Μαθηματικά Πρόσωπα - Γεγονότα

10 αξιοσημείωτοι μαθηματικοί που πέθαναν σε νεαρή ηλικία

Written by Δ.Μ.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο λαμπρούς μαθηματικούς πέθαναν νωρίς στη ζωή τους. Εάν αυτοί οι άνδρες ζούσαν κι άλλο, θα είχαν κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα των μαθηματικών. Γνωρίστε λοιπόν τους 10 μαθηματικούς που πέθαναν σε ηλικία κάτω από 40.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μερικοί από τους πιο λαμπρούς μαθηματικούς πέθαναν νωρίς στη ζωή τους. Εάν αυτοί οι άνδρες ζούσαν κι άλλο, θα είχαν κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα των μαθηματικών. Γνωρίστε λοιπόν τους 10 μαθηματικούς που πέθαναν σε ηλικία κάτω από 40.

Evariste_galois

1. Evariste Galois (25 Οκτωβρίου 1811 – 31 Μαΐου 1832)που πέθανε μόλις 20 ετών. Ήταν Γάλλος και ίσως ο πιο άτυχος  μεταξύ όλων των μαθηματικών. Ο πατέρας του αυτοκτόνησε. απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ecole Polytechnique επειδή δεν εξήγησε τις απαντήσεις του. Έμεινε φυλακισμένος για έξι μήνες και σκοτώθηκε σε μια μονομαχία για μια νεαρή κοπέλα. Ο Galois ήταν μπροστά από την εποχή του. Η δουλειά του δεν έγινε κατανοητή παρά 20 χρόνια μετά το θάνατό του. Παρά τη σύντομη ζωή του, το πρωτοποριακό έργο του τον έκανε «πατέρα» της θεωρίας των ομάδων, έναν σημαντικό κλάδο των σύγχρονων μαθηματικών.

2. Niels Abel (5 Αυγούστου 1802 – 6 Απριλίου 1829), που πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Ήταν Νορβηγός μαθηματικός που στην ηλικία των 16 ετών, απέδειξε ότι το διωνυμικό θεώρημα ισχύει για όλους τους αριθμούς. Στην ηλικία των 19 ετών, απέδειξε ότι είναι αδύνατο να λυθούν οι αλγεβρικές εξισώσεις του πέμπτου βαθμού.  Έχει επίσης εφεύρει τη θεωρία ομάδας (ανεξάρτητα από τον Galois). Το βραβείο Abel πήρε το όνομά του. Τον Δεκέμβριο του 1828, ενώ ήταν στο Παρίσι, ο Abel αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε πέντε μήνες μετά.

3.  René Gâteaux (5 Μαΐου 1889 – 3 Οκτωβρίου 1914), που πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Ο René Gâteaux ήταν Γάλλος μαθηματικός και γνωστός για το παράγωγο Gâteaux . Πέθανε ενώ πολεμούσε τον Γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

4. Pavel Urysohn (3 Φεβρουαρίου 1898, – 17 Αυγούστου 1924), που πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Ήταν Ρώσος μαθηματικός γνωστός για τη συμβολή του στην τοπολογία, ιδιαίτερα στη θεωρία των διαστάσεων. Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στη Βρετάνη της Γαλλίας.

5. Frank Ramsey (22 Φεβρουαρίου 1903 – 19 Ιανουαρίου 1930), που πέθανε σε ηλικία 26 ετών. Ήταν βρετανός μαθηματικός γνωστός, επίσης, και σαν  φιλόσοφος και οικονομολόγος. Ο Ramsey υπέφερε από χρόνια ηπατικά προβλήματα και πέθανε όταν ανέπτυξε ίκτερο μετά από μια εγχείρηση.

6. Gotthold Eisenstein (16 Απριλίου 1823 – 11 Οκτωβρίου 1852), που πέθανε σε ηλικία 29 ετών. Ήταν Γερμανός μαθηματικός  γνωστός για το έργο του στην θεωρία αριθμών, ιδιαίτερα τη θεωρία ελλειπτικών συναρτήσεων και «θήτα – σειρών». Το 1848 συνελήφθη και φυλακίστηκε από τον Πρωσικό στρατό για τις επαναστατικές του δραστηριότητες στο Βερολίνο. Αν και απελευθερώθηκε μετά από μια μέρα, αυτό επηρέασε την υγεία του και πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 29 ετών.

7. Srinivasa Ramanujan (Δεκέμβριος 1887 – 26 Απριλίου 1920), που πέθανε σε ηλικία 32 ετών. Ο Srivanasa Ramanujan ήταν Ινδός μαθηματικός που παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχεδόν καμία τυπική κατάρτιση στα μαθηματικά, έδειξε εξαιρετικά επιτεύγματα ανακαλύπτοντας περισσότερα από 3000 θεωρήματα και ταυτότητες (μερικά ήταν ήδη γνωστά). Ήταν γνωστός για τις συνεισφορές του στη μαθηματική ανάλυση, τη θεωρία αριθμών, τις άπειρες σειρές και τα συνεχόμενα κλάσματα. Ο Ramanujan υπέφερε από προβλήματα υγείας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του τα οποία επιδεινώθηκαν όταν πήγε στην Αγγλία για να συνεργαστεί με τον GH Hardy. Το 1919 επέστρεψε στην Ινδία και πέθανε. Σύμφωνα με την ανάλυση του ιατρικού του αρχείου, πιθανότατα πέθανε από ηπατική αμοιβάδα.

8. William Kingdong Clifford (4 Μαΐου 1845 – 3 Μαρτίου 1879), που πέθανε σε ηλικία 33 ετών. Ήταν Άγγλος μαθηματικός που το έργο του στη μη Ευκλείδεια Γεωμετρία διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο στην Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Μνημονεύεται για την άλγεβρα του Clifford και το έργο του στους τετραδικούς αριθμούς.  Ο Clifford αρρώστησε πολλές φορές πιθανώς λόγω υπερβολικής εργασίας. Πέθανε από φυματίωση.

9. Alfred Clebsch (19 Ιανουαρίου 1833 – 7 Νοεμβρίου 1872), που πέθανε σε ηλικία 39 ετών. Ήταν Γερμανός μαθηματικός γνωστός για τη συμβολή του στην αλγεβρική γεωμετρία και την Θεωρία Αμετάβλητων. Μια θεωρία στην οποία αργότερα έκανε την διατριβή του ο Hilbert). Ήταν ο συνιδρυτής του περιοδικού μαθηματικής έρευνας  Mathematische Annalen  το 1868. Πέθανε από διφθερίτιδα το 1872.

10. Bernard Riemann (17 Σεπτεμβρίου 1826 – 20 Ιουλίου 1866), που πέθανε σε ηλικία 40 ετών. Ήταν Γερμανός μαθηματικός και ένας από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς τον 19ου αιώνα. Η συμβολή του στην ανάλυση, στη θεωρία αριθμών και στη διαφορική γεωμετρία ήταν τεράστια. Ήταν ένας από τους λίγους μαθητές του Gauss και έφτιαξε τη Γεωμετρία Riemann, τη γεωμετρία που χρησιμοποίησε ο Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας. Το 1866, ο Riemann εγκατέλειψε το Γκέτινγκεν κατά τη διάρκεια του Αυστριακού πολέμου. Πέθανε από φυματίωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιταλία.

Print Friendly, PDF & Email

About the author

Δ.Μ.

Share