέχρι να σας φαίνεται σωστές.

photography-tutorial-21

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε την ταχύτητα κλείστρου σας καθώς κάνετε αυτό. Δείτε τον αριθμό 1/125 στην παραπάνω εικόνα; Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει την ταχύτητα του κλείστρου (πόσο χρόνο σε sec θα είναι ανοικτός ο φακός). Ως γενικός κανόνας, να μην αφήσετε την ταχύτητα του κλείστρου κάτω από 1/50, εκτός αν έχετε ένα εξαιρετικά σταθερό χέρι. Εάν η ταχύτητα κλείστρου πέσει κάτω από 1/50, η φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να τραβήξει την εικόνα αρκετά γρήγορα για να αντισταθμίσει το τρεμούλιασμα στα χέρια σας, οπότε η εικόνα θα είναι θολή . Εάν η ταχύτητα κλείστρου πέσει χαμηλά (πχ 1/30 ή 1 sec), δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τρίποδο ή ένα τραπέζι για να σταθεροποιήσετε την κάμερα σας ή να την στηρίξετε σε ένα τοίχο, ένα κλαδί δέντρου για να σταθεροποιήσετε το χέρι σας.

Αν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε αρκετή ταχύτητα κλείστρου (μεγάλο νούμερο) όταν προσπαθείτε να τραβήξετε φωτογραφίες μέσα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ορίσετε το ISO σας υψηλότερα.

4. Ας μιλήσουμε για το ISO πραγματικά γρήγορα

Όσο χαμηλότερο είναι το ISO (100-200), τόσο μικρότερος είναι ο φωτισμός που θα χρησιμοποιήσει η φωτογραφική μηχανή σας. Έτσι, αν είναι μια πραγματικά μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα και τραβάτε φωτογραφίες έξω, ρυθμίστε το ISO σας στα 100. Όσο υψηλότερο ρυθμίζετε το ISO σας, τόσο πιο φωτεινή θα γίνει η φωτογραφία σας. Έτσι εάν προσπαθείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία μέσα χωρίς φλας και χρειάζεστε περισσότερη φωτεινότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε το ISO σας σε 800 ή υψηλότερο για να δείτε αν μπορείτε να πάρετε αρκετά μεγάλη ταχύτητα κλείστρου για να κρατήσετε σταθερή (χωρίς κούνημα) τη φωτογραφική σας μηχανή. Η διαφωνία με τη χρήση ενός υψηλού ISO είναι ότι κάνει τις φωτογραφίες σας αρκετά κοκκώδη και εμφανίζεται άσχημα στα κόκκινα και τα πορτοκαλί χρώματα, γι ‘ αυτό πάντα προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε το χαμηλότερο δυνατό ISO. Όμως στις νέες μηχανές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα ISO και 1600.

5. Προτεραιότητα ταχύτητας κλείστρου (TV)

Τώρα περιστρέψτε το κουμπί στη φωτογραφική μηχανή σας, ώστε να πραγματοποιείτε λήψη στη λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου (συνήθως είναι TV). Αυτό σημαίνει ότι εσείς θα ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου (τον χρόνο που θα είναι ανοικτός ο φακός) και η κάμερα μόνη της θα ρυθμίσει το διάφραγμα. Η ταχύτητα κλείστρου είναι το πόσο γρήγορα η φωτογραφική μηχανή καταγράφει την εικόνα .

little-river-canyon-17

Φακός Canon 24-70mm f/2.8  –  f/8   –  1/4 sec   – ISO 100

Στην παραπάνω φωτογραφία, η ταχύτητα του κλείστρου ρυθμίστηκε στο 4 (δηλαδή 1/4 sec). Πρόκειται για αργή ταχύτητα κλείστρου, επιτρέποντάς σας να καταγράψετε την κίνηση του νερού. Χρησιμοποιήθηκε δε ένα τρίποδο για να τραβηχτεί αυτή τη φωτογραφία χωρίς κούνημα.

boston-terriers-attack-7

Φακός Canon 70-200mm f/4L με f/8  –  1/640 sec –  ISO 200 

Σε αυτήν τη φωτογραφία, η ταχύτητα κλείστρου ρυθμίστηκε στο 640. Αυτή είναι μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου , επιτρέποντάς μου να ακινητοποιήσουμε την κίνηση του σκύλου (και του νερού!)

Για να αλλάξετε την ταχύτητα κλείστρου σας, πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε τον ίδιο μικρό μαύρο δίσκο επιλογής που χρησιμοποιούσατε για να αλλάξετε το διάφραγμα σας. Όταν ρυθμίσετε τη λειτουργία Προτεραιότητας κλείστρου, ο επιλογέας θα ελέγχει αυτόματα την ταχύτητα κλείστρου σας. Γυρίστε το προς τα αριστερά για πιο αργή ταχύτητα κλείστρου και προς τα δεξιά για πιο γρήγορη ταχύτητα. Διατηρώ γενικά την ταχύτητα του κλείστρου μου γύρω στα 125 όταν παίρνω πορτρέτα κάτι που πρόκειται να είναι σχετικά ακίνητο. Εάν υπάρχει κίνηση, μπορεί να θέλετε να πάτε ψηλότερα.

Πλεονεκτήματα: Εξαιρετικό για τον έλεγχο του παγώματος και της θολώματος των κινούμενων αντικειμένων.

Μειονεκτήματα: Σε αυτόν τον τρόπο έχετε τον έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε η φωτογραφική σας μηχανή να μπορεί να επιλέξει ένα κατάλληλο f-stop για να σας δώσει την κατάλληλη έκθεση. Οι περισσότερες κάμερες μπορούν να πραγματοποιήσουν λήψη με πολύ γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, αλλά εάν ο φακός σας δεν έχει αρκετό διάφραγμα για να ταιριάζει με την ταχύτητα κλείστρου, η προκύπτουσα εικόνα θα υποεκτιμηθεί. Για παράδειγμα, εάν πραγματοποιείτε λήψη με ταχύτητα κλείστρου 1/4000 του δευτερολέπτου και η σωστή έκθεση για την ταχύτητα του αντικειμένου απαιτεί f-stop f / 2.8, αλλά το ευρύτερο άνοιγμα στον φακό σας είναι f / 3.5 , η εικόνα θα υποεκτιμηθεί.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε αυτή τη λειτουργία όταν θέλετε να ελέγξετε την κίνηση του αντικειμένου που φωτογραφίζετε. Χρησιμοποιήστε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου εάν θέλετε να παγώσετε την κίνηση ή να χρησιμοποιήσετε αργή ταχύτητα κλείστρου εάν θέλετε να θολώσετε την κίνηση. Αυτή η λειτουργία είναι επίσης χρήσιμη όταν χρησιμοποιείτε μεγάλους φακούς mm όπου πρέπει να ρυθμίσετε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να αποφύγετε θολές εικόνες εξαιτίας του κούνημα της μηχανής.

Εδώ είναι μερικές προτεινόμενες ταχύτητες κλείστρου για την Προτεραιότητα κλείστρου:

  • Πάγωμα πολύ γρήγορης κίνησης – 1 / 3000 του δευτερολέπτου
  • Αθλητές σε κίνηση – 1 / 500th έως 1 / 1000 του δευτερολέπτου
  • Πτηνά κατά την πτήση – 1/1000 έως 1 / 2000 του δευτερολέπτου
  • Οι άνθρωποι που περπατούν – 1 / 250ο του δευτερολέπτου
  • Μετακίνηση κινούμενων αντικειμένων – 1 / 30 έως 1/125ο του δευτερολέπτου
  • Γρήγορη κίνηση του νερού – 1/8 του δευτερολέπτου
  • Θόλωμα αργής κίνησης νερού – 1/2 έως 1 δευτερόλεπτο

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσέξει το άνοιγμα σας καθώς αλλάζετε την ταχύτητα κλείστρου σας. Αν ο αριθμός ανοίγματος σας αρχίσει να αναβοσβήνει , αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα κλείστρου που επιλέξατε είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή για να εκθέσει σωστά την εικόνα.

Εάν είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό φως και το διάφραγμα δεν μπορεί να πάει πιο κάτω (μικρότερο νούμερο) για να το πάρετε περισσότερο φως και η εικόνα σας θα είναι πολύ σκοτεινή . Πρέπει να μειώσετε την ταχύτητα κλείστρου μέχρι να σταματήσει να αναβοσβήνει ο αριθμός του ανοίγματος. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα θα εκτεθεί σωστά και πάλι. (Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αυξήσετε το ISO σας για να αντισταθμίσετε.)

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ταχύτητα κλείστρου σας μπορεί να είναι πολύ χαμηλή (για παράδειγμα, προσπαθείτε να τραβήξετε μια εικόνα ενός καταρράκτη σε έντονο ηλιακό φως). Αυτό σημαίνει ότι έχετε πολύ φως και η εικόνα σας θα είναι πολύ φωτεινή . Πρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κλείστρου σας ψηλότερα έως ότου ο αριθμός ανοίγματος σταματήσει να αναβοσβήνει για να εμφανιστεί σωστά η εικόνα. (Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μειώσετε το ISO σας για να το αντισταθμίσετε.)

6. Εστίαση

colorful-thread 
Φακός Canon 85mm f/1.,8    f / 1.8   1/250 sec    ISO 400

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εστίαση της φωτογραφικής σας μηχανής σε αυτό ακριβώς που θέλετε να εστιάσετε , ίσως θελήσετε να ρίξετε μια ματιά στην επιλογή AF . Εάν φωτογραφίζετε με χαμηλό διάφραγμα (πχ 1.8), αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Πολλές φορές τραβάμε μια φωτογραφία και η φωτογραφική μηχανή εστίασε στο φόντο και όχι στο θέμα.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο της μηχανής σας σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της περιοχής AF ή της περιοχής αυτόματης εστίασης. Αν η κάμερά σας έχει ρυθμιστεί σε “αυτόματη επιλογή “, η κάμερά σας θα επιχειρήσει να “μαντέψει” αυτό που προσπαθείτε να εστιάσετε και να επιλέξει αυτόματα ο,τι νομίζει ότι θέλετε. Πολλές φορές αλλάξτε την λειτουργία της κάμερα σας σε ” Manual Point Selection “. Αυτό σημαίνει ότι η κάμερα θα εστιάζει πάντα σε ένα σημείο. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στο μέσον, αλλά μπορείτε να την αλλάξετε σε οποιοδήποτε σημείο του θέματος αισθάνεστε πιο άνετα.

Όταν ρυθμίζετε τη Χειροκίνητη επιλογή σημείων (Manual Point Selection), η φωτογραφική σας μηχανή θα εστιάζει πάντα σε αυτό το σημείο . Αν πιέσετε το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση και κοιτάξετε μέσα από το σκόπευτρο, θα πρέπει να επισημάνετε το σημείο εστίασης που επιλέξατε και πιθανότατα θα ακούσετε την εστίαση του φακού σας. Αυτό σημαίνει ότι ο φακός εστιάζεται σε αυτό το σημείο. Τώρα μερικές φορές, επειδή εστιάζεται σε αυτό το σημείο, δεν σημαίνει ότι η εικόνα πλαισιώνεται ακριβώς όπως το θέλετε. Απλά κρατήστε πατημένο το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση και μετακινήστε τη φωτογραφική μηχανή έως ότου η εικόνα πλαισιωθεί με τον τρόπο που θέλετε. (Απλά μην κινείστε πιο κοντά ή μακρύτερα από το θέμα). Στη συνέχεια πατήστε το κλείστρο μέχρι κάτω για να τραβήξετε την εικόνα. Με την εξάσκηση θα είστε σε θέση να το κάνετε αυτό πολύ γρήγορα, και πάντα θα ξέρετε ακριβώς τι εσείς εστιάζεται.

7. Χειροκίνητη λειτουργία

Πραγματοποιήστε πολλές φωτογραφίες για να εξασκηθείτε στην Προτεραιότητα Ανοίγματος Διαφράγματος (AV) και Προτεραιότητα Ταχύτητας Kλείστρου (ΤV). Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι η λειτουργία προτεραιότητας διαφράγματος είναι καλύτερη από τη λειτουργία προτεραιότητας λήψης και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε την προτεραιότητα κλείστρου. Διαφωνώ – είναι και οι δύο εκεί για έναν λόγο και μπορούν να είναι πολύ χρήσιμοι με τους δικούς τους τρόπους σε διαφορετικές καταστάσεις. Με την πρακτική, θα μάθετε ποιες καταστάσεις απαιτούν τις λειτουργίες λήψης. Είναι ένα ωραίο θόλωμα φόντου ή έχει όλα τα θέματα στο επίκεντρο πιο σημαντικό; Χρησιμοποιήστε την Προτεραιότητα διάφραγμα . Η καταγραφή της ταχύτητας είναι πιο σημαντική; Χρησιμοποιήστε την προτεραιότητα του κλείστρου .

Αφού δουλέψετε την Προτεραιότητα Διαφράγματος (AV) και Προτεραιότητα Kλείστρου (ΤV), δεν είναι τόσο μεγάλο άλμα για να μεταβείτε σε πλήρη χειροκίνητη λειτουργία. Για να πάτε σε χειροκίνητη λειτουργία, γυρίστε τον επιλογέα στην κορυφή της κάμερας στη θέση M. Ελέγξτε το εγχειρίδιο για να δείτε ποια κουμπιά τώρα ελέγχουν την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα.

photography-tutorial-4 (1) 
Canon XSi

Μετά από την πρακτική σας στην Προτεραιότητα Διαφράγματος (AV) και Προτεραιότητα Kλείστρου (TV), πιθανόν να είστε εξοικειωμένοι με τις ταχύτητες κλείστρου και τα ανοίγματα που προτιμάτε ξεχωριστά. Τώρα μπορείτε να τα βάζετε και τα δύο μαζί. Όταν αλλάζετε την ταχύτητα κλείστρου και το διάφραγμα, φροντίστε να παρακολουθείτε την έκθεσή σας . Συνήθως θέλετε να κρατήσετε την έκθεσή σας (EV) σωστή γύρω στο 0. Ίσως χρειαστεί να βάλετε την έκθεση μεταξύ 0 και 1 επειδή οι φωτεινότερες εικόνες αρέσουν στον πολύ κόσμο.

Choosing-modes-manual

Σε χειροκίνητη λειτουργία, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό άνοιγμα (μεγάλος αριθμός) για τον έλεγχο του βάθους πεδίου (DOF), ενώ επίσης ρυθμίστηκε μια αργή ταχύτητα κλείστρου για να θολώσει την κίνηση του καταρράκτη.

Πλεονεκτήματα: Αυτή η λειτουργία σας δίνει πλήρη δημιουργικό έλεγχο της εικόνας που συλλαμβάνετε.

Μειονεκτήματα: Ενώ αυτή η λειτουργία έχει πολλά δημιουργικά πλεονεκτήματα, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να ελέγχετε πάντα την έκθεση με κάθε εικόνα, ειδικά όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες ταχείας αλλαγής φωτισμού.

Πότε πρέπει να την χρησιμοποιήσετε: Αφού μάθετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη λειτουργία και μάθετε τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους, θα χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας σχεδόν κάθε φορά.

8. Έτοιμες λειτουργίες – Λειτουργία Σκηνής (Scene Modes)

Η λειτουργία σκηνής είναι πολύ παρόμοια με την αυτόματη λειτουργία. Επιλέγετε τη σκηνή που φωτογραφίζετε και η κάμερα θα επιλέξει τις ρυθμίσεις που έχετε βελτιστοποιήσει για αυτό το σενάριο. Διαφορετικά μοντέλα φωτογραφικών μηχανών μπορεί να έχουν διαφορετικές λειτουργίες σκηνής, αλλά παρατίθενται εδώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς:

  • Αθλήματα – Η κάμερα θα αυξήσει το ISO και θα χρησιμοποιήσει μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για να καταγράψει τη γρήγορη δράση.
  • Τοπίο – Η κάμερα θα χρησιμοποιήσει ένα μικρό διάφραγμα (μεγάλο αριθμό διαφράγματος) για να μεγιστοποιήσει το βάθος πεδίου. Το φλας μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί.
  • Πορτραίτο – Η φωτογραφική μηχανή θα χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο διάφραγμα (μικρό αριθμό στο διάφραγμα, άρα μικρό βάθος πεδίου) για να μειώσει το φόντο εκτός εστίασης. Ορισμένα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών θα χρησιμοποιούν επίσης αναγνώριση προσώπου σε αυτή τη λειτουργία.
  • Macro – Η φωτογραφική μηχανή θα επιλέξει μικρό διάφραγμα (μεγάλο αριθμό) για να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα βάθος πεδίου.

Πλεονεκτήματα: Όπως και με τη λειτουργία Προγράμματος, αυτές οι λειτουργίες σκηνής είναι ένα ωφέλιμο σημείο εκκίνησης για αρχάριους και συχνά θα δώσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από την λήψη σε αυτόματη λειτουργία.

Μειονεκτήματα: Ενώ αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να παράγουν κατά καιρούς επιθυμητές εικόνες, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν και δεν θα είναι αξιόπιστα.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε: Ενώ αυτές οι λειτουργίες σκηνής μπορεί να είναι ένα βήμα παραπάνω από την αυτόματη λειτουργία για αρχάριους, χρησιμοποιήστε αυτές τις επιλογές ως σημείο εκκίνησης για να μάθετε τη φωτογραφική μηχανή σας, να κατανοήσετε τις λειτουργίες της και να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογραφία.

9. Συστάσεις

Οποιαδήποτε ρύθμιση ταχύτητας κλείστρου και ανοίγματος θα σας δώσει μια “σωστή” έκθεση EV=0.   Αφού θα έχετε κατακτήσει τις λειτουργίες Προτεραιότητας Κλείστρου (ανοίγματος φακού) και Προτεραιότητας Ταχύτητας (ο χρόνος που είναι ανοικτός ο φακός), θα δείτε μια συνολική βελτίωση της φωτογραφίας σας από την πρώτη μέρα.

LA-trip-2010-29
Canon 24-70mm f / 2.8 , f / 8 , 1/500 sec   και ISO 100

10. Τι πρέπει να υπάρχει συνήθως στην φωτογραφική τσάντα σας;

Μια κάμερα DSLR, ένας τρίποδας μικρός ή μεγάλος, φακοί ζουμ πχ 24-70mm /2.8 για τα ταξίδια (για όλα τα είδη φωτισμού και απόστασης) και ένας στάνταρτ φακός πχ 40 mm (πολλοί τον θεωρούν καλύτερο από το 50 mm) ή τον 50 mm/1.8  για πορτραίτα με ένα όμορφο θολό φόντο, για εσωτερικούς χώρους που δεν έχουμε μεγάλες αποστάσεις και για συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share